Рішення
від 06.12.2023 по справі 193/1734/23
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1734/23

Провадження 2-о/193/51/23

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06 грудня 2023 року Софіївський районний суд Дніпропетровської області

у складі: головуючого судді Томинця О.В.,

за участі: секретаря судового засідання Хомич Н.О.

представника заявника Єремєєва А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в сел. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, заінтересовані особи: Відділ освіти, молоді та спорту Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Софіївське відділення Комунального підприємства "Криворізьке районне бюро технічної інвентаризації Дніпропетровської обласної ради", про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади,

В С Т А Н О В И В:

Короткий виклад позиції заявника.

07.11.2023 до Софіївського районного суду Дніпропетровської області звернулася Девладівська сільська рада Криворізького району Дніпропетровської області (надалі Девладівська сільська рада) із заявою про передачу у комунальну власність названої територіальної громади безхазяйного нерухомого майна, а саме будівлі громадського призначення (дитячого садку), що розташована по вул. Кривошти, 1-А в с. Водяне Криворізького району Дніпропетровської області ,

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що у 2008 році Девладівською сільською радою виявлено вищевказане нерухоме майно, яке не має власника. Названа будівля призначалася для використання в якості дитячого садочка - дошкільного навчального закладу і будувалась за підтримки КСП «Водяне». Однак за призначенням вказана будівля використовувалась не значний проміжок часу. Під час паювання майнових активів КСП «Водяне» ця будівля розпайована не була, але не була й передана у комунальну власність.

На виконання приписів ст. 335 ЦК України 05.09.2022 вказана вище нежитлова будівля взята на облік Девладівською сільською радою як безхазяйне майно, про що сільською радою було опубліковано відповідну інформацію у місцевих друкованих засоби інформації - "Вісті Софіївсщини" від 15.10.2022 за № 74 (2867).

Станом на 07.11.2023, не зважаючи на вжиття органом місцевого самоврядування за місцем розташування майна заходів щодо обліку такого майна як безхазяйного та спливу річного строку, вказаний об`єкт нерухомого майна, як безхазяйне нерухоме майно територіальній громаді в особі Девладівської сільської ради не передано, відповідне право власності не зареєстровано.

Заяви (клопотання) учасників справи та процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 10.11.2023 відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду на 06.12.2023.

Представник заявника у судовому засіданні заяву підтримав та просив задовольнити її у повному обсязі.

Представники заінтересованих осіб: відділу освіти молоді та спорту Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Софіївського відділення КП «Криворізьке районне бюро технічної інвентаризації ДОР», належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явились, заперечень проти вимог заяви сільської ради не подали, так само як і не подали заяв про розгляд справи без їх участі.

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Девладівської сільської ради № 50 від 14.05.2008 «Про визнання сільською радою безхозного нерухомого майна», затверджено список безхазяйних об`єктів, серед яких приміщення дитячого садка, розташоване по вул. Кривошти, 1-А в с. Водяне Криворізького (Софіївського) району Дніпропетровської області , (а.с.23, 24).

Після чого виконкомом Девладівської сільської ради у місцевому виданні - у газеті «Вісті Софіївщини» № 50 (1424) від 28.06.2008 опубліковано перелік безхозного нерухомого майна на території Девладівської сільської ради, серед яких також вказане вище приміщення дитячого садка (а.с. 20).

Рішенням виконавчого комітету Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області за № 148 від 05.09.2022 взято на облік безхазяйну нерухому річ - нежитлову будівлю: приміщення дитячого садка, яка розташована за адресою: вул. Кривошти, 1 а, с. Водяне Криворізького району Дніпропетровської області (а.с. 22).

Відповідно до акту обстеження, проведеного 31.08.2022 членами комісії Девладівської сільскої ради з числа посадових осіб сільської ради та її депутатів встановилено, що за адресою: вул. Кривошти, 1 А, с. Водяне, Криворізького району Дніпропетровської області , знаходиться нежитлова будівля, яка має загальну площу близько 573 м. кв. Жодних комунікацій до будівлі не під`єднано, двері, вікна та підлога у будівлі відсутні, внутрішні стіни будівлі частково зруйновані, зовнішні стіни будівлі мають ознаки руйнаціїї, дах будівлі частково зруйнований або пошкоджений, прилегла територія перебуває у занедбаному стані (а.с. 25).

Як видно з інформації регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях від 15.12.2020 вищевказана нежитлова будівлювля у державній власності не перебуває, про що свідчть відсутність будь-яких відомостей про неї у Єдиному реєстрі об`єктів державної власності нерухомого майна (а.с.26).

Крім того за даними Софіївської районної ради Дніпропетровської області від 17.11.2020 зазначена будівля не значиться на балансі у спільній власності територіальних громад сіл та селищ Софіївського району на 2020 рік (а.с.27).

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування, оцінка суду.

Відповідно до ст. 142 Конституції України та ст. 16 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах.

Згідно ст. 6 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

Нормами ст. 10 даного Закону, визначено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Як визначено ст. 60 ЗУ «Про місцеве самоврядування» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності, зокрема на нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону, як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Статтю 335 ЦК України встановлено, що безхазяйною є річ, яка немає власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 цього Кодексу.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна від 27.09.2022, згадана вище нежитлова будівля була взята на облік виконавчим комітетом Софіївської селищної ради на підставі рішення від 05.09.2022 за № 148, як безхазяйне нерухоме майно (а.с. 21).

У газеті «Вісті Софіївщини» від 15 жовтня 2022 року за № 74 (2867) було надруковане оголошення про взяття на облік вказаного безхазяйного майна (а.с.19).

Згідно п.7 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ч.2 ст.327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно ст.333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що будівля громадського призначення, яка розташована по вул. Кривошти, 1-А в с. Водяне Криворізького району Дніпропетровської області , загальною площею 580,8 м2, загальною площею приміщень 444,4 м2, загальною кількістю приміщень 34, 05 вересня 2022 року органом місцевого самоврядування взята на облік як безхазяйне майно, про що було опубліковане відповідне оголошення в засобах масової інформації 15.10.2022.

Окрім того, під час розгляду справи судом вживалось заходи щодо виявлення власників нежитлової будівлі, шляхом розміщення на сайті Софіївського районного суду Дніпропетровської області 20.11.2023.

З дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі минуло більше одного року, а власник виявлений не був, тому, на підставі досліджених доказів суд вважає доведеним той факт, що будівля дитячого садка є безхазяйним нерухомим майном.

Оскільки під час розгляду справи суд дійшов висновку про те, що будівля дитячого садочка є безхазяйним майно, тому зазначена споруда може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що заява є законною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 335 ЦК України, ст. 259, 263-265, 268, 332-333, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, - задовольнити.

Передати у комунальну власність Девладівської сільської територіальної громади в особі Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області нерухоме майно, а саме будівлю громадського призначення, що розташована за адресою: вулиця Кривошти, буд. № 1-А, село Водяне Криворізького району Дніпропетровської області .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження, а в разі оскарження після розгляду справи апеляційним судом, якщо воно не буде скасоване.

У разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення, апеляційна скарга подається у той же строк з дня виготовлення повного тексту рішення.

Заявник: Девладівська сільська рада Криворізького району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 04525219, юридична адреса: вул. Привокзальна, буд. № 10, с-ще Девладове Криворізького району Дніпропетровської області, 53132;

Заінтересована особа 1: Відділ освіти, молоді та спорту Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 43383693, юридична адреса: вул. Незалежності, буд. № 66, сел. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області, 53100;

Заінтересована особа 2: Софіївське відділення Комунального підприємства "Криворізьке районне бюро технічної інвентаризації Дніпропетровської обласної ради", ЄДРПОУ 32627145, юридична адреса: вул. Лікарняна, буд. № 78, сел. Софіївка Криворізького району Дніпропетровської області, 53100.

Повний текст рішення суду складено 11.12.2023.

Суддя О.В. Томинець

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено12.12.2023
Номер документу115533123
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади

Судовий реєстр по справі —193/1734/23

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні