Ухвала
від 07.12.2023 по справі 906/542/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "07" грудня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/542/16

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Макаревича В.А., за участі секретаря судового засідання Підгаєцької М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 906/542/16

За заявою: Українсько-американського спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "КАІС" (м. Харків)

До боржника: Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське" (с.Йосипівка, Малинський район, Житомирська область)

про банкрутство

за участі:

- від кредиторів: не з`явився;

- від боржника: Терещук О.в. - ліквідатор;

- інші учасники: не з`явились;

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду Житомирської області перебуває справа про банкрутство Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське"(с. Йосипівка, Малинський район, Житомирська область).

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 31.10.2023 прийнято та призначено до розгляду у наступне судове засідання клопотання ліквідатора Терещука О.В. № 02-29/04/51 від 20.07.2023 про прийняття до розгляду звіту про проведення ліквідаційної процедури та ліквідаційного балансу банкрута. Відкладено до наступного судового засідання розгляд справи. Наступне судове засідання призначено на 07 грудня 2023 р. о 12:00 год.

06.12.2023 на електронну пошту суду від ліквідатора Терещука О.В надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи запиту ліквідатора до Головного управління Національної поліції в Житомирській області від 31.11.2023 №02-30/04/62.

07.12.2023 на електронну пошту суду від ліквідатора Терещука О.В. надійшли письмові пояснення.

До початку судового засідання за допомогою автоматизованої комп`ютерної системи Господарського суду Житомирської області судом здійснено запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи ТОВ "Агроспецінвест". Зазначений запит у паперовому вигляді господарський суд ухвалює долучити до матеріалів справи.

Присутній у судовому засіданні ліквідатор Терещук О.В. підтримав раніше подані клопотання про розгляд звіту про проведення ліквідаційної процедури та ліквідаційного балансу банкрута, клопотання про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди та понесених витрат пропорційно задоволеним вимогам.

Ліквідатор повідомив про надані додаткові докази до справи.

Зазначив, що на надісланий запит №02-30/04/62 від 30.11.2023 Головне управління Національної поліції в Житомирській області відповіді ще на надало. Вирішення питання щодо закриття банківських рахунків та скасування оренди землі не є нагальним та необхідним, оскільки їх вирішення лише затягне ліквідаційний процес. При цьому строк оренди земельних ділянок у фізичних осіб - до 2024 року. Відтак, відсутній будь - який потенційний інтерес у зацікавлених осіб до орендованих земельних ділянок як до активу. З письмових пояснень ліквідатора вбачається, що 2 рахунки банкрута відкриті самим банком без ініціативи боржника та не можуть бути закриті за ініціативою самого боржника, оскільки технічно будуть закриті самим банком після затвердження ліквідаційного балансу банкрута судом.

Ліквідатор Терещук О.В. просить суд долучити у якості доказу до матеріалів справи банківські виписки банкрута на 32 аркушах.

Дослідивши подане клопотання №02-30/04/66 від 07.12.2023 ліквідатора Терещука О.В., судом встановлено, що за формою та змістом воно відповідає вимогам ГПК України, а тому господарський суд долучає подані документи до матеріалів справи.

Ліквідатор пояснив, що засідання комітету кредиторів у справі шляхом опитування проведено ліквідатором. Однак, за відсутності участі кредитора ТОВ "Агроспецінвест" провести засідання комітету кредиторів неможливо, оскільки кредитор ТОВ "Агроспецінвест"(з найбільшою кількістю голосів) участі в засіданнях не приймає та їх ігнорує, а отже, на думку ліквідатора, втратив інтерес до цієї справи.

З огляду на викладене, господарський суд зазначає таке.

Участь кредитора, зокрема конкурсного, н е м о ж е б у т и ф о р м а л ь н о ю . Будучи учасником провадження у справі про банкрутство кредитор наділений широким обсягом прав та повноважень, в тому рахунку правом на звернення до суду в межах провадження у справі про банкрутство із заявою про визнання недійсними правочинів боржника (стаття 42 КУзПБ), звернення зі скаргою на дії (бездіяльність) ліквідатора (частина шоста статті 61 КУзПБ), визнання недійсним правочину, вчиненого з порушенням порядку підготовки та проведення аукціону (стаття 73 КУзПБ), реалізуючи які він має діяти своєчасно та у належний спосіб.

Під час здійснення провадження у справі про банкрутство кредитор в силу наявних у нього прав не може безумовно покладатися у здійсненні дій з оскарження правочинів чи інших дій, направлених на виявлення, повернення майна банкрута, лише на ліквідатора. Я к о с о б а з а ц і к а в л е н а у з а д о в о л е н н і н а я в н и х в н ь о г о г р о ш о в и х в и м о г д о б о р ж н и к а у п о в н о м у о б с я з і , к р е д и т о р м а є д і я т и р о з с у д л и в о та проявляти уважність щодо стану своїх прав, зокрема цікавитися вжитими ліквідатором діями у ліквідаційній процедурі та заходами направленими на виявлення, розшук та повернення майна банкрута, ефективністю таких заходів та вчиняти, за наявності в нього необхідного обсягу прав та повноважень, дії направлені на визнання правочинів боржника недійсними, визнання недійсним правочину, вчиненого з порушенням порядку підготовки та проведення аукціону, оскарження дій (бездіяльності) ліквідатора щодо вжитих ним заходів у ліквідаційній процедурі тощо.

Саме від таких дій кредитора залежить досягнення основної мети його участі у справі про банкрутство - задоволення (погашення) його вимог (Постанова КГС у складі ВС від 29.07.2021 у справі № 910/23011/16).

Ураховуючи викладене, суд дійшов висновку витребувати у ТОВ "Агроспецінвест":

- письмове пояснення щодо неучасті в засіданнях комітету кредиторів (зборів кредиторів) Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське";

- письмове пояснення на подані клопотання ліквідатора Терещука О.В. № 02-29/04/51 від 20.07.2023 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута, клопотання ліквідатора Терещука О.В. №02-30/04/57 від 23.08.2023 про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди та понесених витрат пропорційно задоволеним вимогам.

Відповідно до ст. 216 ГПК України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у разі необхідності витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Заслухавши ліквідатора, дослідивши матеріали справи, з огляду на неможливість вирішення справи у даному судовому засіданні, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи; да витребування від ТОВ "Агроспецінвест" письмових пояснень щодо не участі в комітеті кредиторів та письмової позиції щодо поданого ліквідатором на затвердження звіту про проведення ліквідаційної процедури та ліквідаційного балансу банкрута, клопотання про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди та понесених витрат пропорційно задоволеним вимогам.

Крім того, суд звертає увагу, що 18.10.2023 набув чинності Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, частину шосту статті 6 Господарського процесуального кодексу України викладено в такій редакції: "Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви."

Керуючись ст.ст. 202, 216, 234, 235 ГПК України, ст. 2, ч. 4 ст. 9, ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, Господарський суд Житомирської області

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи до наступного судового засідання.

2. Відкласти розгляд клопотанняліквідатора Терещука О.В. № 02-29/04/51 від 20.07.2023 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське", клопотання ліквідатора Терещука О.В. №02-30/04/57 від 23.08.2023 про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди та понесених витрат пропорційно задоволеним вимогам до наступного судового засідання.

3. Призначити наступне судове засідання на "23" січня 2024 р. о 11:00 год. в приміщенні Господарського суду Житомирської області, зал судових засідань № 733.

4. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроспецінвест" у строк до 29.12.2023:

- письмове пояснення щодо неучасті Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроспецінвест" в засіданнях комітету кредиторів (зборів кредиторів) Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське";

- письмове пояснення на подані клопотанняліквідатора Терещука О.В. № 02-29/04/51 від 20.07.2023 про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута Селянського (фермерського) господарства "Йосипівське", клопотання ліквідатора Терещука О.В. №02-30/04/57 від 23.08.2023 про стягнення з кредиторів основної грошової винагороди та понесених витрат пропорційно задоволеним вимогам.

Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроспецінвест" про відповідальність, встановлену чинним законодавством, за невиконання вимог обов`язкової до виконання ухвали Господарського суду Житомирської області від 07.12.2023 у даній справі.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звернути увагу учасників справи на можливість участі в судових засідань за допомогою відеоконференцзв`язку шляхом проведення відеоконференцій , зокрема, з використанням власних технічних засобів але з дотриманням вимог ГПК України.

Ухвала набирає законної сили 07.12.2023 та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: //court.gov.ua/fair/sud5007/.

Дата підписання ухвали: 08.12.2023

Суддя Макаревич В.А.

Список розсилки:

1 - в справу

2 - Українсько-американське СП у формі ТОВ "КАІС" (61058, м. Харків, вул. Іванівська, 1, каб. 501), код - ЄДРПОУ 20023279 - реком.

5- а/к Терещуку О.В. - електронний кабінет

4 - ГУ ПФУ в Житомирській обл. - gupfu@zt.pfu.gov.ua - електр.каб.

5 - ТОВ "Фактор Нафтогаз" (04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 25Б) код ЄДРПОУ 36134497- реком.,

6 - ГУ ДПС у Житомирській області та на адресу: zt.official@tax.gov.ua - на ел. адресу ; (підписаний)

7 - ТОВ "Агроспецінвест" (02002, м. Київ, вул. М. Раскової, 23, оф. 1109) код ЄДРПОУ 36862239 - реком..з пов.

8 - АТ КБ "ПРИВАТБАНК" - електронний кабінет

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115501259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/542/16

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні