Ухвала
від 27.02.2024 по справі 498/1790/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 498/1790/23

Провадження № 2/522/3155/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі та витребування доказів

27 лютого 2024 року м. Одеса

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Павлик І.А., розглянувши матеріали справи запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опікита піклуванняВеликомихайлівської селищноїради Роздільнянськогорайону Одеськоїобласті про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

16.11.2023 позивач звернулась до Великомихайлівського районного суду Одеської області, третя особа Орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

24.11.2023 ухвалою Великомихайлівського районного суду Одеської області матеріали справи передано за підсудністю до Приморського районного суду м. Одеси.

30.01.2024 до Приморського районного суду м. Одеси надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської про позбавлення батьківських прав.

Протоколом автоматизованого розподілу матеріали справи передано головуючому судді Павлик І.А.

05.02.2024 судом відповідно до приписів ч. 6 ст. 187 ЦПК України на адресу відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області було направлено запит щодо зареєстрованого місця проживання (перебування) ОСОБА_2 .

20.02.2024 до суду надійшла відповідь відділу адресно-довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області, з якої вбачається, що останнім зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_2 є: АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що позовну заяву подано із додержанням вимог, викладених у ст.ст. 175, 177ЦПК України та вона підсудна Приморському районному суду м.Одеси.

Разом зпозовом позивачемподано клопотанняпро витребуваннядоказів,у якомувона проситьсуд витребувати:

1) у Великомихайлівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) інформацію щодо реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з Нурулла Аманулла відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Київському районі Одеського міського управління юстиції, актовий запис № 307 від 12.03.2016;

2)у Органуопіки тапіклування Великомихайлівськоїселищної радиРоздільнянського районуОдеської області (67100, Одеська обл., Роздільнянський р-н.,смт. Велика Михайлівка,вул. Центральна, 123) належним чином завірений письмовий висновок, щодо розв`язання спору про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 (мешканця АДРЕСА_2 ) відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_3 ) та відносно малолітнього сина ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_3 ).

Положеннями п. 7 ч. 2 ст. 187 ЦПК України закріплено, що при прийнятті позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

З метою забезпечення своєчасного та ефективного судового захисту, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача про витребування доказів.

Таким чином, вивчивши матеріали позовної заяви, суд вважає за можливе відкрити провадження у справі та розглянути її за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 189, 190, 191, 258, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Орган опіки та піклування Великомихайлівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області про позбавлення батьківських прав.

Призначити проведення підготовчого судового засідання на 12 год. 45 хв. 02 квітня 2024року у приміщенні суду за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 33, зал № 223.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо надати суду), що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст.178 ЦПК України).

Роз`яснити сторонам,що відповіднодо ст.189ЦПК Українисуд призначаєпідготовче судовезасідання зметою остаточноговизначення предметаспору тахарактеру спірнихправовідносин,позовних вимогта складуучасників судовогопроцесу; з`ясуваннязаперечень протипозовних вимог; визначенняобставин справи,які підлягаютьвстановленню,та зібраннявідповідних доказів; вирішеннявідводів; визначенняпорядку розглядусправи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Роз`яснититретій особі,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору,що згідноз ч.6ст.53ЦПК Українивона маєправа таобов`язки,визначені устатті 43цього Кодексута їїправо податиписьмові поясненнящодо позову,в якихслід викластисвої аргументиі міркуванняна підтримкуабо запереченняпроти позову.

Клопотання позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати:

1) у Великомихайлівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) інформацію щодо реєстрації шлюбу ОСОБА_1 з Нурулла Аманулла відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Київському районі Одеського міського управління юстиції, актовий запис № 307 від 12.03.2016;

2)у Органуопіки тапіклування Великомихайлівськоїселищної радиРоздільнянського районуОдеської області (67100, Одеська обл., Роздільнянський р-н.,смт. Велика Михайлівка,вул. Центральна, 123) належним чином завірений письмовий висновок, щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 (мешканця АДРЕСА_2 ) відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_3 ) та відносно малолітнього сина ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_3 ).

Витребовувані матеріали надати суду у строк до 25березня 2024року.

Копію ухвалидля виконаннянаправити:Великомихайлівського відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану уРоздільнянському районіОдеської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса)(67100,Одеська обл.,Роздільнянський р-н.,смт.Велика Михайлівка,вул.Центральна,126а)та Органуопіки тапіклування Великомихайлівськоїселищної радиРоздільнянського районуОдеської області (67100, Одеська обл., Роздільнянський р-н.,смт. Велика Михайлівка,вул. Центральна, 123).

Роз`яснити виконавцям ухвали в частині витребування доказів, що відповідно до ч. 6 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

У разі неможливості подати витребувані докази у встановлений строк, повідомити суд протягом п`яти днів з дня отримання ухвали із зазначенням причин неможливості подання доказів.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію щодо справи в мережі Інтернет за веб-адресою: http://pm.od.court.gov.ua/sud1522/.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Одночасно з копією даної ухвали надіслати відповідачу копію позовної заяви та додані до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя І.А. Павлик

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117273815
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —498/1790/23

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні