Ухвала
від 12.12.2023 по справі 545/4131/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/4131/23

Провадження № 1-в/545/678/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.12.2023 Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю прокурора : ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засідання в приміщенні Полтавського районного суду Полтавської області подання Державної установи «Божковська виправна колонія (№16)» про умовно-дострокове звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Синельникове Дніпропетровської області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, із середньо-спеціальною освітою, неодруженого, старшого солдата гранатометника ІНФОРМАЦІЯ_2 військової частини НОМЕР_1 , в силу ст.89 КК України раніше не судимого,

Засудженого: 26.04.2023 року Зміївським районним судом Харківської області за ч. 1 ст. 135 КК України до 2 років позбавлення волі,

Початок строку покарання - 20.10.2022 року,

Кінець строку покарання - 20.10.2024 року,

В С Т А Н О В И В:

Державна установа «Божковська виправна колонія (№16)» звернулася до суду з поданням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , посилаючись на те , що засуджений перебуває в місцях позбавлення волі та відбув 1/2 частину строку покарання, сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, тому адміністрація клопоче про умовно-дострокове звільнення засудженого за ст. 81 КК України.

Від засудженого та представника колонії на адресу суду надійшли заяви про розгляд справи у їх відсутність.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення подання.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що подання задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ст.537 ч.2 КПК України під час виконання вироків суд, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, має право вирішувати такі питання, зокрема - про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Згідно ч.ч.2,3 ст.81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення та відбув 1/2 частини строку покарання.

Згідно п.2 постанови Пленуму Верховного суду України №2 від 26 квітня 2002 року «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким», умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого.

Згідно п.17 вказаної постанови Пленуму при розгляді питання про умовно - дострокове звільнення судам слід ретельно з`ясовувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці і навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених, виправно-трудової установи, а також наміри щодо прилучення до суспільно корисної праці та потребу в наданні допомоги при обранні місця проживання і працевлаштування.

Так, ОСОБА_4 засуджений 26.04.2023 року Зміївським районним судом Харківської області за ч. 1 ст. 135 КК України до 2 років позбавлення волі.

Внаслідок вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення загинула 1 особа.

За час відбування покарання засуджений ма6 1 заохочення, стягнення відсутні.

Як вбачається із характеристики на засудженого ОСОБА_4 від 07.08.2023 року він в ДУ «Харківський слідчий ізолятор» та в ДУ «Божковська виправна колонія (№16)» характеризувався посередньо ( а.о.с.89, 93 ).

Даний факт також підтверджується витягом із протоколу засідань комісії ДУ «Божковська виправна колонія (№16)» від 07.08.2023 №14, згідно якого вбачається, що засуджений не став на шлях виправлення в зв`язку із чим йому було відмовлено у зміні умов тримання, представленні до суду матеріалів на заміну невідбутої частини покарання більш м`яким (а.о.с 91,99).

Лише згідно останньої характеристики, направленої до суду разом із поданням про умовно-дострокове звільнення від 26.10.2023 року вбачається, що ОСОБА_4 характеризується позитивно, заслуговує на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання ( а.с. 1-4 ).

Відповідно до ст. 6 КВК України виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої право-слухняної поведінки. Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві. Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого.

Однією із головних умов для умовно-дострокового звільнення засудженого від відбування покарання є доведеність виправлення засудженого, тобто доведеність готовності засудженого до: самокерованої поведінки, сприйняття встановлених у суспільстві норм та правил поведінки, дотримання норм чинного законодавства.

Сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого. При цьому висновок суду про виправлення засудженого повинен ґрунтуватися на всебічному врахуванні даних про його поведінку і ставлення до праці за весь час відбування покарання, а не за час, який безпосередньо передує настанню строку, після відбування якого можливе умовно-дострокове звільнення.

Доводи подання ДУ «Божковська виправна колонія (№16)» про позитивну характеристику засудженого є недостатніми для висновку про його виправлення, оскільки остання за часом характеристика, направлена до суду з поданням про умовно-дострокове звільнення, не є беззаперечним доказом того, що ОСОБА_4 твердо став на шлях виправлення та заслуговує на застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Викладене вказує на те, що ОСОБА_4 в повній мірі не довів своє виправлення, а тому застосування до нього умовно-дострокового звільнення є передчасним.

Таким чином, суд враховуючи дані про особу засудженого ОСОБА_4 , його поведінку за весь період відбування покарання, в томі числі і за останній час, який безпосередньо передує розгляду подання, вважає, що встановлені обставини не дають підстави вважати , що сумлінною поведінкою та ставленням до праці останній довів своє виправленні і до нього може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбуття покарання, а тому в задоволенні подання необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 537, 539 КПК України суд, -

УХВАЛИВ :

В задоволенні подання Державної установи «Божковська виправна колонія (№16)»про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд на протязі 7 діб з моменту її проголошення, а засудженим з моменту отримання копії ухвали.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115573212
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —545/4131/23

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.12.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні