Ухвала
від 06.12.2023 по справі 916/3666/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

06 грудня 2023 року

м. Київ

cправа № 916/3666/21

Верховний Суд у складі суддів Касаційного господарського суду:

Огородніка К.М.- головуючого, Жукова С.В., Картере В.І.

перевіривши касаційну скаргу ліквідатора Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.06.2023

та на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 (в частині скасування пункту 3)

у справі № 916/3666/21

за заявою Приватного підприємства „O.L.KAR. ФАРМ-СЕРВІС"

до Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області

про визнання банкрутом

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 15.06.2023 заяву ліквідатора (вх. № 3-150/23) про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, Виконавчого комітету Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та стягнення з них солідарно на користь КП "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області 606 096,27 грн. - задоволено. Стягнуто солідарно з Кодимської міської ради Подільського району Одеської області; Виконавчого комітету Кодимської міської ради Подільського району Одеської області; ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області 606 096 (шістсот шість тисяч дев`яносто шість) грн. 27 копійок.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено повністю. Апеляційну скаргу Кодимської міської ради Подільського району Одеської області задоволено частково. Ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.06.2023 по справі №916/3666/21 в частині задоволення заяви арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича про покладання субсидіарної відповідальності у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області на Виконавчий комітет Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у сумі 606 096,27 грн та покладання субсидіарної відповідальності у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області на Кодимську міську раду Подільського району Одеської області у сумі 54 000 грн - скасувати, в іншій частині ухвалу залишено без змін, виклавши її резолютивну частину у наступній редакції: «Заяву арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича в частині вимог про покладання субсидіарної відповідальності на Кодимську міську раду Подільського району Одеської області у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області - задовольнити частково. Стягнути з Кодимської міської ради Подільського району Одеської області на користь Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області грошові кошти в сумі 552 096,27 грн субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням до банкрутства. У задоволенні заяви арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича про солідарне стягнення з Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, Виконавчого комітету Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь КП "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області грошових коштів у розмірі 54 000 грн - відмовити. У задоволенні заяви арбітражного керуючого Дарієнка Віктора Дмитровича про покладення субсидіарної відповідальності на Виконавчий комітет Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області - відмовити повністю».

До Верховного Суду надійшла касаційна скарга ліквідатора Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича (надіслана 13.11.2023, що підтверджується конвертом Укрпошта) на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.06.2023 та на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 (в частині скасування пункту 3) у справі № 916/3666/21, в якій просить суд скасувати ухвалу суду першої інстанції в частині задоволення заяви про покладення субсидіарної відповідальності, в іншій частині ухвалу залишити без змін виклавши її резолютивну частину у наступній редакції «Заяву арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича в частині вимог про покладення субсидіарної відповідальності на Кодимську міську раду Подільського району Одеської області у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області задовольнити. Стягнути з Кодимської міської ради Подільського району Одеської області на користь Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області грошові кошти 606 096 (шістсот шість тисяч дев`яносто шість) грн. 27 копійок. Субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням до банкрутства. У задоволенні заяви арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича про покладення субсидіарної відповідальності на Виконавчий комітет Кодимської міської ради Подільського району Одеської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у зв`язку з доведенням до банкрутства Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області відмовити повністю» ; скасувати пункт 3 рішення суду апеляційної інстанції.

Здійснивши перевірку матеріалів касаційної скарги на відповідність вимогам ст.ст. 287-291 Господарського процесуального кодексу України колегія суддів дійшла висновку, що подана скарга відповідає вимогам ГПК України, у зв`язку з чим, з огляду на положення частини 1 ст.294 Господарського процесуального кодексу України, наявні підстави для відкриття касаційного провадження за касаційно скаргою ліквідатора Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича.

На момент відкриття касаційного провадження доводи касаційної скарги не є очевидно неприйнятними.

Верховний Суд звертає увагу, що з 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 №3200-IX. Зокрема, приписами частини шостої статті 6 ГПК України (у редакції Закону, з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Керуючись статтями 234, 235, 290, 294, 295 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд,-

УХВАЛИВ:

1.Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою ліквідатора Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.06.2023 та на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 (в частині скасування пункту 3) у справі № 916/3666/21.

2.Призначити касаційну скаргу ліквідатора Комунального підприємства "Кодимська Аптека" Кодимської міської ради Одеської області арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича на ухвалу Господарського суду Одеської області від 15.06.2023 та на постанову Південно-західного апеляційного господарського суду від 18.10.2023 (в частині скасування пункту 3) у справі № 916/3666/21 до розгляду на 24 січня 2024 року о 11:00 год. у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м.Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 330.

3.Повідомити учасників справи про їх право, передбачене ст. 295 Господарського процесуального кодексу України, на подання відзиву на касаційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання ухвали Верховного Суду про відкриття касаційного провадження.

4.Витребувати з Господарського суду Одеської області та Південно-західного апеляційного господарського суду матеріали справи №916/3666/21.

5. Копію цієї ухвали надіслати Господарського суду Одеської області та Південно-західному апеляційному господарському суду.

6.Повідомити учасників справи № 916/3666/21 про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо) на електронну адресу суду (kgs@supreme.court.gov.ua), через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або іншими дистанційними засобами зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного кваліфікованого електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий, суддя Огороднік К.М.

Судді Жуков С.В.

Картере В.І.

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено08.12.2023
Номер документу115487825
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —916/3666/21

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Постанова від 21.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Судовий наказ від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Постанова від 18.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні