Ухвала
від 14.12.2023 по справі 644/9567/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

14.12.2023 Суддя Попова В. О.

Справа № 644/9567/23

Провадження № 2-о/644/194/23

У Х В А Л А

14 грудня 2023 року

СуддяОрджонікідзевського районного суду м. Харкова Попова В.О., розглянувши в приміщенні Орджонікідзевського районного суду м. Харкова заяву Безмятеженського психоневрологічного інтернату про визнання ОСОБА_1 недієздатним

У С Т А Н ОВ И В:

Безмятеженський психоневрологічний інтернат в особі директора Буценко О.О. звернувся до Орджонікідзевського районного суду м.Харкова з заявою, в якій просить визнати ОСОБА_1 недієздатним.

Відповідно до ч. 3ст. 294ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року, вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту. У разі невиконання цих вказівок заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку, щоїї поданобез додержаннявимог,викладених устатті 175,177,294цього Кодексу,у зв`язкуіз чимїї слідзалишити безруху ізнаданням заявникустроку дляусунення недоліків виходячи з наступного.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульований ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Відповідно до ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника та заінтересованих осіб.

У відповідності до вимог ч. 1ст. 299 ЦПК Українисправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

З огляду на викладене, заява про визнання фізичної особи обмежено дієздатною має відповідати як загальним вимогам, передбаченим ст. 175 ЦПК України, так і змісту та формі заяви, передбаченим ст. 297 ЦПК України.

В порушення зазначених вимог, у вищевказаній заявіпровизнання особи недієздатною та встановлення опікивзагалі не міститься відомостей щодо заінтересованої особи.

Визначившись з колом осіб, заявнику відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України необхідно зазначити інформацію щодо заінтересованих осіб: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Крім того, відповідно до вимог ч. 7 ст. 43, ч. 1 ст. 177 ЦПК Україниу разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

В заяві представник заявника просить призначити по справі судову психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_1 та здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Частиною 1 статті 105 КПК України встановлено, що призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Однак, заява не містить вмотивованого окремогоклопотання про призначення експертизи.

Згідно із ч. 1ст. 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Таким чином, клопотання учасника судового розгляду про призначення експертизи має містити перелік питань, з яких експерт має надати суду висновок, найменування закладу, якому необхідно доручити проведення експертизи, мотиви призначення експертизи.

У своїй заяві заявник не зазначив ані питання з яких експерт має надати суду висновок, ані особу (осіб), якій доручено проведення експертизи.

Як вбачається із заяви, заявник звернувся до суду із заявою провизнання особи недієздатною.

Згідно ч.1 ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч. 1ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

У відповідності до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідне подання органу опікита піклування про призначення опікуна заявником суду не надано.

В порушення вимог ст. 175 ЦПК України, не зазначено щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, які додані до заяви.

Крім того, заява не містить підтвердження заявника про те, що нею не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав, що суперечить п.10 ч.3ст.175 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.185ЦПК України суддя, встановивши що позовну заяву, подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, заяву слід залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків. Протягом наданого судом строку заявнику слід подати до суду заяву, яка б відповідала вимогам ст.ст.175,177, 294 ЦПК України, з усуненням вказаних в даній ухвалі недоліків.

Керуючись ст .ст. 175, 177, 185, 293, 294, 315-319 ЦПК України, п.п.1, 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Безмятеженськогопсихоневрологічного інтернатупро визнання ОСОБА_1 недієздатним - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність усунення встановлених судом недоліків заяви, а саме: вказати зацікавлену особу (осіб) та відомості щодо неї (них) відповідно до вимог п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України; додати до заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів; надати вмотивоване окремеклопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_1 , із зазначенням переліку питань, з яких експерт має надати суду висновок, найменування закладу, якому необхідно доручити проведення експертизи, мотиви призначення експертизи; надати відповідне подання органу опіки та піклування про призначення опікуна; зазначити щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, які додані до заяви; підтвердити, що заявником не подано іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Встановити для усунення недоліків строк не більше 10 днів з дня вручення заявнику даної ухвали.

Роз`яснити заявнику, що в разі невиконання вимог суду у встановлений термін, заява буде вважатися неподаною і повернена заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя В.О. Попова

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу115676174
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —644/9567/23

Рішення від 10.06.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні