Рішення
від 12.12.2023 по справі 347/1498/23
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/1498/23

Провадження № 2/347/425/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2023 року м. Косів

Косівський районний суд, Івано-Франківської області в складі:

головуючої-судді: Крилюк М.І.,

секретаря: Лазорик Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Косів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в :

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із позовною заявою до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , який являється батьком позивачки ОСОБА_1 та чоловіком позивачки ОСОБА_2 . Псля смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне йому майно, а саме незавершений будівництвом житловий будинок (відсоток готовності 29%), що розташований в АДРЕСА_1 . Єдиними спадкоємцями на дане майно є позивачі, оскільки інших спадкоємців які б претендували на дане майно немає. Проте, звернувшись до приватного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно їм було відмовлено з тих підстав, що відсутні документи, які б підтверджували право власності спадкодавця на дане майно. А тому, з цих підстав змушені звернутися до суду та просять позов задоволити.

Позивачі у позовній заяві просять справу розглянути у їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі та просять їх задоволити.

Представник відповідача у поданій до суду заяві просить справу розглянути без участі представника Косівської міської ради на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як встановлено в судовому засіданні ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 14.11.2006р.

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_4 є дочкою померлого ОСОБА_3 , яка в зв`язку з одруженням змінила своє дівоче прізвище з « ОСОБА_5 » на прізвище чоловіка « ОСОБА_6 », згідно копії свідоцтва про шлюб від 12.10.2010р.

Згідно матеріалів справи видно, що позивачка ОСОБА_2 була дружиною померлого ОСОБА_3 .

У відповідності дост. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Тобто, у спадкову масу можуть входити тільки ті речі, права та обов`язки, які на момент смерті належали померлому.

Як вбачається з матеріалів справи позивачами не надано належних доказів того, що за життя ОСОБА_3 належав незавершений будівництвомжитловий будинок,що розташованийв АДРЕСА_1 . Позивачі у своїй заяві підтвердили, що відсутні відомості у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно на вказаний незавершений будівництвом житловий будинок, тобто ОСОБА_3 свідоцтво про право власності на вказане майно у відповідних державних органах за життя не оформляв та не одержував.

Крім цього, відсутній висновок експерта, що відсоток готовності незавершеного будівництвом житлового будинку складає саме 29% та інформації щодо відсотка готовності вказаного майна на час смерті спадкодавця.

Тому, якщо за життя спадкодавець не набув права власності на нерухоме майно, то спадкоємець також не набуває права власності в порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для переходу права власності у встановленому законодавством порядку спадкодавець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття, реєстрації права власності на визначене нерухоме майно.

У своїх постановах Велика Палата Верховного Суду неодноразово звертала увагу, що застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам. Спосіб захисту порушеного права або інтересу має бути таким, щоб у позивача не виникала необхідність повторного звернення до суду (висновки сформульовані у постановах Великої Палати Верховного Суду від 05.06.2018 р. у справі №338/180/17, від 11.09.2018р. у справі № 905/1926/16, від 30.01.2019р. у справі № 569/17272/15-ц, від 01.10.2019р. у справі № 910/3907/18, від 06.04.2021р. у справі № 910/10011/19).

Відповідно до ст. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Оскільки, померлий ОСОБА_3 не набув права власності на вказане майно, та не мав правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності на незавершений будівництвом житловий будинок (відсоток готовності 29%), що розташований в АДРЕСА_1 , а отже це незавершене будівництво не входить до спадкової маси спадкодавця.

Долучена доматеріалів справипостанова провідмову увчиненні нотаріальнихдій від09.05.2022р.стверджує проте,що ОСОБА_1 ,яка дієвід свогоімені тавід імені ОСОБА_2 звернуласядо приватногонотаріуса завидачею свідоцтвапро правона спадщинуза закономна незавершенебудівництво житловогобудинку,щорозташований в АДРЕСА_1 ,що зїї слів належить її батькові ОСОБА_3 . Також вона не подала документи, які підтверджують право власності спадкодавця на незавершене будівництво житлового будинку. З цих підстав їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті чоловіка/батька ОСОБА_3 .

До матеріалівсправи долученакопія рішенняКосівського районногосуду від25.06.2007р.,згідно якого ОСОБА_4 та ОСОБА_2 визначено додатковийстрок терміном3місяці дляподання заявипро прийняттяспадщини післясмерті ОСОБА_3 .Проте,матеріали справине містятьдоказів того,чому тількичерез 16років позивачізвернулися досуду провизнання прававласності наспадкове майно,а саменезавершене будівництвожитлового будинку,що розташований в АДРЕСА_1 .

Крім цього, частки в майні незавершеного будівництвомжитлового будинку,що розташований в АДРЕСА_1 не визначені, що також унеможливлює визнання за позивачами права власності у зазначених ними частинах.

Згідно ч. 1ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, враховуючи наведені обставни, позивачами обраний неналежний спосіб захисту, а тому оцінюючи належність, допустимість кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що в задоволенні позовуслід відмовити.

На підставі наведеного ст.ст.328, 1216, 1218 ЦК України та керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

В позові ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Крилюк М.І.

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено14.12.2023
Номер документу115594602
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —347/1498/23

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Постанова від 09.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Мальцева Є. Є.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні