Ухвала
від 05.12.2023 по справі 191/5419/23
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/5419/23

Провадження № 2-з/191/44/23

У Х В А Л А

іменем України

05 грудня 2023 року м. Синельникове

Суддя Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області Прижигалінська Т.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 про забезпечення доказів у справі за позовною заявою ОСОБА_2 , в інтересах якого діє ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДВК»; треті особи: Фермерське господарство «За мир», виконавчий комітет Раївської сільської ради Синельниківського району, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про усунення перешкод у здійсненні права користування майном, -

В С Т А Н О В И В:

До Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_2 , в інтересах якого діє ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДВК»; треті особи: Фермерське господарство «За мир», виконавчий комітет Раївської сільської ради Синельниківського району, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про усунення перешкод у здійсненні права користування майном.

Разом з позовною заявою представник позивача ОСОБА_1 подав заяву про забезпечення доказів, а саме призначити по справі почеркознавчу експертизу, провадження якої доручити експертам Науково-дослідногоінституту судових експертиз, розташованого за адресою: м. Дніпро, вул.Січеславська Набережна,17. На вирішення експерту поставити наступне питання: чи виконаний підпис від імені ОСОБА_2 у договорі оренди земельної ділянки№38від 10вересня 2008 року, укладеного між ОСОБА_2 і Товариством з обмеженою відповідальністю«ДВК», самою ОСОБА_2 чи іншою особою?.

Дослідивши заяву про забезпечення доказів, суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до положень ст.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Положеннямист. 116 ЦПК України, встановлені підстави та порядок забезпечення доказів.

Так, згідност.116ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів.

У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Статтею 117 ЦПК України, визначені вимоги до заяви про забезпечення доказів.

Пунктом 4ч.1ст.117ЦПК передбачено,що у заяві про забезпечення доказів зазначаються докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні.

Відповідно до ч. 2 ст. 117 ЦПК України заява підписується заявником або його представником. До заяви, яка подана представником заявника, має бути додано документ, що підтверджує його повноваження.

Відповідно до ч. 4 ст. 117 ЦПК України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення доказів подано без додержання вимог цієї статті, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу. Суд повертає заяву про забезпечення доказів заявнику також встановивши, що заяву подано особою, яка відповідно дочастини шостоїстатті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Так, до заяви про забезпечення доказів не додано документ, що підтверджує повноваження представника заявника.

Крім того, доказ у формі оригіналу договору оренди земельної ділянки №38 від 10.09.2008 року, забезпечення якого є необхідним, до заяви не додано. Забезпечення доказу шляхом призначення почеркознавчої експертизи за відсутності самого доказу оригіналу даного договору оренди унеможливить проведення експертизи.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що клопотання про забезпечення доказів підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст.4,91,116,117,259-261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 про забезпечення доказів у справі за позовною заявою ОСОБА_2 , в інтересах якого діє ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ДВК»; треті особи: Фермерське господарство «За мир», виконавчий комітет Раївської сільської ради Синельниківського району, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про усунення перешкод у здійсненні права користування майном - повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Т. В. Прижигалінська

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено19.12.2023
Номер документу115688065
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права користування майном

Судовий реєстр по справі —191/5419/23

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Прижигалінська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні