Ухвала
від 11.12.2023 по справі 331/2881/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

11.12.2023

Справа № 331/2881/23

Провадження № 1-кс/331/2338/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_5 за матеріалами кримінального провадження № 22023080000000027 від 04.01.2023 про застосування запобіжного заходу у вигляді триманні під вартою відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України

В С Т А Н О В И В:

11 грудня 2023 року до суду надійшло вказане клопотання.

У клопотанні детально викладено встановлені на даний час органом досудового розслідування обставини можливого вчинення ОСОБА_6 кримінального правопорушення. Серед іншого зазначено, що громадянин України ОСОБА_6 , діючи умисно, усвідомлюючи та передбачаючи невідворотне настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, перебуваючи у м. Мелітополь Запорізької області (територія якого з 25.02.2022 року та на момент повідомлення про підозру є тимчасово окупованою Російською Федерацією (далі за текстом - РФ) територією України), займаючи посаду директора «Муниципального унитарного предприятия «Мелитопольский асфальтобетонный завод» (зареєстровано в «едином реестре юридических лиц» за «основным государственным регистрационным номером» - 1229000019588, далі за текстом МУП «Мелітопольский АБЗ») та будучи володільцем та генеральним директором «Общества с ограниченной ответственностью «СК-ДОР», далі за текстом «ООО «СК-ДОР» (зареєстровано в «едином реестре юридических лиц» за «основным государственным регистрационным номером» - 1229000002153), діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою завдання шкоди України вчинив пособництво державі-агресору шляхом реалізації рішень окупаційної адміністрації держави-агресора - так званої Військово-цивільної адміністрації м. Мелітополь (мовою оригіналу «Военно-гржданской админимтрации г. Мелитополь»), а також шляхом підготовки та передачі представникам держави агресора - посадовим особами Общество с ограниченой ответственньостью строительнопроизводительная компания "ЗЕЛЕНЫЙ ГОРОД", (далі за текстом - ООО СПК «Зеленый город»), (ОРГН 1037825036567, адреса юридичної особи: м. Санкт-Петербург, буд. 140, літ. Е, генеральний директор - громадянин РФ ОСОБА_7 , ІНН НОМЕР_1 . Засновники: громадянин РФ ОСОБА_8 та громадянин РФ ОСОБА_9 ) матеріальних ресурсів - фортифікаційних споруд (протитанкових надовбів) для їх використання збройними формуваннями рф під час збройної агресії проти України, а також передачі представникам держави агресора - військовому коменданту м. Мелітополь, громадянину Російської Федерації, полковнику ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (обвинувальний акт стосовно якого перебуває на розгляду в Комунарському районному суді м. Запоріжжя, за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.438 КК України), який у своїй протиправній діяльності, з метою конспірації використовує позивний « ОСОБА_11 », далі за текстом - ОСОБА_10 , «ОСОБА_11», матеріальних ресурсів - будівельної техніки та будівельного матеріалу для їх використання збройними формуваннями РФ під час збройної агресії проти України.

Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023080000000027 від 04.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України.

З метою дотримання вимог КПК України щодо повідомлення особі про підозру, а також повідомлення про виклик до органу досудового розслідування на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора України 20.10.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 24.10.2023, 25.10.2023 та 26.10.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного, опубліковані на веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці «Повістки про виклик», за посиланням: « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Також в щоденному виданні центральних органів влади газеті «Урядовий кур`єр» 20.10.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 24.10.2023, 25.10.2023 та 26.10.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного.

24.10.2023 слідчим відділом направлено постанову до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, та відповідно до доручення від 25.10.2023 №028-003984ч для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі призначено захисника - адвоката ОСОБА_4 , якому 25.10.2023 вручено копію повідомлення про підозру ОСОБА_6 .

Проте, дотепер підозрюваний ОСОБА_6 не з`явився за викликом та жодним чином не повідомив про причини неявки, у зв`язку з чим є всі підстави вважати, що підозрювана переховується від органу досудового розслідування з метою уникнення кримінальної відповідальності.

На підставі вище зазначеного, 27.10.2023 слідчим винесено постанову про оголошення в державний, міждержавний та міжнародний розшук підозрюваного у кримінальному провадженні, проведення якого доручено оперативним співробітникам 6-го відділу ГВ ЗНД УСБУ в Запорізькій області та співробітникам сектору міжнародного поліцейського співробітництва ГУНП в Запорізькій області.

Згідно з інформацією оперативного підрозділу та матеріалів кримінального провадження, на даний час підозрюваний ОСОБА_6 перебуває на тимчасово окупованій території України, а саме в м. Мелітополь, Мелітопольського р-н, Запорізької обл., періодично виїжджаючи до інших міст тимчасово окупованої території Запорізької області та анексованої АР Крим, що унеможливлює його явку до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області для участі у слідчих діях.

Встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 ухиляється від явки на виклик слідчого (не прибув на виклик без поважної причини більше ніж два рази), оголошений у державний, міждержавний та міжнародний розшук та перебуває у м. Мелітополь, Мелітопольського р-н, Запорізької обл., тобто на території, яка, відноситься до тимчасово окупованої Російською Федерацією території України.

За переконанням слідчого, обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_6 вищевказаного злочину, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України доказами.

Приймаючи до уваги те, що по теперішній час ОСОБА_6 переховується від правосуддя та перешкоджає проведенню слідчих дій, а також те, що застосування більш м`якого запобіжного заходу не дозволить запобігти ризикам визначеним у ч.1 ст. 177 КПК України, виникла необхідність у застосуванні до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив розглянути його за відсутності підозрюваного ОСОБА_6 відповідно до положень ч.6 ст. 193 КПК України, надавши пояснення по суті заявленого клопотання, яке просив задовольнити.

Захисник просив клопотання вирішити на розсуд суду.

Зважаючи на доведеність прокурором обставин, передбачених ч.6 ст. 193 КПК України, слідчий суддя вважає можливим розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 за його відсутності.

Вислухавши прокурора, захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання має бути задоволено, виходячи з наступного вмотивування.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ізст. 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини.

Пунктом 4 ч. 2 ст. 183 КПК України передбачено, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 5 років.

Відповідно ч.6 ст.176 КПК України під час дії воєнного стану до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261, 437-442 Кримінального кодексу України, за наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, застосовується запобіжний захід, визначений пунктом 5 частини першої цієї статті.

Згідно із ст. 194 КПК Українипід час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд встановлює, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні

Відповідно до ч. 1 ст. 193 КПК України розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбаченихчастиною шостоюцієї статті.

В той же час, відповідно до ч. 6 ст.193 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та може обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі доведення прокурором наявності підстав, передбачених статтею 177цього Кодексу, а також наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений виїхав та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, та/або оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом УСБУ в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023080000000027 від 04.01.2023 за підозрою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.111-2 КК України.

З метою дотримання вимог КПК України щодо повідомлення особі про підозру, а також повідомлення про виклик до органу досудового розслідування на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора України 20.10.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 24.10.2023, 25.10.2023 та 26.10.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного, опубліковані на веб-сайті Офісу Генерального прокурора у рубриці «Повістки про виклик», за посиланням: « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Також в щоденному виданні центральних органів влади газеті «Урядовий кур`єр» 20.10.2023 опубліковано повідомлення про підозру та повістки про виклик ОСОБА_6 до слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області на 24.10.2023, 25.10.2023 та 26.10.2023 для отримання письмового повідомлення про підозру та участі в проведенні слідчих (розшукових) діях в якості підозрюваного.

24.10.2023 слідчим відділом направлено постанову до Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, та відповідно до доручення від 25.10.2023 №028-003984ч для надання безоплатної вторинної правової допомоги особі призначено захисника - адвоката ОСОБА_4 , якому 25.10.2023 вручено копію повідомлення про підозру ОСОБА_6 .

В ході розгляду клопотання також встановлено, що ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, який є особливо тяжким злочином, за вчинення якого передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої, що підтверджується матеріалами, доданими до клопотання, та з 27.10.2023 перебуває у розшуку, що свідчить про наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме ризику подальшого переховування від органу досудового розслідування.

Крім того, відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» територія Мелітопольського району Запорізької області по теперішній час є тимчасово окупованою територією представниками збройних формувань держави-агресора РФ.

Відповідно до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації Російської Федерації.

Тобто, оскільки підозрюваний фактично перебуває у м.Мелітополь Мелітопольського району Запорізької області, територія якого на даний час тимчасово окупована ЗС РФ, має сталі та міцні зв`язки із представниками ЗС РФ та ФСБ РФ, слідчий суддя вважає доведеним, що ОСОБА_6 може продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків і потерпілих у цьому кримінальному провадженні, перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Враховуючи вищенаведене, слідчий суддя вважає, що прокурором було доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 в умовах воєнного стану тяжкого злочину, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України та існування ризиків, передбачених ч.1 ст. 177 КПК України, а отже, слідчий суддя приходить до висновку, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, в зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч.1 ст.111-2 КК України, відповідно до абз.8 ч. 4 ст. 183 КПК України, згідно з яким під час дії воєнного стану слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, враховуючи підстави та обставини, передбачені статтями 177 та 178 цього Кодексу, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні щодо злочину, передбаченого статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261, 437-442 Кримінального кодексу України, слідчий суддя не визначає розмір застави у даному кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст.177,182,183,193-194,205 КПК України,

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання - задовольнити.

Застосувати відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На підставі ч. 6 ст.193 КПК України після затримання ОСОБА_6 не пізніш як через 48 (сорок вісім) годин з часу його доставки до місця кримінального провадження розглянути за його участі питання про подальше застосування обраного запобіжного заходу обвинуваченому у вигляді тримання під вартою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115556889
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —331/2881/23

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні