Рішення
від 08.12.2023 по справі 484/4572/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/484/1304/23

Справа № 484/4572/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.12.2023 Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Шикері І.А.

за участю секретаря судового засідання - Туркалової І.В.

розглянувши y відкритому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Первомайська цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області до ОСОБА_1 , треті особи - Орган опіки та піклування Первомайської районної Державної адміністрації Миколаївської області, КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , треті особи - Орган опіки та піклування Первомайської районної Державної адміністрації Миколаївської області, КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради про позбавлення батьківських прав відносно її малолітніх дітей: сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , передання малолітніх органу опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, для подальшого їх влаштування та стягнення з відповідачки аліментів на утримання дітей, в розмірі 1/2 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачка є матір`ю малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відомості про батька дітей вчинено зі слів матері, в порядку, передбаченому ч.1 ст.135 СК України. Дана сім`я є багатодітною, з 2021 перебуває на обліку у службі у справах дітей Мигіївської сільської ради. Відповідачка отримувала від держави відповідні державні виплати, проте з 03.11.2022 виплати допомоги припинені, у зв`язку із вилученням дітей з родини. Службою у справах дітей неодноразово проводились обстеження умов проживання даної родини, згідно яких було встановлено, що діти проживають у занедбаному будинку, який потребує ремонту, в будинку брудно, порушено санітарно - гігієнічні норми, у дітей відсутні спальні місця, місця для проведення дозвілля, постільна білизна брудна, відчувався неприємний запах, обмежена кількість продуктів харчування. З матір`ю, відповідачкою у справі, постійно проводились профілактичні роботи, вона неодноразово попереджалась про адміністративну та кримінальну відповідальність, але жодних висновків для себе не зробила. Так, 03.11.2022 до служби у справах дітей Мигіївської сільської ради надійшло повідомлення про те, що троє дітей знаходяться вдома самі, без мами, зі слів дітей, вони проживають разом з бабусею, мама пішла з дому у невідомому напрямку два місяці назад. Після цього інспектором ювенальної превенції Первомайського РВП ГУНП в Миколаївській області було складено акт про цю подію і цього ж дня дітей було влаштовано до КЗ «Березківський мистецький ліцей». Відповідачка усвідомлює недоліки у вихованні своїх дітей, проте веде споживацький спосіб життя, проживає за рахунок дитячих коштів, постійно мігрує, мотивуючи це працевлаштуванням. З часу поміщення дітей до КЗ «Березківський мистецький ліцей», відповідачка жодного разу їх не навідала, не цікавилась їх життям та здоров`ям, матеріально не забезпечувала.

Отже, посилаючись на те, що відповідачка самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків щодо малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , просили задовольнити позов.

Представник позивача - Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області Макогонюк А. в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву з клопотанням про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала, просила задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_1 до суду також не з`явилась, проте на адресу суду надала заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги визнала у повному обсязі та не заперечувала проти їх задоволення.

Представник третьої особи - Органу опіки та піклування Первомайської районної військової державної адміністрації Миколаївської області Малиновська Т.С., в судове засідання не з`явилась, просила розглянути справу за її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила задовольнити їх, висновок органу опіки та піклування Первомайської РВА підтримала у повному обсязі.

Представник КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, причини неявки суду не відомі.

Дослідивши матеріали справи, заяви сторін у справі, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідачка - ОСОБА_1 , є матір`ю: малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.19,20,21).

Відомості про батька дітей записані відповідно до вимог ч.1 ст. 135 СК України (а.с.22,23,24).

Відповідачка участі у вихованні дітей не приймає, не займається їх розвитком, неодноразово залишає їх без нагляду, тобто самоусунулась від їх виховання. Відповідачка не працює, не має будь-якого житла, доходу та професії.

Актами обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї встановлено, що відповідачка належним чином не виконує своїх батьків обов`язків відносно своїх малолітніх дітей, на тривалий час залишає дітей на свою матір (а.с.39-55).

Згідно акту органу внутрішніх справи України та закладу охорони здоров`я про покинуту, чи знайдену дитину та її доставку від 03.11.2023, діти були влаштовані до КЗ «Березківський мистецький ліцей» (а.с.56,57).

18.08.2023 Первомайська районна військова адміністрація Миколаївської області надала висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 відносно їх малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та стягнення з відповідачки аліментів на утримання дітей, в розмірі 1/2 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (а.с.13-16).

Відповідно до статті 165 Сімейного кодексу України, з позовом про позбавлення батьківських прав можуть звернутися: один із батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина; заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, у якому вона перебуває; орган опіки та піклування; прокурор; сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства», передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки, або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 150 СК України передбачено, що батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч. 4 ст. 155 СК України, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом, в тому числі за ст. 164 Сімейного Кодексу України - підставою позбавлення батьківських прав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо він, вона ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Чинне законодавство зазначає, що позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Пунктом 16 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 передбачено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори як кожен окремо, так і в сукупності, треба розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Пункти 15, 17 вищевказаної постанови передбачають, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків унаслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин. Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і може мати місце при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України, регулювання сімейних відносин має здійснюватись з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

11 липня 2017 року Європейським Судом з прав людини було винесено рішення у справі «М.С. проти України», у якому суд зауважив, що при визначенні найкращих інтересів дитини у кожній конкретній справі необхідно враховувати, зокрема, два аспекти: по-перше, інтересам дитини найкраще відповідає збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я є особливо непридатною або неблагополучною; по-друге, у найкращих інтересах дитини є забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є не благодійним.

Судом встановлено, що відповідачка не цікавиться життям дітей, не піклується про їх фізичний розвиток та стан здоров`я, не приймає жодної участі у їх вихованні та розвитку, підготовці до самостійного життя, не виконує свого обов`язку щодо їх матеріального забезпечення.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України). Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Разом з тим, відсутні об`єктивні підстави, які б зумовлювали таку тривалу неналежну поведінку матері по відношенню до своїх дітей, тому суд приходить до переконання, що інші заходи впливу на відповідачку окрім позбавлення її батьківських прав будуть недостатніми, а позбавлення її батьківських прав буде відповідати інтересам дітей, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У той же час, суд вважає за доцільне роз`яснити відповідачці положення ст. 169 СК України, що мати, батько, які були позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття.

Крім того, в силу ст. ст.180-183 СК України, з відповідачки на користь установи, де будуть утримуватись діти, необхідно стягнути аліменти на утримання дітей - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, і до повноліття дітей.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує питання як слід розподілити між сторонами судові витрати, а тому згідно ст. 141 ЦПК України та ст. 4 Закону України "Про судовий збір", з відповідачки на користь держави слід стягнути судовий збір, в розмірі по 1073,60 грн.

Керуючись ст.ст.4,12,81,263-265,268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області до ОСОБА_1 , треті особи - Орган опіки та піклування Первомайської районної Державної адміністрації Миколаївської області, КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , по відношенню до її малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Передати малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , органу опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, для подальшого їх влаштування.

Стягнути з ОСОБА_1 аліменти на користь установи де будуть утримуватись діти, на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частини із всіх видів заробітку (доходу), але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 25.08.2023 і до повноліття дітей.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір на користь держави, в сумі 1073 грн. 60 коп.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1 ст. 354 ЦПК України.

Повний текст судового рішення виготовлено 08.12.2023.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Орган опіки та піклування Мигіївської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04376937, місцезнаходження якого: вул. Первомайська, 50, с. Мигія Первомайського району Миколаївської області.

Відповідачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання якої: АДРЕСА_1 .

Треті особи:

Орган опіки та піклування Первомайської районної Державної адміністрації Миколаївської області, місцезнаходження якого: вул. Чкалова, 12, м. Первомайськ Миколаївської області.

КЗ "Березківський мистецький ліцей" Миколаївської обласної ради, ЄДРПОУ 26108433, вул. Ковальського, 10, с. Берізки Первомайського району Миколаївської області.

С У Д Д Я: І.А. ШИКЕРЯ

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115500647
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —484/4572/23

Рішення від 08.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні