Ухвала
від 11.12.2023 по справі 627/1028/23
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/1028/23

Номер рядка звіту 71

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відкриття провадження у справі

11 грудня 2023 року смт Краснокутськ

Суддя Краснокутського районного суду Харківської області Бугаєнко І.В., розглянувши позовну заяву Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, розташованої за адресою: вул. Охтирська, 1, смт Краснокутськ, Богодухівський район, Харківська область в інтересахнеповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 до ОСОБА_6 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , третя особа Служба у справах дітей Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, розташована за адресою: вул. Охтирська, 1, каб. №43,45, смт Краснокутськ, Богодухівський район, Харківська область, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

ВСТАНОВИВ:

Краснокутська селищна рада Богодухівського району Харківської області звернулася до суду з позовом до ОСОБА_6 , в якому просить: 1) позбавити батьківських прав ОСОБА_6 відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 ; 2) стягнути з ОСОБА_6 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , в розмірі 1/2 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подачі позовної заяви і до повноліття дитини; 3) зобов`язати ОСОБА_6 у місячний термін, відкрити особистий рахунок у відділенні Державного ощадного банку України на неповнолітню дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,та малолітніхдітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , для перерахування аліментів; 4)звільнити від сплати судового збору за подання позовної заяви Краснокутську селищну раду Богодухівського району Харківської області, як орган опіки та піклування, так як заява подається в інтересах дітей.

Свої вимогипозивач мотивує тим, що до на території Качалівського старостинського округу за адресою: АДРЕСА_1 проживає громадянка ОСОБА_7 , 1983 року народження, яка має п`ятеро дітей: неповнолітню дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 . Батько дітей помер, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 10.08.2022.

За інформацією КЗ «Краснокутський ЦСС», лист від 09.11.2023 № 288 відомо, що родина ОСОБА_6 отримує послугу соціального супроводу, згідно з Державним стандартом соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах з 31.08.2023 року. Потреби дітей щодо виховання та розвитку не задовольняються, діти недоглянуті, голодні. Мати не працює, взагалі не займається вихованням дітей. Згідно з довідкою Качалівського старостинського округу від 17.10.2023 № 19-01-13/115, ОСОБА_7 зловживає спиртними напоями, веде асоціальний спосіб життя.

06.06.2023 року о 19.00 год. неповнолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , повідомив на лінію 102 про перебування в небезпеці. Цього ж дня всі діти були доставлені до дитячого відділення КЗ «Краснокутської ЦРЛ» працівниками поліції та служби у справах дітей. Мати ОСОБА_7 перебувала у стані сильного алкогольного сп`яніння, не могла контролювати дітей та дбати про них, і це була пряма загроза життю і здоров`ю дітей. На наступний день 07.06.2023 року мати дітей ОСОБА_7 звернулася до служби у справах дітей Краснокутської селищної ради з проханням влаштувати дітей до родини патронатного вихователя, доки вона не подолає складні життєві обставини.

Неповнолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та малолітні діти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , були влаштовані до родини патронатного вихователя ОСОБА_8 , згідно з рішенням виконавчого комітету Краснокутської селищної ради Харківської області від 29 червня 2023 року № 132. На тепер ОСОБА_6 проживає у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 , власника цього домоволодіння встановити не вдалося.

Представник позивача зазначає, що ОСОБА_6 не змінила свого ставлення до дітей, та не усвідомлює свої помилки у їх вихованні. Органом опіки і піклування Краснокутської селищної ради, ОСОБА_6 була надана можливість подолати складні життєві обставини, а саме: припинити зловживати спиртними напоями, придбати власне житло або навести лад у домоволодінні за місцем проживання, підготувати запас дров на опалювальний період, заготувати запас продуктів харчування, змінити непридатні до використання дитячий одяг та взуття на нові, налагодити контакт зі своїми дітьми з метою повернення їх до своєї родини. У відповідь була повна бездіяльність матері, вона і надалі продовжує зловживати спиртними напоями та вести асоціальний спосіб життя, про що є письмове свідчення патронатного вихователя ОСОБА_8 від 29.08.2023 року, висновок щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного сп`яніння від 29.08.2023 року та письмові пояснення самої ОСОБА_6 від 29.08.2023 року.

18.09.2023 працівниками служби у справах дітей Краснокутської селищної ради, ювенальної превенції сектору поліцейської діяльності № 2 Богодухівського РВП ГУ НП України в Харківській області, поліцейським офіцером Краснокутської територіальної громади було здійснено виїзд до домоволодіння гр. ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 . Доступу до домоволодіння не було надано, але так як ворота та паркан майже відсутній, вдалося побачити, що садиба знаходилася у занедбаному стані, у дворі брудно, розкидане сміття, на городі суцільні бур`яни, відсутній запас дров на подвір`ї.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Краснокутської селищної ради 19 вересня 2023 року ОСОБА_6 була присутня особисто, та не заперечувала проти доказів її асоціального способу життя. Остання повідомила, що придбала будинок у с.Пархомівка Богодухівського району Харківської області, та збирається там наводити лад. Також члени комісії поставили перед нею завдання зареєструвати дітей за новим місцем проживання.

Таким чином, членами комісії встановлено факт свідомого та умисного невиконання матір`ю своїх батьківських обов`язків щодо своїх дітей, відсутності з боку матері будь-якої участі у вихованні, не надання матеріальної допомоги, свідоме самоусунення від забезпечення морального та духовного розвитку дітей.

З метою захисту прав та інтересів дитини, запобігання бездоглядності, орган опіки і піклування при виконавчому комітеті Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_6 відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Також позивачем заявлено вимогу щодо звільнення від сплати судового збору як орган опіки та піклування.

Відповідно до п. 14 ч. 2ст. 3 ЗУ «Про судовий збір», судовий збір не справляється за подання заяви про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

З урахуванням вищевикладеної норми, позивач звільнений від сплати судового збору на підставі закону, оскільки діє в інтересах неповнолітніх осіб.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України, є підсудною та підвідомчою Краснокутському районному суду Харківської області. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадженнявідсутні.

Визначено, що справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Заяв чи клопотань, які розглядаються без виклику сторін суду не надходило.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175-180,187ЦПКУкраїни

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заявуКраснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 до ОСОБА_6 , третя особа - Служба у справах дітей Краснокутської селищної ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів прийняти до розгляду.

Відкрити провадження у справі за позовною заявою Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 до ОСОБА_6 , третя особа - Служба у справах дітей Краснокутської селищної ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити у справі підготовче засідання, яке відбудеться15січня 2024 року о 09 год. 30 хв.в залі судових засідань Краснокутського районного суду Харківської області за адресою: Харківська область, смт Краснокутськ, вул. Охтирська, 15.

На підставі п. 14 ч. 2ст.3ЗУ«Просудовийзбір» звільнити позивача від сплати судового збору.

Направити відповідачу та третій особі копію позовної заяви з копіями доданих документів та запропонувати відповідачу подати у строк до 15 січня 2024 року письмовий відзив на позов, який має відповідати вимогам ст.178ЦПКУкраїни івсі письмовіта електроннідокази (якіможливо доставитидо суду),висновки експертіві заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копія відзиву та додані до нього документи одночасно надсилаються учасникам судового процесу разом з надісланням відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити третій особі строк до 15 січня 2024 року для подачі пояснень щодо позову або відзиву.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Інформація щодо розгляду справи може бути отримана учасниками судового процесу на офіційному веб. порталі: https://kk.hr.court.gov.ua/sud2022//.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І. В. Бугаєнко

СудКраснокутський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115519465
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —627/1028/23

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні