Ухвала
від 27.09.2023 по справі 752/10103/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/10103/23

Провадження №2/752/5126/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року м. Київ

Голосіївський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Кордюкової Ж.І.,

за участю секретаря Дураєвої А.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача Семененка Є.М. ,

представників відповідача Лютої В.В., Онищенко М.В.,

розглянувши в підготовчому засіданні клопотання представника відповідача адвоката Лютої Віталіни Василівни про здійснення розгляду цивільної справи у закритому судовому засіданні,-

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача адвокат Люта В.В. звернулась з клопотанням про здійснення розгляду у закритому судовому засіданні цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрсиббанк», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Вік-Тан» про захист прав споживачів.

Необхідність здійснення розгляду справи у закритому судовому засіданні обґрунтована тим, що ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація про організацію та здійснення охорони банку та осіб, які перебувають у приміщеннях банку, є банківською таємницею, а тому на банк покладений обов`язок збереження такої інформації.

У відзиві відповідач посилається на внутрішні локальні нормативні акти та договори, які містять інформацію про організацію та здійснення охорони банку та осіб, які перебувають у приміщеннях банку, які містять банківську таємницю.

Присутність будь-яких осіб у відкритому судовому засіданні, фотозйомка, відео та аудіо запис, прилюдне оголошення судового рішення фактично призведе до розголошення банківської таємниці.

Зазначене свідчить про необхідність проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні.

Просила проводити розгляд справи в закритому судовому засіданні та оголосити його повністю закритим.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Семененко Є.М. заперечували проти розгляду справи у закритому судовому засіданні.

Представники відповідача адвокати Люта В.В., Онищенко М.В. підтримали подане клопотання, наполягали на розгляді справи в закритому судовому засіданні.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступне.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 29.05.2023 у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрсиббанк», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Вік-Тан» про захист прав споживачів було відкрито провадження та призначено розгляд справи у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження, призначено дату проведення підготовчого засідання.

У відзиві відповідач посилається на внутрішні локальні нормативні акти та договори, які містять інформацію про організацію та здійснення охорони банку та осіб, які перебувають у приміщеннях банку, які містять банківську таємницю.

Згідно з ч. 1 ст. 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 7 ст. 7 ЦПК України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, або за клопотанням учасників справи з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя учасників справи або відомостей, що принижують їхню честь і гідність, а також в інших випадках, установлених законом.

Згідно з ч. 9, 10 ст. 7 ЦПК України про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або закритою його частину.

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводяться з додержанням правил здійснення цивільного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувається в закритому судовому засіданні.

Відповідно до положень ст. 20 Закону України «Про інформацію» за порядком доступу інформація поділяється на відкриту інформацію та інформацію з обмеженим доступом.

Будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що віднесена законом до інформації з обмеженим доступом.

Згідно з ч. 1-3 ст. 21 Закону України «Про інформацію» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Аналогічні положення містяться у ч. 1 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації» таємна інформація - інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську, розвідувальну таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Главою 10 Закону України «Про банки і банківську діяльність» визначено поняття банківської таємниці та конфіденційності інформації, а також передбачено положення щодо їх збереження та захисту.

Згідно з ч. 1 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація про організацію та здійснення охорони банку та осіб, які перебувають у приміщеннях банку, є банківською таємницею.

Відповідно до ч. 1 ст. 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банки та Національний банк України зобов`язані забезпечувати збереження банківської таємниці шляхом:

1) обмеження кола осіб, що мають доступ до інформації, яка становить банківську таємницю;

2) організації спеціального діловодства з документами, що містять банківську таємницю;

3) застосування технічних засобів для запобігання несанкціонованому доступу до електронних та інших носіїв інформації;

4) застосування застережень щодо збереження банківської таємниці та відповідальності за її розголошення у договорах і угодах між банком і клієнтом.

Відповідно до ч. 4 ст. 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність» особи, винні в порушенні порядку розкриття та використання інформації, що становить банківську таємницю, несуть кримінальну та іншу відповідальність згідно з законом.

Суд відзначає, що доводи представника відповідача, наведені в обґрунтування доцільності проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні, є прийнятними, оскільки розголошення змісту документів, наданих представником відповідача на підтвердження заперечень на позовну заяву, які містять інформацію щодо організації та здійснення охорони банку, не забезпечить збереження банківської таємниці.

Аналізуючи доводи сторін, враховуючи підстави та предмет позову, категорію справи, з метою об`єктивного, всебічного та правильного розгляду справи по суті та дотримання рівних прав сторін, в тому числі з метою забезпечення нерозголошення інформації, що охороняється законом, зокрема документів, що містять банківську таємницю, суд вважає, що проведення судового розгляду цієї справи у закритому судовому засіданні є доцільним.

За таких обставин суд вважає за можливе замінити судовий розгляд цивільної справи у відкритому судовому засіданні та оголосити закритими усі судові засідання, що має наслідком задоволення клопотання представника відповідача.

Керуючись ст.ст. 7, 19, 258-261, 353-355 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідача адвоката Лютої Віталіни Василівни про здійснення розгляду цивільної справи у закритому судовому засіданні задовольнити.

Оголосити закритими усі судові засідання з розгляду цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрсиббанк», третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Вік-Тан» про захист прав споживачів.

Ухвала окремо оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя Ж. І. Кордюкова

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115657184
СудочинствоЦивільне
Сутьздійснення розгляду цивільної справи у закритому судовому засіданні

Судовий реєстр по справі —752/10103/23

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Кордюкова Ж. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні