Ухвала
від 07.12.2023 по справі 480/8313/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

07 грудня 2023 року Справа № 480/8313/23

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Воловик С.В., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми матеріали справи №480/8313/23 за позовом Загону технічної служби Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Е.М.А." про визнання протиправним та скасування висновку,

У С Т А Н О В И В:

Загін технічної служби Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до позовом до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Е.М.А.", в якій просить суд:

- визнати протиправним та скасувати висновок Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області від 20.07.2023 про результати моніторингу закупівлі №UA-2023-05-17-005814-а.

Ухвалою суду від 28.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

В подальшому, до суду від Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області надійшла заява, в якій просить замінити первісного відповідача - Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області на належного відповідача - Північно-східний офіс Держаудитслужби в особі Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області (код ЄДРПОУ - 40478572, Покровська площа, 11, м. Суми, 40030).

В обґрунтування вказаної заяви зазначає, що Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області не є самостійною юридичною особою.

Вивчивши матеріали справи та доводи заяви про заміну відповідача у справі, суд зазначає наступне.

Згідно з частинами першою та третьою статті 43 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їхнім посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Відповідно до частини четвертої статті 46 КАС України відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

За приписами частини третьої та четвертої статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Так відповідачем по справі значиться Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області (Покровська площа, 11, м. Суми, код ЄДРПОУ - 41127036).

З інформації розміщеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області (код ЄДРПОУ - 41127036), є відокремленим підрозділом Північно-східного офісу Держаудитслужби (код ЄДРПОУ - 40478572).

Відповідно до пункту 1 Положення про Північно-східний офіс, затвердженого наказом Державної аудиторської служби від 02 червня 2020 року № 23, Північно-східного офісу Держаудитслужби підпорядковується Держаудитслужбі та є її міжрегіональним територіальним органом. У складі Північно-східного офісу Держаудитслужби утворюються як структурні підрозділи управління в Луганській, Полтавській, Сумській областях.

Пунктом 1 та 3 Положення про Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області, затвердженого наказом Північно-східного офісу Держаудитслужби від 25 серпня 2016 року № 2 визначено, що Управління є структурним підрозділом Північно-східного офісу Держаудитслужби. Основним завданням управління є реалізація повноважень Північно-східного офісу Держаудитслужби на території Сумської області.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржуваний висновок від 20.07.2023 про результати моніторингу закупівлі №UA-2023-05-17-005814-а, було прийнято Управлінням Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області.

Відтак, саме Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області (код ЄДРПОУ - 41127036), яке в розумінні статті 43 КАС України наділене адміністративною процесуальною правоздатністю, а не юридична особа Північно-східного офісу Держаудитслужби (код ЄДРПОУ - 40478572), до якої належить Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області, є належним відповідачем у даній справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні заяви представника Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області про заміну відповідача - Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області на належного відповідача - Північно-східний офіс Держаудитслужби в особі Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області.

Керуючись ст.ст. 48, 248, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області про заміну відповідача у справі № 480/8313/23 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя С.В. Воловик

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115550831
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо здійснення публічних закупівель

Судовий реєстр по справі —480/8313/23

Постанова від 21.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Ухвала від 13.02.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Русанова В.Б.

Рішення від 12.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

Рішення від 11.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

С.В. Воловик

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні