Рішення
від 29.11.2023 по справі 389/781/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.11.2023

ЄУН 389/781/23

Провадження №2/389/120/23

Рішення

іменем України

29 листопада 2023 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Іванової В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні залу суду в місті Знам`янка Кіровоградської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовомОСОБА_1 до Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про встановлення фактів родинних відносин, факту належності правовстановлюючого документу та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

з участю: представника позивача - адвоката Позненка Ю.В.,

встановив:

ОСОБА_1 14.03.2023 звернувся до суду з позовом, в якому просив встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ; встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ; встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою позивача; встановити факт, що державний акт на право приватної власності на землю серії І-КР №042565, виданий на ім`я ОСОБА_5 , належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнати за позивачем в порядку спадкування за законом після смерті дядька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку площею 3,96 га з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035, розташовану на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області.

На обгрунтування своїх вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його дядько ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина, зокрема, на земельну ділянку площею 3,96 га з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035, розташовану на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області, яка належала матері спадкодавця ОСОБА_6 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, спадкоємцем якої: на 1/2 частку був її син ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав; на 1/2 частку був її син ОСОБА_4 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкоємцем якого був його рідний брат ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Звернувшись до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку після смерті дядька, йому було відмовлено у видачі такого свідоцтва у зв`язку з неможливістю встановити родинний зв`язок між його дядьком ОСОБА_3 , рідним братом останнього - ОСОБА_4 та їх матір`ю ОСОБА_2 , оскільки прізвище, ім`я та по батькові спадкодавця, які зазначені у свідоцтві про її смерть, не співпадають з прізвищем, ім`ям та по батькові, зазначеним у свідоцтвах про народження та актових записах про народження дітей. Крім того, прізвище спадкодавця не співпадає з прізвищем, зазначеним у державному акті на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, який був виданий на ім`я ОСОБА_5 , в той час як згідно зі свідоцтвом про смерть прізвище спадкодавця ОСОБА_7 . Разом з тим, у разі встановлення фактів родинних відносин та належності правовстановлюючого документу, свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно все одно не може бути видане, оскільки спадкодавець померла раніше, ніж було прийняте рішення про передачу їй у приватну власність земельної ділянки та видано державний акт на землю. При отриманні свідоцтва про смерть його баби ніхто не звернув увагу, що свідоцтво було видане на прізвище ОСОБА_7 , а не ОСОБА_8 , однак позивачу відомо, що прізвище ОСОБА_7 є її дівочим прізвищем. Зазначені обставини, які унеможливлюють його право на отримання спадщини за законом, змусили звернутися до суду з даним позовом.

Представник відповідача подав відзив на позов, у якому просив відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі, обгрунтовуючи тим, що після смерті ОСОБА_2 живі на той час родичі для реєстрації смерті і одержання допомоги на поховання звернулися з відповідною заявою до Казарнянської сільської ради. На підстави заяви та наданих документів сільською радою 25.03.1999 було видане свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , оскільки в заяві та доданих документах померлою значилася саме ОСОБА_7 , а не ОСОБА_8 . Відсутність уваги з боку родичів на помилку в свідоцтві про смерть викликає сумнів, оскільки невідповідність в прізвищі померлої унеможливила б отримання допомоги на поховання. Крім того, після смерті ОСОБА_2 її родичі мали можливість звернутися до органів ДРАЦС з метою виправлення помилки в свідоцтві про смерть, однак таким правом не скористалися. Також заперечує, що державний акт на право приватної власності на землю серії I-КР №042565 належить померлій ОСОБА_2 , оскільки він був виданий на ім`я ОСОБА_5 і доказів протилежного позивачем суду не надано. Тому підстави для встановлення факту належності правовстановлюючого документу померлій та визнання за позивачем права власності на земельну ділянку відсутні. Представник відповідача вважає, що позивач з метою захисту своїх прав повинен ставити питання про надання йому права на завершення процедури приватизації та одержання державного акта про право власності на землю, а не права власності на земельну ділянку. Також зазначив, що позивач не надав суду жодних доказів відсутності спадкоємців попередньої черги або неприйняття ними спадщини, або відмови в її прийнятті. Можливо позивач і має право на спадкове майно, що належало його бабі ОСОБА_5 , однак померла ОСОБА_2 до нього жодного відношення не має і не була власником земельної ділянки згідно з державним актом на право приватної власності на землю серії I-КР №042565.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив задовольнити з підстав, викладених у позові. Понесені позивачем судові витрати просив віднести на його рахунок.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, однак подав суду заяву про розгляд справи без його участі з урахуванням заперечень, викладених у відзиві на позов.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні показав, що він все життя проживає в с.Милова Балка, знає все населення, оскільки 20 років робив на пошті листоношею. Йому достовірно відомо, що померла ОСОБА_2 і ОСОБА_5 це одна і та сама особа. Весь час всі на неї називали «баба ОСОБА_8 » по прізвищу чоловіка, а коли він почав носити їй пенсію, то у відомості вона була зазначена як ОСОБА_7 , пенсію вона отримувала під цим прізвищем. Наскільки йому відомо, прізвище ОСОБА_7 є її дівочим. Жила вона біля ферми, працювала там різноробочою, у неї було троє синів ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , молодший весь час жив біля неї. Її чоловіка не пам`ятає, про нього нічого не чув.

Свідок ОСОБА_13 в судовому засіданні показала, що раніше вона жила в одному селі з померлою, працювала разом з нею в колгоспі на буряках. Їй достовірно відомо, що померла ОСОБА_2 і ОСОБА_5 це одна і та сама особа, окремо ОСОБА_7 та окремо ОСОБА_8 в цьому селі не було. Вона знає, що та була заміжня за ОСОБА_8 , однак її чоловіка вона ніколи не бачила, про те, що він помер, вона дізалася після того, як виїхала на проживання до сусіднього села, це було більше 50 років тому. За яких обставин він помер, не пам`ятає. Кривозерська це дівоче прізвище померлої, у неї було трьоє синів ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , які проживали разом з нею.

Свідок ОСОБА_14 в судовому засіданні показала, що померлу вона добре знала та пам`ятає, оскільки проживала з нею в одному селі, а з 2006 року працювала головою сільської ради. Їй достовірно відомо, що померла ОСОБА_2 і ОСОБА_5 це одна і та сама особа, таких двох людей окремо в цьому селі не було. Померла проживала разом з чоловіком ОСОБА_8 та мала трьох синів ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 . Інколи на неї називали ОСОБА_7 , а інколи « ОСОБА_8 » за прізвищем чоловіка. Кривозерська це її дівоче прізвище. Наскільки їй відомо, разом з нею весь час жив молодший син, який вів неблагополучний спосіб життя, правовстановлюючі документи на будинок та земельну ділянку були не зроблені, через деякий час після її смерті молодший син приходив до сільської ради та оформлював земельну ділянку.

Заслухавши пояснення представника позивача, покази свідків, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області в книзі реєстрації актів про смерть 25.03.1999 зроблено запис за №4.

Як встановлено судом, померла мала трьох синів ОСОБА_15 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Так, згідно з архівним витягом з книги реєстрації актів цивільного стану про народження у населених пунктах Казарнянської сільської ради Знам`янського району Одеської (нині Кіровоградської) області за 1937 рік, ОСОБА_16 (по батькові формою запису не передбачено) народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , запис акта про народження №73 від 02.10.1937. Його батьками зазначені ОСОБА_17 , минуло 18 років, та ОСОБА_18 , минуло 19 років. Місце проживання: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_15 є батьком позивача, що підтверджується свідоцтвом про народження останнього серії НОМЕР_2 .

Відповідно до архівного витягу з книги реєстрації актів цивільного стану про народження у населених пунктах Казарнянської сільської ради Знам`янського району Одеської (нині Кіровоградської) області за 1938 рік, ОСОБА_19 (по батькові формою запису не передбачено) народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , запис акта про народження №57 від 23.09.1938. Його батьками зазначені ОСОБА_17 , минуло 19 років, та ОСОБА_18 , минуло 22 роки. Місце проживання: с.Вершинопілля Знам`янського району Одеської (нині Кіровоградської) області.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в с.В.Пілля Знам`янського району Кіровоградської області, про що Казарською сільською радою Знам`янського району 17.05.1949 зроблено відповідний запис за №17. Його батьками зазначені ОСОБА_20 та ОСОБА_18 .

За життя на ім`я їх матері - ОСОБА_5 видано сертифікат серії КР №0071410 від 20.02.1997 на право на земельну частку (пай) розміром 4,46 га в умовних кадастрових гектарах із земель АТ «Мрія» Казарнянської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області, який зареєстрований 31.07.1996 в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №1796 згідно з рішенням голови Знам`янської РДА від 29.05.1996 №212-р.

На підставі зазначеного сертифікату, вже після її смерті, 26.08.2002 на ім`я ОСОБА_5 головою Знам`янської районної державної адміністрації Ради народних депутатів на підставі розпорядження Знам`янської районної державної адміністрації Ради народних депутатів від 12.03.2002 №99-р видано державний акт на право приватної власності на землю серії I-КР №042565 на земельну ділянку № НОМЕР_4 з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035 площею 3,96 га, яка розташована на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області. Разом з тим, як вже зазначалося вище, свідоцтво про її смерть серії НОМЕР_1 було видане на ім`я ОСОБА_2 , про що Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області в книзі реєстрації актів про смерть 25.03.1999 зроблено запис за №4.

Заперечуючи проти того, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 є однією і тією ж особою, представник відповідача зазначив, що після смерті ОСОБА_2 живі на той час родичі для реєстрації смерті і одержання допомоги на поховання звернулися з відповідною заявою до Казарнянської сільської ради, і, саме на підстави наданих родичами заяви та документів, сільською радою 25.03.1999 було видане свідоцтво про смерть саме ОСОБА_2 , а не ОСОБА_5 .

Разом з тим, жодних доказів на підтвердження своїх заперечень, а саме копій відповідних заяви та документів, які були надані сільській раді родичами померлої для реєстрації її смерті, представником відповідача суду не надано.

В свою чергу, в ході судового розгляду справи, зокрема з пояснень свідків, судом встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 є однією і тією ж особою. Кривозерська - дівоче прізвище померлої, а ОСОБА_8 - її прізвище внаслідок одруження з ОСОБА_1 . Проте, актові записи про її народження, одруження та зміну імені не зберіглися. Так само не виявлено жодної інформації про отримання нею папорта громадянина України, а також документів, на підставі яких реєструвалася її смерть.

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася, заповіти від її імені не посвідчувалися, про що свідчать Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №72595417 від 25.05.2023 та Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №72595514 від 25.05.2023.

Згідно з п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилася не раніше 01.01.2004. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР, у тому числі щодо прийняття спадщини.

Відповідно до ч.4 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Згідно зі ст.524 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Відповідно до ст.529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Згідно зі ст.548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він протягом шести місяців з дня відкриття спадщини після смерті спадкодавця, який помер до ІНФОРМАЦІЯ_7 , фактично вступив в управління або володіння спадковим майном або, якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (ст.549 ЦК УРСР).

Доказом вступу в управління або володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, виконкому місцевої ради про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємцем було взято майно спадкодавця, довідки про те, що спадкоємцем після відкриття спадщини сплачувались податки або страхові платежі, оплачувались комунальні послуги,запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі про те, що спадкоємець був постійно прописаний в спадковому будинку (квартирі) в період шести місяців після смерті спадкодавця, наявність у спадкоємців ощадної книжки, іменних цінних паперів, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, державного акту про право приватної власності на землю тощо.

Відповідно до довідки №393 від 10.09.2020, виданої Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області, померла ОСОБА_2 з 1930 року і до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_2 . Від імені померлої сільською радою заповіт не посвідчувався. На день смерті разом з померлою проживали та були зареєстровані її сини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Таким чином, своїми діями ОСОБА_4 та ОСОБА_3 прийняли спадщину після смерті матері кожен на 1/2 частку, так як фактично вступили в управління та володіння спадковим майном.

Не оформивши своїх спадкових прав, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, про що Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області в книзі реєстрації актів про смерть 04.10.1999 зроблено запис за №15, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 .

Після смерті ОСОБА_4 спадкова справа не заводилася, заповіти від його імені не посвідчувалися, про що свідчать Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №72009341 від 03.04.2023 та Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №72009361 від 03.04.2023.

Згідно з довідкою №398 від 10.09.2020, виданою Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області, померлий ОСОБА_4 з 1938 року і до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 був зареєстрований та проживав по АДРЕСА_2 . Від імені померлого сільською радою заповіт не посвідчувався. На день смерті разом з померлим проживав та був зареєстрований його рідний брат ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Таким чином, в порядку ст.529, 448, 549 ЦК УРСР, ОСОБА_3 своїми діями прийняв спадщину після смерті рідного брата, так як фактично вступив в управління та володіння спадковим майном.

Не оформивши своїх спадкових прав як після смерті матері, так і після смерті рідного брата, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Знам`янка Кіровоградської області, про що відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Знам`янському району реєстраційної служби Знам`янського міськрайонного управління юстиції у Кіровоградській області 14.01.2015 складено відповідний актовий запис №6, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 .

Як вбачається з відомостей, наданих Казарнянською сільською радою Знам`янського району Кіровоградської області 28.07.2015 за №593, померлий ОСОБА_3 з 1960 року і до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований та проживав один по АДРЕСА_2 . Заповіт від імені померлого сільською радою не посвідчувався.

Після смерті ОСОБА_3 державним нотаріусом Знам`янської районної державної нотаріальної контори Кіровоградської області Георгієвою Л.В. 14.07.2015 заведена спадкова справа №189/2015, заява про прийняття спадщини за законом надійшла від позивача. Інші спадкоємці відсутні.

На ім`я позивача, як племінника померлого, 09.06.2020 нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку з кадастровим номером 3522282600:03:000:2152 загальною площею 4,5676 га, яка розташована на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області.

Також на ім`я позивача 12.03.2021 нотаріусом видано видано свідоцтво про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) розміром 4,46 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) в АТ «Мрія» Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області, що належало на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КР №0071146 від 20.02.1997.

Проте, нотаріусом 13.05.2021 позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 3,96 га з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035, розташовану на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області,яка належала матері спадкодавця ОСОБА_6 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, у зв`язку з неможливістю встановити родинний зв`язок між його дядьком ОСОБА_3 , рідним братом останнього - ОСОБА_4 та їх матір`ю ОСОБА_2 , оскільки прізвище, ім`я та по батькові спадкодавця, які зазначені у свідоцтві про її смерть, не співпадають з прізвищем, ім`ям та по батькові, зазначеним у свідоцтвах про народження та актових записах про народження дітей. Крім того, прізвище спадкодавця не співпадає з прізвищем, зазначеним у державному акті на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, який був виданий на ім`я ОСОБА_5 , в той час як згідно зі свідоцтвом про смерть прізвище спадкодавця ОСОБА_7 . Крім того, у разі встановлення фактів родинних відносин та належності правовстановлюючого документу, свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно все одно позивачу не може бути видане, оскільки спадкодавець померла раніше, ніж було прийняте рішення про передачу їй у приватну власність земельної ділянки та видано державний акт на землю.

Як роз`яснено у п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно зі ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Частина друга статті 16 ЦК України передбачає, що способами захисту цивільних прав та інтересів може бути в тому числі визнання права.

Відповідно до п.п.1, 6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, а також про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пленум Верховного Суду України у постанові «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 №5 роз`яснив, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Як вже зазначалося вище, внаслідок досліджених доказів та обставин справи, судом достовірно встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_2 є однією і тією ж особою, а тому суд вважає, що родинний зв`язок між нею та її дітьми підлягає безумовному встановленню, а саме, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , та матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В свою чергу, також підлягає встановленню і той факт, що державний акт на право приватної власності на землю серії I-КР №042565 на земельну ділянку № НОМЕР_4 з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035 площею 3,96 га, який був виданий 26.08.2002 на ім`я ОСОБА_5 , дійсно належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно зі ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті, що закріплено положеннями ст.1218 ЦК України.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 ст.1268 ЦК України).

Відповідно до ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (ч.1 ст.1296 ЦК України).

Таким чином, будучи спадкоємцем п`ятої черги за законом позивач прийняв спадщину після смерті рідного дядька шляхом подання відповідної заяви нотаріусу, а тому з часу відкриття спадщини вона належить позивачу та він має право на спадкування вищезазначеної земельної ділянки.

Однак видача державного акту після смерті ОСОБА_2 є перешкодою для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я позивача.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в п.10 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», відповідно до ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ч.2 ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Статтею ст.81 ЗК України визначено, що громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

З огляду на викладене та враховуючи, що позивач є спадкоємцем п`ятої черги за законом після смерті дядька, прийняв спадщину шляхом подання відповідної заяви нотаріусу, однак у позасудовому порядку не має можливості реалізувати своє право на спадщину, тому суд вважає за необхідне позов задовольнити частково та встановити факти родинного зв`язку між померлою ОСОБА_2 та її дітьми ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , встановити факт належності померлій ОСОБА_2 державного акту на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, а також визнати за позивачем право власності на земельну ділянку № НОМЕР_4 з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035 площею 3,96 га, яка розташована на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області, в порядку спадкування за законом після смерті дядька ОСОБА_3 .

Разом з тим, позовні вимоги в частині встановлення факту родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою позивача, задоволенню не підлягають, оскільки позивачем не доведено, що встановлення факту родинних відносин з його бабою на даний час породжує для нього будь-які юридичні наслідки, від яких залежить виникнення, зміна або ж припинення його особистих чи майнових прав. Спадкування позивачем здійснюється за законом після смерті дядька, який фактичними діями прийняв спадщину після смерті матері та рідного брата, а тому не потребує встановлення факту родинних відносин між позивачем та його бабою.

За клопотанням представника позивача, судові витрати відносяться на рахунок позивача.

Керуючись ст.ст.524, 529, 548, 549 ЦК УРСР, ст.ст.16, 328, 392, 1216, 1217, 1218, 1225, 1265, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст.141, 263-265, 273, 315 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов задовольнити частково.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Знам`янка Кіровоградської області.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, державного акту на право приватної власності на землю серії I-КР №042565 на земельну ділянку № НОМЕР_4 з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035 площею 3,96 га, яка розташована на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області,виданого 26.08.2002 на ім`я ОСОБА_5 головою Знам`янської районної державної адміністрації Ради народних депутатів на підставі розпорядження Знам`янської районної державної адміністрації Ради народних депутатів від 12.03.2002 №99-р., та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №33.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженцем м.Знам`янка Кіровоградської області, в порядку спадкування за законом після смерті дядька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Знам`янка Кіровоградської області, право власності на земельну ділянку площею 3,96 га з кадастровим номером 3522282600:03:000:0035, розташовану на території Казарнянської сільської ради Знам`янського (нині Кропивницького) району Кіровоградської області,на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії I-КР №042565, яка належала матері спадкодавця ОСОБА_6 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, спадкоємцем якої: на 1/2 частку був її син ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав; на 1/2 частку був її синОСОБА_4 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Милова Балка Знам`янського району Кіровоградської області, спадкоємцем якого був його рідний брат ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Знам`янка Кіровоградської області.

В іншій частині позовних вимог, відмовити.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_7 .

Відповідач: Суботцівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, місце знаходження: вул.Центральна,24, с.Суботці Кропивницького району Кіровоградської області, 27444, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04365106.

Повний текст рішення суду складено 08.12.2023.

Суддя Знам`янського міськрайонного суду

Кіровоградської області О.В. Савельєва

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115557815
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —389/781/23

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні