Ухвала
від 04.12.2023 по справі 904/5639/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

04.12.2023м. ДніпроСправа № 904/5639/23

за позовом керівника Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області (51925, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. І. Ясюковича, 2) в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України (04073, м. Київ, проспект Степана Бандери, 19, ідентифікаційний код 42032422) та Кам`янської міської ради (51931, Дніпропетровська область м. Кам`янське, майдан Петра Калнишевського, 2, ідентифікаційний код 24604168)

до відповідача-1 Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" (51931, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, проспект Свободи, буд. 20-А, ідентифікаційний код 37906491)

до відповідача-2 Фізичної особи-підприємця Козиря Олександр Андрійовича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

про визнання недійсним договір про закупівлю №182 від 31.07.2023

Суддя Бондарєв Е.М.

за участю секретаря судового засідання Товстоп`ятка В. В.

Представники:

від прокуратури: Трубіцин Д.М., посвідчення № 069924 від 01.03.2023, прокурор;

від позивача-1: не з`явився;

від позивача-2: не з`явився;

від відповідача-1: Григор`єв М.І., довіреність № 1-ю від 19.06.2023, адвокат;

від відповідача-2: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

За допомогою системи "Електронний суд" керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом №04/56-6149вих-23 від 24.10.2023 в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Кам`янської міської ради до Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" та до Фізичної особи-підприємця Козиря Олександр Андрійовича про визнання недійсним договір про закупівлю №182 від 31.07.2023 на суму 1 229 700,00 грн., укладений між Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" та Фізичною особою-підприємцем Козирєм Олександром Андрійовичем.

Також керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області просить суд стягнути з відповідачів судовий збір у сумі 2 147,20 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що замовником - Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр медико-санітарної допомоги № 3" в порушення п. 43 Особливостей затверджених постановою КМУ №1178 від 12.10.2023 із змінами (далі - Особливості) не надано можливості учаснику ФОП Омельченко М.М. на усунення виявлених замовником невідповідностей в документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції які є по своєї суті формальними, не може розповсюджуватись на тендерну пропозицію учасника. Інших підстав визначених ст. 44 Особливостей замовником до учасника ФОП Омельченко М.М. в якості підстави для відхилення тендерної пропозиції застосовуватися не можуть оскільки такі порушення тендерним комітетом під час розгляду пропозиції учасника не встановлювались та в протоколі не зазначались.

Керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області стверджує, що Уповноваженою особою Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" в порушення вимог п.43 п.44 Особливостей прийнято протокол №20/02 від 11.07.2023 яким безпідставно відхилено найбільш вигідну тендерну пропозицію учасника ФОП Омельченко М.М. яка в свою чергу на 80,73 тис. грн. є нижче ніж пропозиція ФОП Козир О.А., що в свою чергу взагалі нівелює принцип максимальної економії бюджетних коштів який визначений у Законі України "Про публічні закупівлі".

Підпункт 2 пункту 50 Особливостей визначає, що змовник відміняє тендер у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень. Проте, замовником Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" замість відміни тендеру чи визнання тендеру таким, що не відбувся, у порушення зазначеної норми приймає рішення про визначення учасника ФОП Козир О.А. переможцем закупівлі про що складає протокол засідання тендерного комітету №21/02 від 11.07.2023 та у подальшому укладає договір № 182 від 31.07.2023.

Керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області зазначає, що оскільки, спірний договір укладено за результатами проведених тендерних торгів з порушенням вимог Особливостей, договір підлягає визнанню недійсним. На час подання прокурором позовної заяви до суду договір №182 від 31.07.2023 свою дію не припинив, постачання товару та сплата за поставлений товар не відбулось, що підтверджується листами Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3".

Враховуючи обставини, що, на теперішній час, згідно відомостей вебпорталу "Prozorro", правовідносини, що виникли між сторонами спірного договору не припинені, та відповідно до інформації Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" товар ФОП Козир О.А. не поставлено, кошти комунальним підприємством не сплачувались тобто договір не є виконаним/частково виконаним, керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області звертається до суду з позовною заявою про визнання укладеного договору недійсним, без застосування наслідків недійсності правочину. Обраний прокурором спосіб захисту узгоджується з правовим висновком Верховного Суду, який викладено у постанові від 26.05.2023 у справі №905/77/21 щодо належності та ефективності визнання недійсним виконаного/частково виконаного договору як спосіб судового захисту.

Щодо підстав для представництва прокурором інтересів держави керівник Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області зазначає, що прямий інтерес держави полягає у неухильному дотриманні учасниками процедури закупівлі та замовником встановлених Законом України "Про публічні закупівлі" вимог. Проведення процедури державних закупівель та укладення договору із порушенням законодавства порушує інтереси держави у сфері контролю за ефективним та цільовим використанням бюджетних коштів, а дотримання у цій сфері суспільних відносин законодавства становить суспільний інтерес, тому захист такого інтересу відповідає функціям прокурора. Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду від 21.03.2019 по справі №912/989/18.

Крім того, додержання всіма учасниками суспільних відносин принципу законності, який закріплено у ст. 68 Конституції України (кожен зобов`язаний неухильно додержуватись Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей) є обов`язковою передумовою досягнення загальнонаціональної мети українського народу - побудови демократичної, соціальної, правової, економічно розвиненої держави. А правовідносини, пов`язані з використанням бюджетних коштів становлять безперечно інтерес держави.

Відтак, проведення закупівлі в порушення вимог законодавства та у подальшому укладення договору який в свою чергу буде оплачуватись за рахунок бюджетних коштів, безумовно становить державний та суспільний інтерес. В даному випадку, звернення прокурора до суду з позовною заявою має важливе значення для зміцнення правопорядку в сфері здійснення публічних закупівель і захисту економічної конкуренції та додержання всіма учасниками цих суспільних відносин принципу законності (ст. 68 Конституції України), а також: недопущення виконання зобов`язань, насамперед щодо витрачання бюджетних коштів, за договорами, що укладені в порушення законодавства яке регламентує здійснення та проведення публічних закупівель.

Проведена закупівлі відповідно до звіту про проведену закупівлю проведена на підставі коштів Національної служби здоров`я України таким чином кошти які надані Національної служби здоров`я України у зв`язку з чим компетентним суб`єктом владних повноважень щодо захисту зазначених інтересів держави має виступати Національна служба здоров`я України та Кам`янська міська рада як засновник, власник та орган управління Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3".

З урахуванням вищевикладених обставин Кам`янською окружною прокуратурою листом від 07.08.2023 за № 04/56-4596 вих-23 повідомлено Національну службу здоров`я України про виявлені порушення. Відповідно до отриманої інформації від Національної служби здоров`я України від 18.08.2023 за № 28789/2-16-23 відповідно до якої встановлено, що відповідно до нормативно-правових акті, якими у своїй діяльності керується НСЗУ, питання використання коштів Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" та контроль за такими витратами не належить до компетенції НСЗУ.

Також Кам`янською окружною прокуратурою повідомлено Кам`янську міську раду як засновника КНП КМР "ЦПМСД№3" про встановлення факти порушення вимог законодавства про публічні закупівлі. Відповідно до отриманої інформації від Кам`янської міської ради за № 8вих-12/463 від 21.08.2023, від та від 14.09.2023 № 8-вих-12/512 міська рада повідомила проте, що Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" керується Конституцією України, Господарським та Цивільним кодексами України, та іншими нормативно-правовими актами, а також чинним законодавством у сфері публічних закупівель. У зв`язку з чим Кам`янською міською радою не вживались заходи щодо здійснення перевірки закупівлі реактивів та контрасних речовин Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3".

Відсутність вжитих заходів направлених на розірвання укладеного договору або утримання від його виконання свідчить про наявність підстав для представництва прокурором інтересів держави. На виконання вимог ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" Кам`янською окружною прокуратурою на адресу Національної служби здоров`я України та Кам`янської міської ради направлено лист від 04/56-6073 вих.23 від 19.10.2023 про намір звернення до суду з метою захисту інтересів держави.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 30.10.2023 позовну заяву залишено без руху та запропоновано керівнику Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області протягом 5 днів з дня вручення ухвали суду про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви, а саме надати до суду письмові уточнення стосовно місцезнаходження відповідача-2, належні докази відправлення копії позовної заяви на адресу відповідача-2 з додатками та відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідачів.

За допомогою системи "Електронний суд" до суду 01.11.2023 надійшла заява керівника Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 06.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №904/5639/23, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження з повідомленням учасників справи та призначено підготовче засідання на 04.12.2023 о 15:00год.

За допомогою системи "Електронний суд" 29.11.2023 відповідачем-1 - Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" подано до суду клопотання про закриття провадження у справі №904/5639/23 у зв`язку із відсутністю предмета спору. Клопотання обґрунтовано тим, що договір №182 від 31.07.2023 укладений між КНП КМР "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3" та ФОП Козир О.А., предметом якого є закупівля "Лікарські засоби різні33690000-3" (ID закупівлі UA-2023-06-13-003175-а) який укладено після проведення торгів, розірвано, відповідно до Додаткової угоди №1 від 22.11.2023 (додаткова угода відповідно до додатку).

Також відповідач-1 повідомив, що товар за наведеним договором станом на момент його розірвання, а саме 22.11.2023 до закладу охорони здоров`я не поставлявся та оплата за товар не здійснювалася. Таким чином, договір який є предметом розгляду за позовом керівника Кам`янської окружної прокуратури, у справі № 904/5639/23, розірвано, а отже, у справі №904/5639/23 відсутній предмет спору.

За допомогою системи "Електронний суд" 04.12.2023 позивачем-2 - Кам`янською міською радою до суду подано клопотання яким просить суд задовольнити клопотання Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" про закриття провадження по справі №904/5639/23, в зв`язку з розірванням договору закупівлі №182 від 31.07.2023, та закрити провадження по справі №904/5639/23 в зв`язку розірванням договору закупівлі №182 від 31.07.2023.

Крім того, позивач-1 просить суд проводити розгляд справи №904/5639/23 за відсутності представника Кам`янської міської ради.

У підготовчому засіданні 04.12.2023 прокурор підтримав клопотання позивача-2 та просив суд закрити провадження у справі №904/5639/23 у зв`язку із відсутністю предмета спору.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача-2, відповідача-1 та закрити провадження у справі виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Господарський суд зазначає, що предметом спору у даній справі є визнання недійсним договір про закупівлю №182 від 31.07.2023 на суму 1 229 700,00 грн., укладений між Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" та Фізичною особою-підприємцем Козирєм Олександром Андрійовичем.

Із поданих сторонами клопотань про закриття провадження у справі вбачається, що 22.11.2023 між Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" та Фізичною особою-підприємцем Козирєм Олександром Андрійовичем укладена додаткова угода №01 до договору №182 від 31.07.2023 в якій сторони відповідно до п.10, підп.10.1 договору сторони дійшли взаємної згоди припинити дію договору та зменшити суму договору на 1 229 700,00 грн. без ПДВ.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується припинення дії спірного договору про закупівлю №182 від 31.07.2023 на суму 1 229 700,00 грн., укладений між Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" та Фізичною особою-підприємцем Козирєм Олександром Андрійовичем.

Враховуючи, що спірний договір припинив дію після прийняття позовної заяви до розгляду провадження у справі підлягає закриттю за відсутністю предмету спору.

Відповідно до ч. 3 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету (п. 4 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ч.3 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача. Однак якщо позивач не підтримує своїх вимог унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення понесених ним у справі витрат з відповідача.

З урахуванням викладеного суд покладає судові витрати позивача по сплаті судового збору у справі №904/5639/23 на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 129, 130, 231, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача-2 та відповідача-1 про закриття провадження у справі №904/5639/23 задовольнити.

2. Провадження у справі №904/5639/23 за позовом керівника Кам`янської окружної прокуратури Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України та Кам`янської міської ради до відповідача-1 Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3"; до відповідача-2 Фізичної особи-підприємця Козиря Олександр Андрійовича про визнання недійсним договір про закупівлю №182 від 31.07.2023 закрити за відсутністю предмета спору.

3. Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради "Центр первинної медико-санітарної допомоги №3" (51931, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, проспект Свободи, буд. 20-А, ідентифікаційний код 37906491) на користь Дніпропетровської обласної прокуратури (49044, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 38, МФО 820172, р/р UA 228201720343160001000000291 в ДКСУ м. Київ, код ЄДРПОУ 02909938) витрат по сплаті судового збору у сумі 1 073,60 грн., про що видати наказ.

4. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Козиря Олександр Андрійовича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Дніпропетровської обласної прокуратури (49044, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 38, МФО 820172, р/р UA 228201720343160001000000291 в ДКСУ м. Київ, код ЄДРПОУ 02909938) витрат по сплаті судового збору у сумі 1 073,60 грн., про що видати наказ.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення - 04.12.2023.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата складення повного тексту ухвали - 07.12.2023.

Суддя Е.М. Бондарєв

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115486323
СудочинствоГосподарське
Сутьзакупівлю №182 від 31.07.2023

Судовий реєстр по справі —904/5639/23

Судовий наказ від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Судовий наказ від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні