Рішення
від 12.12.2023 по справі 601/2508/23
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/2508/23

Провадження № 2-о/601/77/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2023 року Кременецький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Коротича І.А.,

присяжних Кутефи Р.С., Василюк Ю.М.,

при секретарі судового засідання Бончик А.П.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника адвоката Сідорової І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересовані особи - Установа Тернопільської обласної ради «Почаївський психоневрологічний будинок-інтернат» та виконавчий комітет Почаївської міської ради Кременецького району Тернопільської області про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Сідорова І.А. звернулася до суду з заявою, в якій просить скасувати рішення Таращанського районного суду Київської області від 17.01.2014 у справі № 379/2057/13-ц про визнання ОСОБА_1 недієздатним та поновлення його в цивільній дієздатності.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що рішенням Таращанського районного суду Київської області від 17 січня 2014 року у справі № 379/2057/13-ц визнано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним. Судом встановлено, що ОСОБА_1 є інвалідом з дитинства 2 групи та потребує постійного стороннього догляду за собою. Згідно з випискою з історії хвороби № 1426 Київської обласної психіатричної лікарні №1 останній має діагноз: наслідки раннього органічного ураження головного мозку, ускладнене церебросклерозом, ДЕП 2 ст. посттравматичного генезу вестибуло-координаторними порушеннями з вираженим інтелектуально-мнестичним зниженням, змінами особистості по органічному типу. Відповідно до акту амбулаторної комісійної судово-психіатричної експертизи від 23 грудня 2013 року ОСОБА_1 страждає на органічне ураження головного мозку з деменцією. За своїм психічним станом ОСОБА_1 розуміти характер та значення своїх дій та керувати ними не може.

ОСОБА_1 знаходиться в будинку-інтернаті на повному державному забезпеченні з 10 липня 2015 року (наказ № 45 від 10 липня 2015 року) по даний час.

Згідно з наказом Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату від 08 серпня 2019 року № 41-од "Про здійснення опіки над недієздатними підопічними" у зв`язку з відсутністю опікунів, призначених їм рішенням суду, ОСОБА_1 зараховано до підопічних Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату, опіку над якими здійснює будинок-інтернат в особі директора.

Відповідно до довідки № 30 від 07 вересня 2023 року ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні ПФУ Головного управління ПФУ в Тернопільській області (Кременецьке ОУ) і отримує пенсію по інвалідності. Згідно з висновком лікаря-психіатра Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату Цюман І.В. за своїм психічним станом ОСОБА_1 може бути дієздатним. За таких обставин наявні підстави для призначення судової психіатричної експертизи з метою перевірки психічного стану ОСОБА_1 та ймовірно поновлення його дієздатності.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Сідорова І.А. позовні вимоги підтримали та вважають, що стан здоров`я ОСОБА_1 значно покращився, що надає можливість в повній мірі усвідомлювати своїх дій та керувати ними, вести нормальний спосіб життя. Заявник не потребує сторонньої допомоги, що може мати наслідком поновлення цивільної дієздатності.

В судове засідання представник заінтересованої особи Установи Тернопільської обласної ради «Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату» не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи.

Представник виконавчого комітету Почаївської міської ради Кременецького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи.

Ухвалою судді від 11 вересня 2023 року було відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою судді від 11 вересня 2023 року витребувано із Установи Тернопільської обласної ради «Почаївський психоневрологічний будинок-інтернат» історію хвороби та амбулаторну картку ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 27 вересня 2023 року у справі було призначено судово-психіатричну експертизу та зупинено провадження у справі до її проведення.

24.11.2023 на адресу суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 723 від 07.11.2023.

Ухвалою суду від 27 листопада 2023 року поновлено провадження у справі.

Заслухавши доводи та пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Рішенням Таращанського районного суду Київської області від 17 січня 2014 року у справі № 379/2057/13-ц визнано ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Згідно з випискою з історії хвороби № 1426 Київської обласної психіатричної лікарні №1 ОСОБА_1 має діагноз: наслідки раннього органічного ураження головного мозку, ускладнене церебросклерозом, ДЕП 2 ст. посттравматичного генезу вестибуло-координаторними порушеннями з вираженим інтелектуально-мнестичним зниженням, змінами особистості по органічному типу.

Згідно витягу із акту огляду МСЕК серії 2-18 ОА № 058395, ОСОБА_1 , 1961 року народження, є інвалідом з дитинства 2 групи довічно.

Відповідно до акту амбулаторної комісійної судово-психіатричної експертизи від 23 грудня 2013 року ОСОБА_1 страждає на органічне ураження головного мозку з деменцією. За своїм психічним станом ОСОБА_1 розуміти характер та значення своїх дій та керувати ними не може.

Відповідно до довідки № 167/0115, виданої 04 вересня 2023 року Почаївським психоневрологічним будинком-інтернатом, ОСОБА_1 знаходиться в будинку-інтернаті на повному державному забезпеченні з 10 липня 2015 року (наказ № 45 від 10 липня 2015 року) по даний час.

Згідно з наказом Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату від 08 серпня 2019 року № 41-од "Про здійснення опіки над недієздатними підопічними" у зв`язку з відсутністю опікунів, призначених їм рішенням суду, ОСОБА_1 зараховано до підопічних Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату, опіку над якими здійснює будинок-інтернат в особі директора.

Відповідно до довідки № 30 від 07 вересня 2023 року ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні ПФУ Головного управління ПФУ в Тернопільській області (Кременецьке ОУ) і отримує пенсію по інвалідності.

Згідно з висновком лікаря-психіатра Почаївського психоневрологічного будинку-інтернату Цюман І.В. за своїм психічним станом ОСОБА_1 може бути дієздатним.

Порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч. 3 ст.300 ЦПК України скасування рішення суду про обмеження цивільної дієздатності та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, здійснюється за рішенням суду за заявою самої фізичної особи, її піклувальна, членів сім`ї, органу опіки та піклування.

Згідно з пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» із змінами та доповненнями, в справах про поновлення дієздатності є обов`язковим проведення судово-психіатричної експертизи, яка призначається за ухвалою судді. Громадянина може бути поновлено в дієздатності лише при наявності висновку судово-психіатричної експертизи про значне поліпшення його стану здоров`я або видужання.

Висновком судово-психіатричного експерта за № 723 від 07.11.2023 підтверджується, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на теперішній час виявляє ознаки розладів особистості та поведінки внаслідок дисфункції головного мозку з легкими когнітивними зниженнями. Так як вказаний розлад не досягає рівня хронічного психозу чи вираженого недоумства ОСОБА_1 на теперішній час може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

З викладеного вбачається, що факт покращення психічного стану підтверджений відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, тому наявні підстави для поновлення його цивільної дієздатності.

Порядок проведення судово-психіатричної експертизи, затверджено Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 травня 2018 року №865, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 червня 2018 року за №719/32171.

Предметом судово-психіатричної експертизи є психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу. Психічний стан особи у певні юридично значимі проміжки часу визначається з метою надання відповіді на запитання, поставлені особою або органом, яка (який) залучила(в) експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Висновок експерта - докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. ( ч.1 та ч.2 ст.102 Цивільного процесуального кодексу України).

Судово-експертна діяльність здійснюється на принципах законності, незалежності, об`єктивності і повноти дослідження (стаття 3 цього Закону).

Законодавство України про судову експертизу складається також з інших нормативно-правових актів, зокрема Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 жовтня 2001 № 397 (далі - Порядок).

Відповідно до пункту 35 Порядку висновок експертизи повинен бути обґрунтованим і містити відповіді на поставлені перед ним питання у межах його компетенції, мати конкретний характер. У разі виявлення експертом важливих фактів, з приводу яких йому не були поставлені запитання, він дає відповідь з власної ініціативи. Відповіді не можуть мати форму рекомендацій або вказівок слідству чи суду.

Отже, при проведенні експертизи щодо наявності в особи хронічного, стійкого психічного розладу експерт повинен дослідити стан психічного здоров`я особи протягом певного часу, пославшись на медичні документи, їх аналіз та особисте дослідження особи, зробити висновок щодо наявності в особи саме стійкого, хронічного психічного розладу, визначити час, з якого в особи виникло таке захворювання, встановити чи повністю особа не здатна внаслідок цього захворювання усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Відтак, з зазначених питань висновок експерта повинен бути повним та категоричним, та не має допускати іншого розуміння змісту, ніж зазначений.

Надісланий висновок експерта є категоричним не допускає іншого розуміння змісту, ніж зазначений в ньому про те, що ОСОБА_1 здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому є належним та допустимим доказом.

Частиною 4 ст. 300 ЦПК України визначено, що скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Отже, зазначена вище норма права визначає висновок судово-психіатричної експертизи, якою встановлюється видужання або значне поліпшення психічного стану фізичної особи, яка була визнана недієздатною, єдиною підставою для скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності цієї фізичної особи.

Таким чином, враховуючи висновок експерта, судом встановлено, що на даний час психічний стан ОСОБА_1 значно поліпшився, та він здатен повністю усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Частиною 3 статті 76 ЦК України визначено, що опіка припиняється у разі поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною.

Таким чином, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість і доведеність заяви про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 та припинення над ним опіки, в зв`язку з чим заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 42, 76 ЦК України, 76-80, 83, 258, 259, 263-268, 295-300 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Скасувати рішення Таращанського районного суду Київської області від 17 січня 2014 року у справі № 379/2057/13-ц про визнання фізичної особи недієздатною.

Поновити цивільну дієздатність ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду у 30-денний строк з дня проголошення рішення, апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , проживає по АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Установа Тернопільської обласної ради «Почаївський психоневрологічний будинок-інтернат», місцезнаходження: місто Почаїв, вулиця Шкільна, 36, Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 03189529.

Заінтересована особа: виконавчий комітет Почаївської міської ради Кременецького району Тернопільської області, місцезнаходження: місто Почаїв, вулиця Возз`єднання, 16, Кременецького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052785.

Головуючий:

Присяжні: Кутефа Р.С. Василюк Ю.М.

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115562213
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —601/2508/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні