Ухвала
від 24.11.2023 по справі 498/1790/23
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/1790/23

Провадження по справі №2/498/342/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2023 року сел. Велика Михайлівка

Суддя Великомихайлівського районного суду Одеської області Чернецька Н.С., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИЛА:

16 листопада 2023 року звернулась до Великомихайлівського районного суду Одеської області за позовом до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав.

Суддя, ознайомившись з матеріалами справи, дійшла висновку про направлення справи за підсудністю з таких підстав.

З відповіді відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області від 27.11.2023 року, вбачається, що ОСОБА_2 згідно даних Одеської ТГ, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

За загальним правилом, визначеним ч.1ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Стаття 28 ЦПК Українине передбачає альтернативної підсудності для позову про позбавлення батьківських прав, тому територіальна юрисдикція позову про позбавлення батьківських прав визначена імперативно тільки за зареєстрованим місцем проживання відповідача.

Відповідно до ч.9ст.28 ЦПК Українипозови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Інших випадків зміни територіальної підсудності процесуальний закон не передбачає.

Оскільки, останнім відомим місцем проживання відповідача є адреса: АДРЕСА_1 , то відсутні підстави для визначення підсудності позову про позбавлення батьківських прав Великомихайлівському районному суду Одеської області, тобто справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

В даному випадку, підсудність справи має визначатись відповідно до ч.9ст.28 ЦПК Україниза останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ч.3ст.31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Статтею 32 ЦПК України визначено, що спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч.1ст.378 ЦПК України).

Враховуючи вищезазначене, вважаю необхідним передати справу для розгляду за підсудністю до Приморського районного суду м. Одеса.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.31-32,438,446 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Матеріали по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав направити за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Приморського районного суду м. Одеса ( вул. Балківська буд. 33, м. Одеса, 65029).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Н.С. Чернецька

СудВеликомихайлівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115581444
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —498/1790/23

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні