Ухвала
від 11.12.2023 по справі 274/8549/23
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №274/8549/23 Провадження №2/0274/1944/23

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

УХВАЛА

11.12.23 р.м.Бердичів

Суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області КорбутВ.В.,

розглядаючи матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) доШвайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області (Житомирська область, Бердичівський район, с.Швайківка, вул.Осівка,1) провизначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася з позовом, у якому просить визначити їй додатковий строк у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що ОСОБА_1 не проживала разом із спадкодавцем, тому не знала про існування власності у вигляді земельних ділянок, що потім стало спадковим майном, про існування спадкового майна дізналась випадково, приїхавши у рідне село, та одразу звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, тоді ж вона також дізналась про те, що її покійний батько ОСОБА_3 , з яким вона не підтримувала зв`язок, подавав до суду позов про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та провадження у справі було закрито у зв`язку з його смертю.

Суд вважає за можливе прийняти цю позовну заяву до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у цивільній справі.

У позовній заяві міститься клопотання ОСОБА_1 про витребування від приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука Віктора Анатолійовича спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 .

Вказане клопотання не відповідає вимогам частини першої, пункту 4 частини другої статті 84 Цивільного процесуального кодексу України, зі змісту яких випливає, що учасник справи вправі подати клопотання про витребування доказів судом лише у разі неможливості самостійно надати докази, при цьому у клопотанні повинно бути зазначено вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Однак у клопотанні ОСОБА_1 не обґрунтовує неможливості подати копії спадкової справи щодо майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вжиті нею заходи для отримання копії цієї спадкової справи самостійно та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

При цьому Суд зазначає, що ОСОБА_1 має можливість отримати копію спадкової справи щодо майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у приватного нотаріуса Бердичівського районного нотаріального округу Богатирчука Віктора Анатолійовича самостійно, так як таке право надається їй статтею 8 Закону України "Про нотаріат" (довідки про вчинені нотаріальні дії та копії документів,що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії).

Між тим, ОСОБА_1 самоусунулася від реалізації своїх прав та без передбачених нормами Цивільного процесуального кодексу України підстав поклала питання отримання доказів на Суд.

За таких обставин клопотання про витребування доказів підлягає відхиленню.

Керуючись статтями 84, 175, 177, 187, 197, 258 261 та 274 Цивільного процесуального кодексу України,

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити загальне позовне провадження у цивільній справі.

2.Призначити у справі підготовче засідання на 25.01.2024р. о 14:30 у приміщенні Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області за адресою: Житомирська область, м.Бердичів, вул.Житомирська, 30-А.

3. У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів відмовити.

4.Встановити відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення копії ухвали, для подання відзиву з доданими до нього доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачами, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

5.Роз`яснити відповідачу, що подання відзиву є його правом, а не обов`язком.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://bd.zt.court.gov.ua/sud0603/.

Суддя В.В.Корбут

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115563176
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —274/8549/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні