Ухвала
від 16.02.2024 по справі 287/2021/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/2021/23

2-о/287/10/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2024 року м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Винара Л.В.

присяжних: Ковальчук О.Л.,

Козловець А.В.

з участю:

секретаря Кострицької Т.П.

представника органу опіки та піклування Стафійчука Р.О.

розглянувши у судовому засіданні, в залі судових засідань Олевського районного суду Житомирської області, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним свого дядька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що його дядько ОСОБА_2 є особою з інвалідністю другої групи, через невиліковну хворобу потребує стороннього догляду та знаходиться на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті КНП «Олевська ЦЛ». Визнання ОСОБА_2 недієздатним, заявнику необхідно для оформлення опіки над ним.

Ухвалою суду від 10.11.2023 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду за правилами окремого провадження.

07.12.2023 року ухвалою суду в справі призначено судово-психіатричну експертизу та провадження у справі зупинено.

Ухвалою суду від 09.02.2024 року поновлено провадження у цивільній справі та призначено судове засідання у справі на 12 год. 00 хв. 16.02.2024року.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, надав до суду письмову заяву про розгляд справи у його відсутності у зв`язку з сімейними обставинами, вимоги заяви підтримує в повному обсязі.

У судовому засіданні судом поставлено на обговорення питання про залучення до участі у справі адвоката особи, відносно якої розглядається заява про визнання її недієздатною.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області Стафійчук Р.О. підтримав залучення адвоката особі, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною. Стосовно участі самої особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, представник заінтересованої особи вважає, що враховуючи висновок судово-психіатричної експертизи, участь ОСОБА_2 у судовому розгляді не є обов`язковою.

Суд, заслухавши думку представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Положенням ч. 1 ст.299ЦПК України визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5 ст.293 ЦПК Україниу випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно ст. 15ЦПК Україниучасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

За ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини 2 статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Згідно ч. 6 ст. 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність залучення адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 .

У зв`язку з вищевикладеним та тим, що особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною самостійно не залучила адвоката, суд відповідно до положень ч. 5 ст.293ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області .

Керуючись ст.ст. 260, 261, 293 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Відкласти судовийрозгляд цивільноїсправи №287/2021/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки на 11 год. 30 хв. 15 березня 2024 року

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області призначити адвоката для здійснення представництва інтересів заінтересованої особи ОСОБА_2 та забезпечити прибуття адвоката для участі у цивільній справі № 287/2021/23 в судове засідання, яке відбудеться 15 березня2024 року о 11 год. 30 хв. в приміщенніОлевського районногосуду Житомирськоїобласті заадресою: вул. Володимирська, 7, м. Олевськ, Коростенського району, Житомирської області.

Копію ухвали направити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В.Винар

Присяжні О.Л.Ковальчук

А.В.Козловець

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117040881
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —287/2021/23

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні