Ухвала
від 07.12.2023 по справі 287/2021/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/2021/23

2-о/287/34/23

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

"07" грудня 2023 р. м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Винара Л.В.

присяжних: Ковальчук О.Л.,

Козловець А.В.

з участю:

секретаря Кострицької Т.П.

заявника ОСОБА_1

представника органу опіки та піклування Стафійчука Р.О.

розглянувши у судовому засіданні, в залі судових засідань Олевського районного суду Житомирської області, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним свого дядька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що його дядько ОСОБА_2 є особою з інвалідністю другої групи, через невиліковну хворобу потребує стороннього догляду та знаходиться на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП «Олевська ЦЛ». Визнання ОСОБА_2 недієздатним, заявнику необхідно для оформлення опіки над ним.

Також, разом із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки заявник подав до суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи. У вказаному клопотанні заявник просить суд призначити у даній справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам-психіатрам Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (Житомирська область, Житомирський район, с. Зарічани, Бердичівське шосе, 3, електронна пошта narkozt@i.ua, тел. (0412) 34-34-10).

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні подане клопотання підтримав та просить задоволити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області Стафійчук Р.О. відносно задоволення клопотання не заперечує, вважає , що слід призначити експертизу.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законодавством порядку, що стверджується матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наведені заявником підстави для призначення судово-психіатричної експертизи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст.299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч.1 ст.104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Як зазначається в п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово - психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Оскільки для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , необхідні спеціальні знання в області психіатрії, з огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я останнього, а також з урахуванням того, що у справах про визнання фізичної особи недієздатною для встановлення психічного стану фізичної особи необхідним є обов`язкове призначення судово-психіатричної експертизи, суд дійшов висновку, що по даній справі слід призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Комунальному некомерційному підприємству «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (12440, Житомирська обл., Житомирський район, с. Зарічани, Бердичівське шосе, буд. 3).

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки, для проведення експертизи потрібен певний час, суд, вважає за необхідне на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись ст.ст.103-105, 252, 253,260, 298 ЦПК України, ст.21 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст.7 Закону України «Про судову експертизу», суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задоволити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Майдан, Олевського району, Житомирської області, на психічну хворобу?

-чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Майдан, Олевського району, Житомирської області, значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (12440, Житомирська обл., Житомирський район, с. Зарічани, Бердичівське шосе, буд. 3).

Для проведення експертизи витребувати у поліклініці Комунального некомерційного підприємства «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради (11001, Житомирська обл., Коростенський район, м. Олевськ, пров. Промисловий, буд. 2) амбулаторну (медичну) картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Майдан, Олевського району, Житомирської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яку направити для проведення експертизи.

Доставлення до місця проведення експертизи ОСОБА_2 для проведення судово-психіатричної експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Експертів, які будуть проводити експертизу попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Копію ухвали суду направити експертам Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (12440, Житомирська обл., Житомирський район, с. Зарічани, шосе Бердичівське, буд. 3), для виконання.

Зупинити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки на час проведення експертизи.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Л.В.Винар

Присяжні О.Л.Ковальчук

А.В.Козловець

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115502802
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —287/2021/23

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні