Ухвала
від 22.11.2023 по справі 757/44684/21-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/44684/21-ц

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" листопада 2023 р. Печерський районний суд м. Києва

суддя Батрин О.В.

секретар Звонарьова В.О.

учасники справи:

позивач: Публічне акціонерне товариство «Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву»

відповідач 1: неповнолітня ОСОБА_1

відповідач 2: ОСОБА_2

третя особа: Орган опіки та піклування Печерської районної в місті Києві державної адміністрації,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного судового провадження цивільну справу за позовом за позовом Публічного акціонерного товариства «Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву» до неповнолітньої ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа орган опіки та піклування Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні власністю,

В С Т А Н О В И В:

Батько неповнолітньої відповідача 1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Мати неповнолітньої відповідача 1 ОСОБА_1 - ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до листа Служби у справах дітей та сім`ї Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, неповнолітня ОСОБА_1 має статус «дитина-сирота» відповідно до розпорядження Печерської районної в місті Києві державної адміністрації від 06 вересня 2023 року № 410 та перебуває на первинному обліку дітей, які залишені без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Службі у справах дітей та сім`ї Печерської районної в місті Києві державної адміністрації.

Згідно з ст. 242 ЦК України батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Законним представником у випадках, встановлених законом, може бути інша особа. Перелік осіб, які є законними представниками, вичерпний.

Законодавством також закріплено, що до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.

Разом з тим, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених статтею 63 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 63 ЦПК України встановлено, якщо при розгляді справи буде встановлено, що малолітня чи неповнолітня особа, позбавлена батьківського піклування, не має законного представника, суд ухвалою встановлює над нею відповідно опіку чи піклування за поданням органу опіки та піклування, призначає опікуна або піклувальника та залучає їх до участі у справі як законних представників.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про зупинення провадження у справі, оскільки відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених статтею 63 цього Кодексу.

Суд дійшов висновку про неможливість розгляду вказаної справи до вирішення питання про встановлення піклування над неповнолітньою ОСОБА_1 , оскільки після смерті її батьків, у ОСОБА_1 відсутній законний представник, який здійснює представництво законних прав та інтересів неповнолітньої, у зв`язку з чим провадження у справі підлягає зупиненню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 251, 63, 354, 355 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву» до неповнолітньої ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа орган опіки та піклування Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про усунення перешкод в користуванні власністю до вирішення питання про встановлення піклування над неповнолітньою ОСОБА_1 .

Зобов`язати орган опіки та піклування Печерської районної в місті Києві державної адміністрації відповідно до статті 63 Цивільного кодексу України призначити піклувальника неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Київського апеляційного суду.

Суддя Батрин О.В.

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115527550
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні власністю

Судовий реєстр по справі —757/44684/21-ц

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні