Ухвала
від 11.12.2023 по справі 573/2122/23
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/2122/23

Номер провадження 2-о/573/79/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

головуючої судді: Черкашиної М.С.,

присяжних: Лобкіна В.С.,

Балака А.О.,

за участю секретаря: Терещенко О.В.,

представника недієздатного: ОСОБА_1 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Білопілля врежимі відеоконференціїклопотання пропризначення експертизиу цивільнійсправі зазаявою КУСОРАтинський психоневрологічнийінтернат, заінтересована особа: орган опіки та піклування Білопільської міської ради про поновленняцивільної дієздатності ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В:

08 листопада 2023 директор КУСОР Атинський психоневрологічний інтернат Терещенко О.Г. звернувся до суду із заявою про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_2 . Вимоги мотивовані тим, що рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 17.04.2013 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним та встановлено над ним опіку в особі директора КУСОР Краснопільського психоневрологічного інтернату Демченка Г.Х. на підставі рішення Краснопільського районного суду від 07.04.2014. Із 25.12.2013 підопічний перебував на повному державному утриманні в КУСОР Краснопільського психоневрологічного інтернату до реорганізації установи, тобто до 22.02.2019. Рішенням суду від 10.10.2019 директора установи звільнено від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 і призначено опікуном директора Атинського психоневрологічного інтернату, де і перебуває підопічний на даний час на повному державному забезпеченні установи. На даний час психічний стан ОСОБА_2 суттєво покращився і відповідає вимогам щодо дієздатності особи, у зв`язку з чим можливо призначити судово-психіатричну експертизу та поновити цивільну дієздатність останнього.

Ухвалою від 09 листопада 2023 відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду, також залучено адвоката підопічній особі.

У судове засіданні представник КУСОР Атинський психоневрологічний інтернат не з`явився, директор установи Терещенко О.Г. долучив заяву про підтримання заявлених вимог та призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану підопічного.

Представник особи, стосовно якої розглядається питання про поновлення дієздатності ОСОБА_2 адвокат Маслова О.Є., яка приймала участь у режимі відеоконференції в судовому засіданні просила призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Білопільської міської ради Сумської області у судове засідання не з`явився. Керуюча справами виконкому міської ради Пащенко Н.В. надіслала листа про розгляд справи без участі представника, заяву підтримують.

Заслухавши представника недієздатного, повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим ( ст. 105 ЦПК України).

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною (ч. 4 ст. 300 ЦПК України).

У відповідності з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

З огляду на те, що на данийчас психічнийстан ОСОБА_2 суттєво покращивсяі відповідаєвимогам щододієздатності особи, для вирішення питання про поновлення його дієздатності необхідні спеціальні знання, у зв`язку з чим суд вважає призначити судово-психіатричну експертизу, а провадження у даній справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 103-105, 252, 298-299 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (40000, м. Суми, пр-т Лушпи, 54), попередивши останніх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 на будь-яке психічне захворювання або інший хворобливий стан, якщо так, то на які саме?

2. Чи може ОСОБА_2 керувати своїмидіями таусвідомлювати їхзначення?

3. Чи відновилася в ОСОБА_2 здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок поліпшення його психічного стану?

4. Чи може ОСОБА_2 за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні при розгляді даної справи.

Експертизу провести в місячний строк з дня отримання даної ухвали за участі ОСОБА_2 .

Зобов`язати КУСОР Атинськийпсихоневрологічний інтернат надати в розпорядження експертів медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дляпроведення експертизи.

Експертам направити ухвалу для виконання, заявнику та заінтересованій особі для відома.

Провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя:

Присяжні:

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115521564
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про поновлення цивільної дієздатності

Судовий реєстр по справі —573/2122/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні