Ухвала
від 14.12.2023 по справі 631/1494/23
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/1494/23

Провадження № 2-о/615/62/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2023 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

присяжних Панченка О.В.,

Однороба В.О.,

за участю секретаря судового засідання Партоли О.Є.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області питання щодо залучення адвоката, з метою представництва інтересів ОСОБА_3 по цивільній справі № 631/1494/23

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_3

про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Нововодолазького районного суду Харківської області із заявою, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 .

Розпорядженням Нововодолазького районного суду Харківської області від 08 листопада 2023 року цивільну справу передано на розгляд Валківському районному суду Харківської області.

17 листопада 2023 року цивільна справа надійшла до Валківського районного суду Харківської області.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 17 листопада 2023 року прийнтяо заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Судом у судовому засіданні поставлено на обговорення питання щодо залучення адвоката, з метою представництва інтересів ОСОБА_3 .

Заявниця та її представник у судовому засіданні не заперечували щодо залучення адвоката.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився. Про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. Про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши матеріали цивільної справи, вислухавши думку заявниці та її представника, суд приходить до наступного висновку.

Положенням частини 1 статті 299ЦПК України визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до частини 5 статті 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до статті 15 ЦПК України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до частини 6 статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність призначення адвоката Кузнецову Дмитру Вячеславовичу.

У зв`язку з вищевикладеним, суд відповідно до положень ч. 5 ст.293ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_3 , через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях.

Керуючись ст. 293 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Забезпечити участь адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях призначити адвоката для здійснення представництва інтересів заінтересованої особи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за призначенням та забезпечити його прибуття для участі у цивільній справі № 631/1494/23 в судове засідання, яке відбудеться 09 січня 2024 року о 12 годині 00 хвилин в приміщенні Валківського районного суду Харківської області.

Копію ухвали направити до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Левченко

присяжні О.В. Панченко

В.О. Однороб

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115667674
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —631/1494/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні