Ухвала
від 13.12.2023 по справі 126/2768/23
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 126/2768/23

Провадження № 2/126/873/2023

"13" грудня 2023 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Гуцол В. І.

із секретарем Шевчуком С.П.

представником позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за позовом керівника Гайсинськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструу Вінницькійобласті до ОСОБА_2 ,за участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спорута сторонівідповідача фермерськогогосподарства "Лендонар"про припиненняправа власностіна земельнуділянку шляхомїї конфіскації,

ВСТАНОВИВ:

Позивач керівник Гайсинської окружної прокуратури в інтересах звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору та стороні відповідача фермерського господарства "Лендонар" про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов наступного висновку.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Згідно ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч. 11 ст. 187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Згідно інформації Управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області, наданої у листі № 0501.4-6644/05.2-23 від 02.10.2023 відомостей щодо документування відповідача паспортом громадянина України, паспортом громадянина України для виїзду за кордон, тимчасовим посвідченням громадянина України, посвідкою на тимчасове/постійне проживання в Україні - не встановлено.

Також факт постійного проживання та реєстрації ОСОБА_2 за адресою АДРЕСА_1 , підтверджується в тексті позовної заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 175 ЦПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і повинна містити, зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно ч. 1ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Позивач у своїй позовній заяві вказує, що відповідач ОСОБА_2 зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Із поданих матеріалів судом встановлено, що до позовної заяви для вручення відповідачам, не додано засвідченого перекладу позовної заяви та документів на російську мову, оскільки, як вбачається з позовної заяви, відповідач є громадянином Російської Федерації, що проживає та зареєстрований АДРЕСА_1 .

Звертаю увагу позивача на те, що у випадку перебування відповідача за кордоном, для вручення документів суд повинен буде звертатись із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Іноземні особи та особи без громадянства мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 130 ЦПК України, особам, які проживають за межами України, судові повістки вручаються в порядку, визначеному міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ст. 190 ЦПК України, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копія позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 4 Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах, ратифікованої Законом України «Про приєднання України до Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах» №2051- III від 19.10.2000 судове доручення складається мовою запитуваного органу або супроводжується перекладом на цю мову. Однак, Договірна Держава приймає доручення також англійською чи французькою мовою або з перекладом на одну з цих мов, якщо вона не зробила застереження на підставі статті 33.

Відповідно до п. 2.3 розділу другого Інструкції «Про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень» (затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 № 1092/5/54) доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України. Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову. У відповідних випадках документи, що підлягають врученню, можуть бути складені або перекладені на ту мову, яку, як є підстави вважати, розуміє особа, якій необхідно вручити документи. Це окремо визначається судом України у дорученні.

Оскільки позивачем не надано суду завіреного перекладу позовної заяви з документами, доданими до неї, на російську мову (для вручення відповідачеві в російській федерації), вказана позовна заява не відповідає вимогам Інструкції «Про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень» (затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 № 1092/5/54).

Враховуючи наведенесуддя дійшоввисновку,що позовнузаяву слідзалишити безруху,а позивачунадати строкдля їхусунення - перекладу позовної заяви на російську мову, із нотаріальним посвідченням перекладів.

Керуючись ст.ст.175,177,187ЦПК України,Конвенцією проотримання закордоном доказіву цивільнихабо комерційнихсправах,ратифікованої ЗакономУкраїни «Проприєднання Українидо Конвенціїпро отриманняза кордономдоказів уцивільних абокомерційних справах»№2051-111від 19.10.2000,Інструкцією «Пропорядок виконанняміжнародних договорівз питаньнадання правовоїдопомоги вцивільних справахщодо врученнядокументів,отримання доказівта визнанняі виконаннясудових рішень»(затвердженоїНаказом Міністерстваюстиції України,Державної судовоїадміністрації України27.06.2008№ 1092/5/54),суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заявуза позовом керівника Гайсинськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструу Вінницькійобласті до ОСОБА_2 ,за участютретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спорута сторонівідповідача фермерськогогосподарства "Лендонар"про припиненняправа власностіна земельнуділянку шляхомїї конфіскації- залишити без руху.

Надати керівнику Гайсинської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області строк не більше п`яти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовну заяву буде залишено без розгляду.

Ухвала окремомуоскарженню непідлягає.

Суддя В. І. Гуцол

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115644556
СудочинствоЦивільне
Сутьприпиненняправа власностіна земельнуділянку шляхомїї конфіскації

Судовий реєстр по справі —126/2768/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Гуцол В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні