Ухвала
від 12.12.2023 по справі 638/10087/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/10087/21

Провадження № 2/638/777/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова

в складі головуючого судді: Хайкіна В.М.,

за участю секретаря: Черкашиної Д.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 26.06.2021 року поштовим засобом зв`язку звернулася до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області, про позбавлення батьківських прав, а саме просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно сина - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що народився у м. Харків.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 10.09.2021 року відкрито провадження у справі, розгляд справи призначено в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 22.02.2022 року закрито підготовче провадження по справі та призначено до судового розгляду.

Від позивача ОСОБА_1 06.12.2023 року засобами електронного зв`язку до суду надійшло клопотання про заміну третьої особи на Службу у справах дітей Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області. Клопотання обґрунтовано тим, що на теперішній час місцем тимчасового проживання позивача разом з дитиною є АДРЕСА_1 , що підтверджує копія довідок ВПО позивача і дитини.

Окрім цього, 21.11.2023 року на адресу суду від представника третьої особи Служби у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області - Голєва Сергія Івановича до суду надійшла заява, в якій зазначено, що ОСОБА_1 разом з малолітнім сином - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживали в селі Рубці Краматорського району Донецької області до березня 2022 року, потім евакуювались разом з дитиною у зв`язку з бойовими діями та окупацією села Рубці. Побутову характеристику відносно позивача надати не можливо. Також вказано, що відповідач не був зареєстрований і не проживав в селі Рубці, а тому також характеристику відносно відповідача надати не можливо.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, у клопотанні про заміну третьої особи просила розгляд справи проводити за її відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Суд, дослідивши клопотання та матеріали справи, дійшов до наступних висновків.

Згідно із частиною 1 статті 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частин 1, 3 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 5 статті 53 ЦПК України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно частини 6 статті 56 Цивільного процесуального Кодексу України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

З огляду на приписи частини 4 статті 19 Сімейного кодексу України, відповідно до яких при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

У зв`язку із тим, що позивач разом із дитиною тимчасово проживають за адресою: АДРЕСА_1 , суд приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі належної третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Служба у справах дітей Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (27631, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, пр. Гагаріна, 8), та виключення Служби у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області із числа третіх осіб.

При цьому, згідно частини 6 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 53 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про заміну третьої особи - задовольнити.

Виключити Службу у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області зі складу третіх осіб за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Лиманської міської ради Донецької області про позбавлення батьківських прав.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Служба у справах дітей Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (27631, Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Катеринівка, пр. Гагаріна, 8).

Надіслати третій особі копію ухвали, копію позовної заяви та копії документів, доданих до позовної заяви, та запропонувати в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали подати письмові пояснення щодо позову.

Зобов`язати третю особу - Службу у справах дітей Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, надати суду в строк до 19.02.2024 року висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно до вимог діючого законодавства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115573614
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —638/10087/21

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 06.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні