Рішення
від 13.12.2023 по справі 559/3973/23
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/3973/23

Провадження № 2/559/893/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року м. Дубно

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області в складі головуючої суддіЖуковської О.Ю., з участю секретарясудового засіданняОкренець Д.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Дубно справу за позовом ОСОБА_1 доПовчанської сільськоїради Дубенськогорайону Рівненськоїобласті провстановлення фактуродинних відносинта визнанняправа наспадкове майно,

встановив:

І. Стислий виклад позиції позивача.

Позивачка ОСОБА_1 просить суд встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та її бабою, а також визнати за нею в порядку спадкування за законом право на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 3,0200 в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Повчанської (колишня Мильчанська) сільської ради Дубенського району Рівненської області, згідно невитребуваного сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РВ№0104558 реєстраційний №8558 від 25.10.1996.

В обґрунтування позовної заяви посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба по маминій лінії ОСОБА_2 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_1 . Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок за вищевказаною адресою та не витребуваний сертифікат на право на земельну частку (пай) серії РВ №0104558 реєстраційний №8558 від 25.10.1996. Спадщину після смерті ОСОБА_2 вона прийняла своєчасно шляхом фактичного володіння та управління спадковим майном та є єдиним спадкоємцем після смерті бабусі. Її мама ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Про те, що за померлою бабусею обліковується не витребуваний сертифікат на земельну частку (пай) їй повідомили в Повчанській сільській раді Дубенського району Рівненської області, де проводилась перевірка по не витребуваних державних актах і сертифікатах на земельну частку (пай). Головним управлінням Держгеокадастру у Рівненської області була надана довідка від 08 серпня 2023 року за №6842/417-23-0.60.7 про те, що дійсно за ОСОБА_2 обліковується сертифікат на земельну ділянку площею 3,0200 в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Повчанської (колишньої Мильчанської) сільської ради, Дубенського району, Рівненської області.

Спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась. Коли вона звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті бабусі, їй було відмовлено в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, а також через те, що вона не змогла документально довести родинні відносини із спадкодавцем, оскільки не збереглося свідоцтво про народження її мами ОСОБА_4 .

Зважаючи на вищевказані обставини, вона не має можливості без рішення суду реалізувати свої спадкові права.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Дубенськогоміськрайонного судувід 27 листопада 2023 року відкрито провадження в справі та призначено підготовче судове засідання.

Позивачка просить розглянути справу без її участі, позовні вимоги повністю підтримує, про що зазначила у позовній заяві.

Представник відповідача Повчанської сільської ради подав до суду заяву, в якій просить розгляд справи провести без участі представника сільської ради, позовні вимоги визнають та не заперечують проти їх задоволення.

Суд ухвалює рішення згідно ч. 3 ст. 200. ч.1 ст. 223, ч.2 ст. 247, ч.4 ст.268 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 (а.с. 7).

Згідно довідки Повчанської сільської ради №256 від 17.10.2023, ОСОБА_2 на день смерті проживала та була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_1 . Спадщину після її смерті своєчасно прийняла ОСОБА_1 вна шляхом фактичного володіння та управління спадковим майном (а.с.12).

У свідоцтві про народження позивачки серії НОМЕР_2 батьками зазначені: ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (а.с.10)

Після укладення шлюбу позивачка змінила прізвище на « ОСОБА_6 », про що зазначено у свідоцтві про укладення шлюбу НОМЕР_3 (а.с. 11).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть НОМЕР_4 (а.с.8).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу №00042038933 від 27.10.2023, дошлюбне прізвище ОСОБА_3 зазначено « ОСОБА_7 » (а.с. 9).

Відповідно довідки №6842/417-23-0.60.7, виданої 08 серпня 2023 року Головним управлінням Держгеокадастру у Рівненської області, за ОСОБА_2 обліковується сертифікат на земельну ділянку площею 3,0200 в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Повчанської (колишньої Мильчанської) сільської ради, Дубенського району, Рівненської області (а.с. 13).

Спадкова справа після смерті бабусі ОСОБА_2 не заводилась, про що свідчить інформаційна довідка зі Спадкового реєстру №75093526 від 12.12.2023 (а.с. 24).

Згідно повідомлення приватного нотаріусаДубенського районногонотаріального округу КоникаБ.М. №188/01-16 від 01.11.2023, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, а також через відсутність необхідних документів щодо підтвердження родинних стосунків зі спадкодавцем, рекомендовано звернутись до суду (а.с. 14).

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами при неможливості встановити іншим шляхом документально.

Згідно ч.1 ст. 1220ЦК Українивнаслідок смерті особи відкривається її спадщина. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (ч.2ст.1220 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належати спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ч.3ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно ст.ст.328,1216 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування є однією з підстав виникнення права власності.

Відповідно до ч. 3ст. 1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно ізст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Відповідач позовні вимоги визнав. Реалізувати свої права на спадок в позасудовому порядку позивачка не може. Дослідивши надані сторонами докази, суд робить висновок про наявність правових підстав для задоволення позову в повному обсязі.

Задовольняючи заяву про встановлення факту родинних відносин зі спадкодавцем, суд бередо уваги, що заявниця ОСОБА_1 є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 , а відсутність документів на підтвердження родинних зв`язків зі спадкодавцем, позбавляє її можливості належним чином оформити свої спадкові права. Суд також враховує те, що метою встановлення цього факту є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення даного факту; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Також суд вважає, що за позивачем необхідно визнати в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 право на земельну ділянку площею 3,0200 в умовних кадастрових гектарах, згідно невитребуваного сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РВ№0104558, оскільки обставини, які б вказували, що спадкодавець при житті неправомірно набула або володіла земельною ділянку в суді не встановлено, натомість зазначена земельна ділянка дійсно рахується за спадкодавцем. Враховуючи, що спадщину після її смерті прийняла ОСОБА_1 , нотаріусом відмовлено в отриманні свідоцтва про право на спадщину, суд вважає, що за позивачем необхідно визнати право на спадкове майно в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,13,81,200,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

позов задовольнити. Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Пирятин Дубенського району Рівненської області, актовий запис №19, є матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 3,0200 в умовних кадастрових гектарах, яка розташована на території Повчанської (колишня Мильчанська) сільської ради Дубенського району Рівненської області, згідно невитребуваного сертифіката на право на земельну частку (пай) серії РВ№0104558 реєстраційний №8558 від 25.10.1996 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його підписання до Рівненського апеляційного суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 )

Відповідач: Повчанська сільська рада Дубенського району Рівненської області (адреса: вул. Річкова, буд. 1а, с. Повча, Дубенського району, Рівненської області, код ЄДРПОУ 21094152)

Суддя: Жуковська О.Ю.

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115656581
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —559/3973/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні