Ухвала
від 08.12.2023 по справі 280/7638/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

08 грудня 2023 року Справа № 280/7638/23 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Богатинського Б.В., за участю секретаря судового засідання Горенко В.І., представника позивача Малиновського Д.В., представника відповідача Шевченко Д.О. розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про передання справи на розгляд Верховному Суду як зразкової у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» до Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» (далі - позивач) до Головного управління ДПС у Запорізькій області (далі - відповідач), в якій позивач просить суд:

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення Головного управління Державної податкової служби в Запорізькій області № 0011180407 від 20.06.2023.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань зі Головного управління Державної податкової служби в Запорізькій області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» судові витрати, сплачені за розгляд даної позовної заяви.

Ухвалою суду від 25 вересня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено справу до судового розгляду по суті за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

У відзиві на позовну заяву відповідач просив суд розглянути справу у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 23 листопада 2023 року подальший розгляд адміністративної справи №280/7638/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» до Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, здійснений у порядку загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 08 грудня 2023 року о 14:30 год.

Представником позивача подане до суду клопотання про передання справи на розгляд Верховному Суду як зразкової, обґрунтоване тим, що дана справа має всі ознаки типової справи, як і інші справи, наведені позивачем у клопотанні. Предмет даних типових справ становить значний інтерес для платників податків, адже сума фінансових санкцій може складати від декількох десятків тисяч гривень до десятків мільйонів гривень, в залежності від обороту кожного платника податку. Розгляд даної справи як зразкової призведе до єдності правозастосовної практики, адже як показує статистика у таблиці нижче суди по-різному розглядають дані справи та неоднаково застосовують норми матеріального права, що порушує права платників податків.

У підготовчому засіданні представник позивача клопотання підтримав.

Представник відповідача щодо задоволення клопотання не заперечував.

Згідно з пунктом 21 частини 1 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) типові адміністративні справи - адміністративні справи, відповідачем у яких є один і той самий суб`єкт владних повноважень (його відокремлені структурні підрозділи), спір у яких виник з аналогічних підстав, у відносинах, що регулюються одними нормами права, та у яких позивачами заявлено аналогічні вимоги.

Порядок і умови ініціювання та вирішення питання про відкриття провадження у зразковій справі наведені у статті 290 КАС України.

У відповідності до частини 1 статті 290 КАС України, якщо у провадженні одного або декількох адміністративних судів перебувають типові адміністративні справи, кількість яких визначає доцільність ухвалення зразкового рішення, суд, який розглядає одну чи більше таких справ, може звернутися до Верховного Суду з поданням про розгляд однієї з них Верховним Судом як судом першої інстанції.

Частина 2 статті 290 КАС України визначає, що у поданні про розгляд справи Верховним Судом як зразкової зазначаються підстави, з яких суд, що надає подання, вважає, що справа має бути розглянута Верховним Судом як зразкова, в тому числі посилання на типові справи.

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 4 КАС України зразкова адміністративна справа - це типова адміністративна справа, прийнята до провадження Верховним Судом як судом першої інстанції для постановлення зразкового рішення.

Суд зазначає, що інститут зразкової справи запроваджений з метою вирішення Верховним Судом питань застосування норм матеріального права у значній кількості адміністративних справ, які характеризуються аналогічними позовними вимогами та підставами виникнення спору, однаковими нормами, які регулюють спірні відносини, а також відповідачем у яких є один і той самий суб`єкт владних повноважень.

Проаналізувавши подане клопотання суд вважає, доводи позивача про наявність тотожних спорів у провадженні інших адміністративних судів обґрунтованими, та про наявність підстав для передачі цієї справи на розгляд Верховного Суду у порядку, визначеному статтею 290 КАС України.

Керуючись статями 243, 248, 290 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» про передання справи на розгляд Верховному Суду як зразкової у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ ЗАПОРІЖЖЯ» до Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, - задовольнити.

Звернутися до Верховного Суду з поданням про розгляд цієї справи Верховним Судом як судом першої інстанції.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Б.В. Богатинський

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено11.12.2023
Номер документу115515932
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —280/7638/23

Постанова від 10.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Постанова від 10.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Рішення від 16.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Рішення від 16.02.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні