Ухвала
від 11.12.2023 по справі 911/3701/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"11" грудня 2023 р. м. Київ Справа № 911/3701/23

Господарський суд Київської області у складі судді Рябцевої О.О., розглянувши заяву № 335/1 від 29.11.2023 р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Гончаренко О.А. про стягнення 29500,00 грн. боргу, 392,79 грн. 3 % річних, 23,80 грн. інфляційних втрат та 5722,19 грн. пені, всього 35638,78 грн.

Одночасно з позовною заявою Товариством з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» подано заяву № 335/1 від 29.11.2023 р. про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову, в якій заявник просить накласти арешт на:

- грошові суми, які обліковуються на розрахункових рахунках, що належать ФОП Гончаренко О.А.;

- на р/р НОМЕР_1 у ПуАТ «КБ «Акордбанк», який належить ФОП Гончаренко О.А.;

- накладення арешту здійснити у розмірі ціни позову 60404,73 грн. та судового збору у сумі 2684,00 грн.

Частиною першою статті 140 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, судом встановлено наступне.

За змістом статті 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Станом, як на час подання, так і на час розгляду заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову провадження у справі № 911/3701/23 не відкрито судом.

Згідно з ч. 2 ст. 139 ГПК України якщо заява про забезпечення позову подається до відкриття провадження у справі, в такій заяві додатково зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших осіб, які можуть отримати статус учасника справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти. Реєстраційний номер облікової картки платника податків або паспортні дані інших сторін - фізичних осіб, що не є підприємцями, вказуються у випадку, якщо вони відомі заявнику.

Заявником не дотримано вказаних вимог. Заявник, звертаючись із заявою про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову до відкриття провадження у справі, вказує учасників справи (позивача та відповідача) без зазначення того, що вказані у заяві особи ще не набули вказаних статусів. Також заявником не зазначено імені та по батькові особи, відносно якої він просить вжити заходи забезпечення позову.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 139 ГПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв`язку, адресу електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Заявником не дотримано вказаних вимог, оскільки в заяві не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 139 ГПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

Заявником не дотримано вказаних вимог. Заява про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову не містить пропозицій щодо зустрічного забезпечення.

Відповідно до ч. 5 ст. 139 ГПК України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до частини другої статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Приписами статті 4 Закону України Про судовий збір встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пп. 3 п. 2 ч. 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову сплачується судовий збір у сумі 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2023 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2023 р. становить 2684,00 грн.

Отже за подання до господарського суду заяви про забезпечення позову підлягає до сплати судовий збір у розмірі 1342,00 грн.

Проте заявником не додано до заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову доказів сплати судового збору за подання до господарського суду вказаної заяви у встановленому порядку.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 9 Закону України Про судовий збір судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судовий збір сплачується до територіальних органів Державної казначейської служби України; платники судового збору у платіжних документах на перерахування судового збору повинні в рядку одержувач зазначити найменування територіального органу казначейської служби за місцем знаходження господарського суду, який розглядає справу.

Для зарахування коштів судового збору до спеціального фонду державного бюджету Державною казначейською службою України відкриваються спеціальні рахунки в розрізі усіх її територіальних підрозділів. Судовий збір може бути перерахований через будь-яку установу банку чи відділення зв`язку із зазначенням необхідних реквізитів.

У зв`язку із цим суд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до заяви, містили відомості про те, за яку саме заяву (скаргу, дію) сплачується судовий збір.

Наведений правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 30.09.2020 р. у справі № 9901/144/20.

Частиною 4 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Поряд з цим, постановою Правління Національного банку України № 163 від 29.07.2022 р. затверджено Інструкцію про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг.

Пунктом 41 Інструкції встановлено, що платник заповнює реквізит "Призначення платежу" платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

Отже розрахунковий документ про перерахування судового збору додається до заяви (скарги) і має містити відомості про те, яка саме заява (скарга, дія) оплачується судовим збором.

На офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/) в розділі судовий збір зазначено платiжнi реквiзити для перерахування судового збору при зверненні до господарського суду Київської області та приклад заповнення графи Призначення платежу в платіжному документі.

Як доказ сплати судового збору за подання заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову Товариством з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» до заяви додано платіжну інструкцію № 7497 від 01.12.2023 р., в графі призначення платежу якої зазначено: «*;101;40665499;Судовий збір, за позовом ТОВ «Понтем.УА», Господарськийсуд Київської області.

Отже зазначена платіжна інструкція за своїм змістом підтверджує сплату судового збору за подання Товариством з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» до господарського суду саме позову, а не за подання заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову.

Таким чином, платіжна інструкція № 7497 від 01.12.2023 р. не може вважатися належним доказом сплати судового збору за подання до господарського суду заяви про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову у встановленому порядку.

Відповідно до частини сьомої статті 140 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

З огляду на викладене, заява про забезпечення позову підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст. 139, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву № 335/1 від 29.11.2023 р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Понтем.УА» про вжиття запобіжних заходів та забезпечення позову повернути заявнику.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала господарського суду підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.О. Рябцева

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115541736
СудочинствоГосподарське
Сутьвжиття запобіжних заходів та забезпечення позову

Судовий реєстр по справі —911/3701/23

Рішення від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні