Рішення
від 28.03.2024 по справі 631/1494/23
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/1494/23

Провадження № 2-о/615/5/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Левченка А. М.,

присяжних Однороба В.О., Панченка О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Партоли О.Є.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

адвоката особи,

стосовно якої розглядається справа

про визнання її недієздатною Майбороди С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_4 , Опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ

На підставі розпорядження голови Нововодолазького районного суду Харківської області від 08 листопада 2023 року, відповідно до п.2 ч.1, ч.4 ст.31 ЦПК України цивільну справу № 631/1494/23за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа: Опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікунапередано на розгляд до Валківського районного суду Харківської області.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що заявник є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Син хворіє з 2009 року, після перенесеного гострого енцефаліту отримував допомогу, як дитина з інвалідністю підгрупи А. Проходив обстеження та лікування в умовах НДСЛ «Охматдит», ХОДКЛ, 5МДЛ, НДІ «Неврології та психіатрії», педіатричного відділення КНП «Нововодолазька ЦЛ». З 2022 року перебуває під наглядом мобільної паліативної допомоги КНП «Нововодолазька ЦЛ». Перебіг хвороби тяжкий, рухи в кінцівках різко обмежені, фіксується спастична установка, виражена кіфосколіотична деформація хребта, деформація кінцівок, положення в постілі напівсидячи за допомогою укладок, самостійно не сидить, не ходить, не здатен себе обслуговувати, потребує постійного стороннього догляду.Знаходиться на «Д» обліку в Нововодолазькому психіатричному кабінеті з 19 вересня 2023 року.

Згідно довідки до акта огляду МСЕК від 27 вересня 2023 року ОСОБА_4 встановлено першу «А» групу інвалідності з 07 вересня 2023 року та довічно.

Внаслідок хвороби син не має можливості в повній мірі скористатися наданою йому цивільною дієздатністю, потребує постійної допомоги у вирішенні питань щодо організації свого життя та побуту, які зможе вирішити тільки за допомогою близької людини. Заявниця проживає разом із сином та має можливість виконувати обов`язки опікуна.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 09 січня 2024 року призначено судово-психіатричну експертизу у цивільній справі№ 631/1494/23 (№ 2-о/615/62/23),провадження у справізупинено на час проведенняекспертизи.

Ухвалою суду від 26 лютого 2024 року провадження по справі поновлено.

Заявник у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала, надала пояснення аналогічні викладеним у заяві.

Представник заявника у судовому засіданні заявлені вимоги підтримав.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною проти заявлених вимог не заперечував.

Представник Опікунської ради при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської областіу судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених вимог, дослідивши матеріали справи і докази в їхсукупності, приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_5 є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується долученою до матеріалів справи копією свідоцтва про народження виданого Нововодолазьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області серії НОМЕР_1 від 04 жовтня 2018 року (повторно).

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальної експертної комісії серії 12ААВ № 697713 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено першу «А» групу інвалідності з 07 вересня 2023 року та довічно. За висновком про умови та характер праці потребує постійного стороннього огляду.

Із долученої до матеріалів справи довідки Комунального некомерційного підприємства «Нововодолазька центральна лікарня» ОСОБА_4 знаходиться на «Д» обліку в Нововодолазькому психіатричному кабінеті з 19 вересня 2023 року.

Відповідно до виписки із медичної карти стаціонарного хворого відділення паліативної допомоги дорослим та дітям КНП «Нововодолазька центральна лікарня» № 6528 від 18 вересня 2023 року повний діагноз хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : наслідки перенесеного енцефаліту (2009р), виражений спастичний тетрапарез з дистоничними явищами, псевдобульбарний синдром з порушенням ковтання, симптомами орального автоматизму, деменція, дистопична установка кінцівок, розлад мовлення.

Згідно ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (п.1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Статтею 30 ЦК України визначено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсягцивільноїдієздатностіфізичної особи встановлюєтьсяцим Кодексом і може бути обмеженийвиключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України (ст.3 Закону України «Про психіатричну допомогу»).

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 100 від 14 лютого 2024 року (місце проведення експертизи: Харківська Філія судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатріїМОЗ України») ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у форміглибокої розумової відсталості. На теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

З наведеного вбачається, що ОСОБА_4 внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатен усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та для захисту цивільних прав потребує опіки.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

За приписами ч. 1 ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Положеннями статті 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч.ч. 2, 4 ст. 3 СК України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно п. 3.1. Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 №34/166/131/88 при призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Системно проаналізувавши зміст частини першої статті 60 ЦК України та частини першої статті 300 ЦПК України, можливо дійти висновку, що обов`язковою умовою призначення судом конкретної фізичної особи опікуном над недієздатною фізичною особою є наявність подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення сааме цієї особи опікуном.

Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 20 травня 2020 року у справі № 736/1508/17 (провадження № 61-39361св18).

Отже призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного. (ч.ч. 1,4 ст. 67 ЦК України).

Згідно довідки про реєстрацію місця проживання особи № 1108/19-39 від 13 грудня 2021 року за відомостями Нововодолазької селищної ради, ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 з 25 березня 2007 року.

Відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 17414188 від 18 січня 2008 року об`єкт нерухомості - будинок, житловий з надвірними будівлями на земельній ділянці селищної ради розташованого за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (1/1 частка).

Згідно витягу про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 395/19-10 за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання громадянки ОСОБА_1 , складеного депутатом Нововодолазької селищної ради Степаненко Н.Є. за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані та фактично проживають чоловік ОСОБА_5 та син ОСОБА_4 . Фактично не проживають донька ОСОБА_8 та її діти ОСОБА_6 , ОСОБА_6 ,

Приватний будинок складається з чотирьох кімнат, цегляний, газифікований та електрифікований. На подвір`ї є надвірні будівлі: сарай, літній душ, гараж, колодязь.

За висновком Комунального некомерційного «Нововодолазька центральна лікарня» про стан здоров`я громадянина, який бажає встановити опіку (піклування) від 27 вересня 2023 року, ОСОБА_1 може бути опікуном недієздатної особи.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості № ВР-001587344, ОСОБА_1 станом на 03 жовтня 2023 року незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно подання органу опіки та піклування щодо доцільності призначення громадянки ОСОБА_1 опікуном над громадянином ОСОБА_4 № 228 від 21 грудня 2023 року, опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради вважає за доцільне призначити громадянку ОСОБА_1 опікуном над громадянином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі визнання його недієздатним.

Ураховуючи викладене, суд дійшов до висновку, що заява ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна підлягає задоволенню у повному обсязі.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті (ч.ч. 6,7 ст. 300 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 39,63,67 ЦК України, ст.ст.89,211,259,263-265,295-300, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_4 , Опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна- задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Новоселівка Нововодолазького району Харківської області, громадянина України, РНОКПП НОМЕР_2 недієздатною фізичною особою.

Встановити над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцем села Новоселівка Нововодолазького району Харківської області, громадянином України, РНОКПП НОМЕР_2 опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку села Нова Водолага Нововодолазького району Харківської області, громадянку України, РНОКПП НОМЕР_3 опікуном ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця села Новоселівка Нововодолазького району Харківської області, громадянина України, РНОКПП НОМЕР_2 .

Встановити строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною- 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Роз`яснити заявнику положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа Опікунська рада при виконавчому комітеті Нововодолазької селищної ради Харківського району Харківської області, адреса місцезнаходження: Харківська обл., Харківський район, сел. Нова Водолага, вул. Донця Григорія, 14.

Повне судове рішення складено 28 березня 2024 року.

Суддя А.М. Левченко

Присяжні О.В. Панченко

В.О. Однороб

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117953805
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —631/1494/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні