Ухвала
від 04.12.2023 по справі 922/4209/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"04" грудня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4209/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

розглянувши справу за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Фінанс" про визнання банкрутом Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод" , код ЄДРПОУ 40457196

за участю :

представника ТОВ "Схід Фінанс" : Стецина Ігор Володимирович (в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів)

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 25.11.2021 відкрито провадження у справі № 922/4209/21 про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод", визнано розмір вимог ініціюючого кредитора у сумі основного боргу 38 868 128,70 грн, у сумі 22 700,00 грн сплаченого судового збору, у сумі 54 000,00 грн авансування винагороди арбітражного керуючого, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Капустіна В.В. тощо.

26.11.2021, за номером 67723 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет оприлюднено оголошення (повідомлення) про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод".

На адресу суду надійшли заяви ОСОБА_1 , Приватного підприємства "Інсам Авто", АТ "Міжнародний резервний банк" з грошовими вимогами до боржника, які були призначені до розгляду в судовому засіданні.

Проте, попереднє судове засідання не відбулось, у зв`язку з направленням матеріалів справи до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод" на ухвалу Господарського суду Харківської області від 25.11.2021 у даній справі.

Під час перебування матеріалів справи за межами Господарського суду Харківської області на адресу суду надійшли заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Фінанс" та ГУ ДПС у Харківській області.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 20.09.2022 апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод" залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду Харківської області від 25.11.2021 у справі № 922/4209/21 залишено без змін.

Ухвалою Верховного Суду від 13.01.2023 відмовлено у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод" на постанову Східного апеляційного господарського суду від 20.09.2022 у справі № 922/4209/21.

В подальшому, ухвалою суду від 17.02.2023 відмовлено в задоволенні клопотання Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод" про зупинення провадження у справі №922/4209/21.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 16.10.2023 попереднє засідання у справі №922/4209/21 призначено на 09.11.2023; зобов`язано розпорядника майна виконати вимоги ухвали суду від 25.11.2021 та надати суду звіт про хід процедури розпорядження майном боржника.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 16.10.2023 прийнято заяву ТОВ "Схід Фінанс" з грошовими вимогами до боржника та призначено до розгляду в попереднє засіданняна 09.11.2023; зобов`язано боржника разом з розпорядником майна розглянути заяву кредитора та письмово повідомити про результати розгляду заявника та суд до дати проведення судового засідання.

Також, ухвалою Господарського суду Харківської області від 16.10.2023 прийнято заяву ГУ ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України з грошовими вимогами до боржника та призначено до розгляду в попереднє засідання09.11.2023; зобов`язано боржника разом з розпорядником майна розглянути заяву кредитора та письмово повідомити про результати розгляду заявника та суд до дати проведення судового засідання.

Ухвалою суду від 09.11.2023, яка занесена до протоколу судового засідання, попереднє судове засідання відкладено на 04.12.2023.

В судове засідання з`явився представник ТОВ "Схід Фінанс", інші учасники справи в судове засідання не з`явились, причини неявки суду невідомі, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений відповідно до вимог чинного законодавства.

Розглянувши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Як вже було зазначено, ухвалою Господарського суду Харківської області від 25.11.2021 розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Капустіна В.В.

Згідно ст. 1 та ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що розпорядник майна є одним з основних учасників справи про банкрутство. Суд відзначає, що Кодексом України з процедур банкрутства передбачена певна сукупність дій, яку необхідно вчинити розпоряднику в ході проведення процедури розпорядження майном боржника.

Так, відповідно до ч.3 ст.44 у України з процедур банкрутства розпорядник майна зобов`язаний:

- розглядати заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника, що надійшли в установленому цим Кодексом порядку;

- вести реєстр вимог кредиторів;

- повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог;

- вживати заходів для захисту майна боржника;

- проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства;

- повідомляти правоохоронні органи у разі виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій з майном боржника;

- скликати збори і комітет кредиторів та організовувати проведення їх засідань;

- подавати відомості (інформацію), необхідні для ведення Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

- надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, а також здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі;

- не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість;

- за можливості проведення санації боржника розробити план санації боржника та подати його на розгляд зборам кредиторів;

- виконувати інші повноваження, передбачені цим Кодексом

Відповідно до ч.3 ст.12 Кодексу України з процедур банкрутства під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Як свідчать матеріали справи, арбітражним керуючим Капустіним В.В. після призначення його розпорядником майна не було здійснено жодних заходів, визначених ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою суду від 16.10.2023 розпорядника майна було зобов`язано виконати вимоги ухвали суду від 25.11.2021, а саме провести інвентаризацію, розглянути вимоги кредиторів та надати суду звіт про хід процедури розпорядження майном боржника.

Проте, розпорядник майна вимоги ухвали суду від 16.10.2023 не виконав, у зв`язку із чим ухвалою суду від 09.11.2023 розгляд справи у попередньому судовому засіданні відкладено на 04.12.2023.

Разом із тим, розпорядник майна арбітражний керуючий Капустін В.В. в судове засідання 04.12.2023 знову не з`явився, вимоги ухвали суду від 25.11.2021 не виконав, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Отже, на даний час своїми діями арбітражний керуючий Капустін В.В. продовжує ігнорувати вимоги ухвал суду, що призводить лише до затягування судового процесу у справі про банкрутство Приватного акціонерного товариства "Слобожанський коксовий завод", унеможливлює проведення процедури розпорядження майном боржника у відповідності до вимог чинного законодавства.

Відповідно до ч. 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого.

Згідно положень ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Однак, з огляду на те, що розпорядником майна та боржником не розглянуті заявлені вимоги, на даний час комітет кредиторів в даній справі не створений.

Разом з тим, суд звертає увагу на те, що згідно абз.4 п.2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Так, відповідно до абз.2 п.2-1 Прикінцевих або перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Отже, суд призначає розпорядником майна кандидатуру, яка запропонована саме ініціюючим кредитором (за умови того, що вона відповідає вимогам, встановленим Кодексом України з процедур банкрутства).

Враховуючи те, що ліквідатор арбітражний керуючий Капустін В.В. не виконує належним чином, покладені на нього обов`язки розпорядника майна, суд пропонує ініціюючому кредитору ТОВ "Схід Фінанс" надати пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого, якого можливо призначити розпорядником майна в даній справі.

За таких обставин, суд відкладає розгляд попереднє засідання.

Керуючись статтями 28, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти попереднє засідання на "16" січня 2024 р. о(об) 10:00

Судове засідання відбудеться за адресою : м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під`їзд, зал № 129.

Повторно зобов`язати розпорядника майна виконати вимоги ухвали суду від 25.11.2021, а саме провести інвентаризацію, розглянути вимоги кредиторів та надати суду звіт про хід процедури розпорядження майном боржника та надати суду звіт про хід процедури розпорядження майном боржника.

Повторно попередити розпорядника майна про необхідність виконання ним своїх обов`язків відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства, а також про те, що відповідно до ч. 1 ст. 21 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражні керуючі несуть за свої дії та бездіяльність цивільно-правову, адміністративну, дисциплінарну та кримінальну відповідальність у порядку та обсягах, встановлених законом.

Зобов`язати боржника розглянути заяви кредиторів та письмово повідомити про результати розгляду заявників та суд до дати проведення судового засідання.

Попередити учасників справи, що згідно ч.1 ст. 135 ГПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Запропонувати ініціюючому кредитору ТОВ "Схід Фінанс" надати пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого, якого можливо призначити розпорядником майна в даній справі.

Роз`яснити учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, відповідно до вимог ст. 197 ГПК України.

Повідомити учасників справи про можливість надсилання документів, що стосуються розгляду справи, без особистого прибуття до приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

- у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням усіх документів кваліфікованим електронним підписом);

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Повідомити учасників справи, що відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Ухвалу направити представнику ПрАТ "Слобожанський коксовий завод" Князєву В.О. ( АДРЕСА_1 ), розпоряднику майна Капустіну В.В. (через кабінет системи "Електронний суд"), ТОВ "Схід Фінанс" (пр. 40-річчя Жовтня,42-А, Київ, 03039), ПП "Інсам Авто" (узвіз Крутогірний, 14, м.Дніпро, 49000), ГУ ДПС у Харківській області (через кабінет системи "Електронний суд"), Тарасову П.С. ( АДРЕСА_2 ), АТ "Міжнародний резервний банк (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46)

Ухвала набирає законної сили 04.12.2023, оскарженню не підлягає.

СуддяЯризько В.О.

Дата ухвалення рішення04.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115487510
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/4209/21

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні