Ухвала
від 13.12.2023 по справі 754/17707/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2/754/6591/23

Справа № 754/17707/23

У Х В А Л А

Іменем України

13 грудня 2023 року Київ

Суддя Деснянського районного суду міста Києва Гринчак О.І., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, перевіривши виконання вимог ст. 175-177 ЦПК України за позовною заявою ОСОБА_1 до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Управління ЖКГ Деснянської РДА, треті особи Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлово-експлуатаційна дільниця № 319, Служба у справах дітей та сім"ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання членом сім`ї наймача та зміну договору найму житлового приміщення у зв`язку зі смертю наймача,

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_1 , через представника - адвоката Цісар І.В., звернулася до суду з позовною заявою до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Управління ЖКГ Деснянської РДА, треті особи Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлово-експлуатаційна дільниця № 319, Служба у справах дітей та сім"ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання членом сім`ї наймача та зміну договору найму житлового приміщення у зв`язку зі смертю наймача, в якій просить суд:

- визнати ОСОБА_1 членом сім`ї наймача жилого приміщення - квартири АДРЕСА_1 - ОСОБА_2 ;

- визнати ОСОБА_1 наймачем жилого приміщення квартири АДРЕСА_1 та зобов`язати Управління житлово-комунального господарства Деснянської районної державної адміністрації укласти з ОСОБА_1 договір найму жилого приміщення - квартири АДРЕСА_1 .

Позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975, «Жоффр де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175, 176, 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява зокрема повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

Відповідно до ч. 2 ст. 48 ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Позивачем визначено відповідача - "Деснянська районна в м. Києві державна адміністрація в особі Управління ЖКГ Деснянської РДА" та вказано ЄДРПОУ 37501648. Однак Деснянська районна в м. Києві державна адміністрація та Управління ЖКГ Деснянської РДА є окремими юридичними особами та мають право на самостійне представлення своїх інтересів.

Крім того, у позовній заяві вказано назву третьої особи - юридичної особи, якої не існує,- "Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлово-експлуатаційна дільниця № 319" без ЄДРПОУ.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частиною четвертою цієї статті визначено, що у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 листопада 2023 року у справі № 990/222/23 йдеться про те, що зазначення у вступній частині позовної заяви прізвища особи, яка, на думку позивача, має приймати участь в судовому розгляді в якості третьої особи не тягне за собою автоматичного залучення цієї особи в якості третьої особи при відкритті суддею провадження у справі.

У позовній заяві не зазначається, яким чином вирішення спору стосовно прав позивачки - ОСОБА_1 , вплине на права та обов`язки Служби у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації.

Згідно з п. 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В позовній заяві також відсутнє підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до положень абз. 2 ч. 1 ст. 177 ЦПК України у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

У порушення вищевказаної вимоги позивачем не надано доказів направлення позовної заяви Деснянській районній в м. Києві державній адміністрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 і 177 ЦПК України, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб та строк їх усунення.

Залишення позову без руху з зазначених вище підстав не є по своїй суті обмеженням права на доступ до суду, оскільки відповідає вимогам закону та основним засадам цивільного судочинства, та є необхідним для справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду та вирішення справи.

Вище викладене дає підстави для висновку, що позовна заява не відповідає вимогам закону, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строку на їх усунення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України,

УХВАЛИЛА:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації в особі Управління ЖКГ Деснянської РДА, треті особи Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлово-експлуатаційна дільниця № 319, Служба у справах дітей та сім"ї Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання членом сім`ї наймача та зміну договору найму житлового приміщення у зв`язку зі смертю наймача залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана в день її постановлення.

Суддя Деснянського районного

суду міста Києва Оксана ГРИНЧАК

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115657464
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання членом сім`ї наймача та зміну договору найму житлового приміщення у зв`язку зі смертю наймача

Судовий реєстр по справі —754/17707/23

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні