Ухвала
від 13.12.2023 по справі 910/7121/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.12.2023Справа № 910/7121/23за заявою Дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес"

про розстрочку виконання рішення у справі

за позовом Міністерства оборони України

до Дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес"

про стягнення 1 069 944 199,40 грн

Суддя Зеленіна Н.І.

Секретар судового засідання Токарєва К.К.

Представники сторін: відповідно до протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 позов задоволено, стягнуто з Дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" на користь Міністерства оборони України 622 060 580 грн - суми попередньої оплати, 161 735 751,45 грн - пені, 62 206 058,25 грн - штрафу та 939 400 грн - витрат по сплаті судового збору.

02.11.2023 на виконання рішення Господарським судом міста Києва видано відповідний наказ.

29.11.2023 через систему "Електронний Суд" від відповідача надійшла заява про розстрочку виконання судового рішення, у якій відповідач просить розстрочити виконання рішення суду від 13.09.2023 та затвердити наступний графік виконання судового рішення: заборгованість за державним контрактом на поставку (закупівлю) товарів оборонного призначення №403/1/22/289 від 29.08.2022, яка складає 622 060 580,00 грн - попередня оплата, 161 735 751,45 грн - сума пені; 62 206 058,25 грн - сума штрафу, 939 400 грн - витрати по сплаті судового збору, щомісячно, з 01 грудня 2023 року по 31 листопада 2024 року, сплачувати грошові кошти у розмір 70 578 482,50 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.12.2023 призначено розгляд заяви на 13.12.2023.

У судовому засіданні 13.12.2023 представник заявника підтримала подану заяву та просила розстрочити виконання рішення; представник позивача надав усні пояснення щодо заяви та залишив вирішення питання на розсуд суду.

Розглянувши подану заяву, суд приходить до висновку, що заява підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.

В обґрунтування поданої заяви відповідач зазначає, що підприємство перебуває у складній фінансовій ситуації, що зумовлена виконанням відповідачем своїх господарських зобов`язань. Окрім того, відповідач зазначає, що примусове виконання рішення суду, через відсутність грошовитих коштів на рахунках відповідача призведе до зупинення діяльності підприємства, що безпосередньо вплине на зупинення виконання укладених державних контрактів на поставку товарів оборонного призначення та подальше банкрутство підприємства і є обставинами, що істотно ускладнюють виконання рішення та роблять його неможливим. Крім іншого, на рахунках підприємства рахуються грошові кошти, що отримані від Міністерства оборони України для подальшого виконання укладених з підприємством державних контрактів на поставку (закупівлю) товарів оборонного призначення. Відповідача відзначає, що має намір та робить усе можливе для погашення заборгованості перед Міністерством оборони України, та повідомляє, що має намір повністю та добровільно погасити борг шляхом перерахування сум на банківський рахунок Міністерства оборони України, але на даний час на банківському рахунку відповідача не достатньо грошових коштів, та відсутнє майно для виконання судового рішення. Враховуючи викладене, відповідач просить розстрочити виконання судового рішення строком на один рік.

Положеннями статті 331 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) стосовно фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо. Розстрочення та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови. При відстроченні або розстроченні виконання судового рішення суд може вжити заходів щодо забезпечення позову. Про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена. У необхідних випадках ухвала надсилається установі банку за місцезнаходженням боржника або державному виконавцю, приватному виконавцю.

Відстрочка або розстрочка виконання рішення, ухвали, постанови, зміна способу та порядку їх виконання допускаються у виняткових випадках і залежно від обставин справи.

Винятковість обставин, які повинні бути встановлені судом щодо надання розстрочення виконання судового рішення, повинні бути підтверджені відповідними засобами доказування.

Особа, яка подала заяву про розстрочку або відстрочку виконання рішення, повинна довести наявність обставин, що ускладнюють або роблять неможливим виконання рішення господарського суду у даній справі.

Вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, тощо.

Тобто, законодавець у будь-якому випадку пов`язує відстрочення або розстрочення виконання судового рішення у судовому порядку з об`єктивними, непереборними, винятковими обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення.

Разом з тим, положення Господарського процесуального кодексу України не містять визначеного переліку обставин, які свідчать про неможливість виконання рішення чи ускладнюють його виконання. Тому суд повинен оцінити докази, що підтверджують зазначені обставини, за правилами ст. 86 такого кодексу.

Крім того, питання про відстрочення або розстрочення виконання рішення суду повинно вирішуватися господарськими судами із дотриманням балансу інтересів сторін. Необхідною умовою задоволення заяви про відстрочення виконання рішення суду є з`ясування питання щодо дотримання балансу інтересів сторін, господарські суди повинні досліджувати та оцінювати доводи та заперечення як позивача, так і відповідача, а також дотримуватися розумного строку відстрочення.

Відстрочення/розстрочення виконання рішення суду має здійснюватися з метою недопущення погіршення економічної ситуації боржника, а також з метою недопущення невиконання рішення суду на користь кредитора. Тобто, важливим є досягти балансу інтересів сторін.

Так, при вирішенні питання про відстрочку/розстрочку виконання рішення суд враховує не тільки можливі негативні наслідки для боржника при виконанні рішення у встановлений строк, але й такі ж наслідки для стягувача при затримці виконання рішення.

На підтвердження викладених пояснень відповідачем до матеріалів справи додано, зокрема, виписки по особовому рахунку відповідача, якими підтверджується відсутність коштів на рахунках відповідача, звіт про виконання фінансового плану.

З огляду на наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що відповідачем (боржником) підтверджено належними та допустимими доказами наявність обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення та з якими закон пов`язує наявність правових підстав для відстрочення виконання судового рішення

Судом також приймається до уваги, той факт, що Дочірнє підприємство Державної компанії "Укрспецекспорт" Державне підприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" є невід`ємною частиною оборонно-промислового комплексу України та є спеціальним суб`єктом господарювання у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту та імпорту продукції і послуг військового призначення, військово-технічного співробітництва з іноземними державами, та належить до сфери управління Міністерства оборони України.

З огляду на вищевикладене, враховуючи пояснення сторін, суд дійшов до висновку про часткове задоволення заяви Дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" про розстрочку виконання рішення Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 у справі №910/7121/23 строком на 6 місяців.

Керуючись ст. 234, 331 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Заяву Дочірнього підприємства Державної компанії "Укрспецекспорт" Державного підприємства "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" про розстрочку виконання рішення у справі - задовольнити частково.

2. Розстрочити виконання рішення Господарського суду міста Києва від 13.09.2023 у справі №910/7121/23 на шість місяців наступним чином: щомісячно, з 01.12.2023 по 31.05.2024 сплачувати на користь Міністерства оборони України грошові кошти у розмірі 141 156 964 (сто сорок один мільйон сто п`ятдесят шість тисяч дев`ятсот шістдесят чотири) грн 95 коп.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складено 18.12.2023.

Суддя Н.І. Зеленіна

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115708416
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/7121/23

Постанова від 14.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Рішення від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні