Рішення
від 11.12.2023 по справі 751/8679/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Додаткове Рішення

Іменем України

11 грудня 2023 року місто Чернігів

Справа №751/8679/23

Провадження №2-др/751/27/23

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Маслюк Н. В.

секретаря судового засідання Пилипович А. Я.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2»

представник відповідача - Комаса Олександр Володимирович

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Чернігова заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» про визнання незаконним звільнення з роботи та зобов`язання внести відповідні зміни до трудової книжки,

Встановив:

Новозаводський районний суд м. Чернігова рішенням від 20.11.2023 відмовив ОСОБА_2 у задоволенні позову.

24.11.2023 представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» звернувся до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення про вирішення питання розподілу витрат на професійну правничу допомогу, понесених відповідачем під час розгляду справи, в сумі 4500 грн.

Новозаводський районний суд м. Чернігова ухвалою від 27листопада 2023 року призначив справу до судового розгляду з повідомленням учасників справи про дату, час і місце судового засідання.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, надіслав заяву про розгляд справи без його участі, заяву про ухвалення додаткового рішення підтримує.

Позивач у судовому засіданні не заперечувала щодо ухвалення додаткового рішення, оскільки вказане передбачено нормами законодавства, при цьому посилалася на додаткові письмові пояснення (а.с.129-135).

Вислухавши думку позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Новозаводський районний суд м. Чернігова рішенням від 20.11.2023 відмовив повністю у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» про визнання незаконним звільнення з роботи та зобов`язання внести відповідні зміни до трудової книжки (а.с.107-113).

Під час розгляду указаної справи у судовому засіданні представником відповідача повідомлено про подачу, у межах визначених ЦПК строків, доказів на підтвердження понесених витрат (а.с.101-104).

Протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду 24.11.2023 представником відповідача подано докази на підтвердження витрат на правничу допомогу.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

З приписів ч. 1 ст. 133 ЦПК України вбачається, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно пункту 1 ч. 3 ст.133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 137 ЦПК України врегульовано порядок розподілу витрат на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі ст.41Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Правнича допомога відповідачу надавалася на підставі договору про надання правничої допомоги № б/н від 06.11.2023 року адвокатом Комасою О.В. (а.с.118) та ордеру (а.с.85).

Відповідач сплатив на користь адвоката 4500,00 грн за надання правової допомоги, що підтверджується актом прийняття-передачі наданих послуг від 20.11.2023 (а.с.119) та квитанцією до прибуткового касового ордеру №99 від 20.11.2023 (а.с.120).

Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 27 червня 2018 року в справі № 826/1216/16 викладений висновок, що для підтвердження складу та розміру витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, потрібно надати суду договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, які свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних з наданням правової допомоги, і оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

Згідно ч. 4 ст. 137 ЦПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При визначенні розміру компенсації за професійну правничу допомогу суд враховує, що адвокат складав відзив, приймав участь в судовому засіданні. Також представником відповідача надані суду належні докази на підтвердження розміру витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, - договір та квитанція.

Рішенням суду від 20.11.2023 у задоволенні позову було відмовлено повністю, у зв`язку з чим судові витрати покладаються на позивача.

З огляду на викладене, суд вважає, що заявлена сума судових витрат на професійну правничу допомогу пов`язана з підготовкою процесуальних документів, участю в судових засіданнях, розмір таких витрат є обґрунтованим та пропорційним до предмету спору, обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, тому витрати на професійну правничу допомогу в сумі 4500 грн підлягають стягненню з позивача на користь відповідача ТОВ «Чернігівський хлібокомбінат №2».

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 76, 77, 81, 141, 246, 259, 263, 264, 265, 268, 270, 354 ЦПК України, суд

Вирішив:

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» про визнання незаконним звільнення з роботи та зобов`язання внести відповідні зміни до трудової книжки.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» 4 500 (чотири тисячі п`ятсот) грн 00 коп витрат на правничу допомогу.

На додаткове рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст додаткового рішення складено 12.12.2023.

Позивач - ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівський хлібокомбінат №2» (місцезнаходження: вул. Громадська, буд.41 м. Чернігів, код ЄДРПОУ 39468592)

Суддя Н. В. Маслюк

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115581078
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним звільнення з роботи та зобов`язання внести відповідні зміни до трудової книжки

Судовий реєстр по справі —751/8679/23

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Маслюк Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні