Ухвала
від 12.12.2023 по справі 759/10975/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-о/759/882/23

ун. № 759/10975/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2023 року м. Київ

Святошинський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Горбенко Н.О.,

присяжних - Куліковського В.М., Кузнєцової Л.П.,

за участю секретаря судового засідання - Радзівіл А.Б.,

адвоката особи щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною особою ОСОБА_1 - адвоката Матєрової В.П.,

заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи Органу опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації - Гур`євої О.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщені Святошинського районного суду міста Києва, в залі суду, за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Київський міський психоневрологічний диспансер №4 про визнання особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить винести рішення про визнання недієздатним громадянина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Разом із заявою просив суд для визначення психічного стану здоров`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 23 червня 2023 року відкрито провадження у справі у порядку окремого провадження з викликом учасників процесу.

07 вересня 2023 року у справі призначено комісійну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

05 жовтня 2023 року на адресу суду надійшло клопотання провідного судово-психіатричного експерта про надання додаткових матеріалів.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 09 жовтня 2023 року поновлено провадження у справі.

13 листопада 2023 року ухвалою суду, на виконання клопотання провідного судово-психіатричного експерта про надання додаткових матеріалів, витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня психіатрія» оригінал медичної картки амбулаторного хворого ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Святошинського району міста Києва медичну картку амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд у судовому засіданні поставив на обговорення питання щодо повернення справи на експертизу зважаючи на те, що клопотання експерта повністю виконано.

У судовому засіданні всі учасники справи не заперечували щодо повернення справи на експертизу.

Зважаючи на викладене, суд дійшов наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з ч. 1 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом.

Судом було здійснено усі дії задля отримання матеріалів, які експерт просив надати у своєму клопотанні. Подальше вирішення справи потребує висновку експерта, оскільки для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_1 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потрібні спеціальні знання в області психіатрії, якими суд не володіє.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Отже, справа має бути повернена для проведення судово-психіатричної експертизи, а провадження у справі зупинене на час проведення експертизи.

Керуючись: ст. ст. 103-105, 252, 298, 299, 353 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_1 , Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Київський міський психоневрологічний диспансер №4 про визнання особи недієздатною судово-психіатричну експертизу, яку провести за участі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якій поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

4. Чи потребує стан ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обмеження або позбавлення дієздатності?

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 2-о/759/882/23, ун. № 759/10975/23.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя: Н.О. Горбенко

Присяжні: Л.П. Кузнєцова

В.М. Куліковський

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу115568442
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —759/10975/23

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні