Ухвала
від 18.12.2023 по справі 903/1238/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

18 грудня 2023 року Справа № 903/1238/23 Суддя Господарського суду Волинської області Гарбар І.О., вивчивши матеріали по справі №903/1238/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Крайімпекс» до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Ариванюк Наталії Анатоліївни про вилучення записів про іпотеку та заборон на відчуження нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

11.12.2023 представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Крайімпекс» надіслав до суду позовну заяву до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Ариванюк Наталії Анатоліївни про вилучення записів про іпотеку та заборон на відчуження нерухомого майна.

У відповідності до частини 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами від 29.06.2023, який набрав чинності 21.07.2023 та введений в дію 18.10.2023 внесено зміни до ряду статтей ГПК України.

Так, відповідно до п. 2 ч.2 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

У поданій позовній заяві зазначено, що у позивача наявний електронний кабінет.

Разом з цим, у відповідності до ст. 6 ГПК України, згідно відомостей комп`ютерної програми Діловодство спеціалізованого суду позивач ТОВ ««Крайімпекс» в порядку ч. 6 ст. 6 ГПК України не зареєструвало свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 174 ГПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

В позовній заяві представник позивача зазначає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Національний банк України.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (ч. 3 ст. 50 ГПК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Водночас, у вступній частині позову позивач зазначає третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Національний банк України, однак не обґрунтував необхідності залучення такої третьої особи, зокрема, яким чином рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки вказаної особи, не зазначив з якими вимогами залучено до суб`єктного складу учасників процесу в якості третіх осіб.

Частиною 2 ст. 174 ГПК України визначено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 180, 234, 235 ГПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву ТОВ «Крайімпекс» до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, приватного нотаріуса Луцького міського нотаріального округу Волинської області Ариванюк Н.А. про вилучення записів про іпотеку та заборон на відчуження нерухомого майна, залишити без руху.

2. Позивачу не пізніше 10-ти календарних днів з дня вручення ухвали усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), про що повідомити суд;

- письмову заяву, у якій вказати та обґрунтувати необхідність залучення до участі у справі третьої особи.

3. Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню згідно з п.5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 18.12.2023. Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя І. О. Гарбар

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115706241
СудочинствоГосподарське
Сутьіпотеку та заборон на відчуження нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —903/1238/23

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні