Рішення
від 13.12.2023 по справі 534/2059/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/2059/23

Провадження №2/534/575/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2023 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський судПолтавської області

у складі:головуючого судді Комарової Д.Ю.,

за участі: секретаря судового засідання Пальчик А.С.,

розглянувшизаправилами спрощеногопозовногопровадженняу відкритомусудовомузасіданнів залісудусправузапозовом Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої щомісячної грошової допомоги,

ВСТАНОВИВ:

УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області звернулося до суду із зазначеним позовом до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останньої на користь УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області незаконно отриману щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею в сумі 2 294 грн та понесені судові витрати в сумі 2 684 грн.

Заявлені вимоги вмотивовані позивачем тим, що ОСОБА_1 було призначено допомогу на догляд за сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2020 № 264 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги», встановлено, що на період карантину, впровадженого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, строк виплати щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і державна соціальна допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад. Розпорядженням УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області на продовження строку виплати від 20.10.2021 ОСОБА_1 з 01.12.2021 по 31.01.2022 установлено розмір допомоги в сумі 2294 грн. 07.12.2021 ОСОБА_1 звернулася за призначенням допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, подавши довідки про доходи сім`ї, на підставі яких був здійснений перерахунок розміру виплаченої допомоги з 01.12.2021. Пунктом 2 Постанови № 264 визначено, що органсоціального захистунаселення проводитьперерахунок розмірувиплаченої державноїсоціальної допомоги,державної соціальноїдопомоги особамз інвалідністюз дитинствата дітямз інвалідністю,особам,які немають правана пенсію,та особамз інвалідністюна підставіподаної особоюабо їїзаконним представникомзаяви танеобхідних документів. Керуючись вищезазначеним, рішенням про призначення допомоги від 07.12.2021 ОСОБА_1 проведено перерахунок державної соціальної допомоги на догляд, відповідно до якого, з 01.12.2021 ОСОБА_1 не має права на щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, оскільки середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї. За результатами проведеного перерахунку, встановлено, що за період з 01.12.2021 по 31.01.2022 відповідач не мала права на допомогу на догляд, у зв`язку з чим виникла переплата у період з 01.12.2021 по 31.12.2021 в сумі 2294 грн та за період з 01.01.2022 по по 31.01.2022 в сумі 2294 грн.

У зв`язку з тим, що суму призначеної допомоги за січень 2022 року повернуто через банківську установу, сума переплати складає 2294 грн (за грудень 2021 року).

З метою досудового врегулювання спору відповідачу запропоновано добровільно повернути надмірно виплачені кошти допомоги на догляд у відповідності з чиним законодавством. Однак, до цього часу належна до повернення на рахунок Управління щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, у сумі 2 294 грн, що виплачена надмірно ОСОБА_1 , не відшкодована.

ОСОБА_1 було надіслано листи про повернення суми незаконно отриманої щомісячної грошової допомоги, але відповідачем було проігноровано вказані повідомлення, тому виникла необхідність у зверненні до суду із відповідним позовом.

Ухвалою суду від 23.10.2023 за згаданою позовною заявою відкрито провадження у справі з призначенням до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін (а.с.38-39).

Сторони належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явились.

Представник позивача звернувся до суду з клопотанням, в якому просить розгляд справи провести у його відсутність, а також просить позовні вимоги задовольнити повністю. Не заперечує проти розгляду справи у заочному порядку.

Відповідач, будучи повідомленим у встановленому законом порядку, до суду не з`явився, доказів поважності причин неявки в судове засідання не надав, клопотань про розгляд справи за його відсутності та відзиву на позов не надходило.

Статтями 43, 211Цивільногопроцесуальногокодексу України передбачено,що прийняттяучасті всудовому засіданніє правомсторони,учасник справимає правозаявити клопотанняпро розглядсправи за його відсутності.

Керуючись вимогами ч.1 ст.281 ЦПК України,13.12.2023 судом постановлена ухвала про проведення заочного розгляду даної справи.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, дійшов наступних висновків.

03.06.2021 ОСОБА_1 звернулася до управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області за призначенням щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який відповідно до довідки №0051381 є інвалідом ІІ групи, на догляд за ним (далі допомога на догляд), заповнивши Заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій і пільг та Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (а.с.9-12).

Рішенням УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області про призначення допомоги від 07.06.2021 ОСОБА_1 призначено допомогу на догляд з 01.06.2021 по 30.11.2021 у сумі 2 189 грн щомісячно (а.с.13).

Відповідно до Порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, затвердженогоПостановою КабінетуМіністрів Українивід 02.08.2000№ 1192 (далі - Порядок), призначається щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою вказаної категорії (далі - допомога на догляд).

Згідно із п.3 Порядку, розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім`ї та середньомісячним сукупним доходом сім`ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць. При цьому до розрахунку розміру допомоги на догляд беруться: відповідні розміри прожиткового мінімуму щодо кожного члена сім`ї, визначеніЗаконом України«Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення; середньомісячний сукупний дохід сім`ї - обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім`ї, одержаний ними протягом шести місяців; шість місяців, які становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на догляд.

Пунктом 4 Порядку визначено, що допомога на догляд надається дієздатній особі за її задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (перебування) на одній житловій площі з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного стороннього догляду, що здійснює догляд за нею.

Розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім`ї для призначення допомоги на догляд проводиться відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 632.

Пунктом 7 Порядку визначено, що інформація про склад сім`ї заявника зазначається в декларації.

Відповідно до п.8 Порядку допомога на догляд призначається на шість місяців і виплачується щомісяця.

Виплата допомогина доглядприпиняється уразі,коли: сталисязміни ускладі сім`їу зв`язкузі смертюабо зміноюмісця проживанняособи зінвалідністю Iчи IIгрупи внаслідокпсихічного розладучи особи,якій надаєтьсядопомога надогляд; закінчивсястрок установленняінвалідності Iчи IIгрупи іпротягом місяцяне підтвердженовстановлення групиінвалідності,яка даєправо напризначення допомогина догляд; особаз інвалідністюIчи IIгрупи внаслідокпсихічного розладуперебуває наповному державномуутриманні абостаціонарному лікуваннівпродовж повногокалендарного місяця. У разі виникнення обставин, внаслідок яких припиняється виплата допомоги на догляд особи, яким надається допомога, зобов`язані в десятиденний строк повідомити органи, що провадять її виплату. Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за тим, у якому сталися зміни.

Постановою КабінетуМіністрів Українивід 08.04.2020№ 264«Деякі питаннянадання державноїсоціальної допомоги»в редакції,що діялана часправовідносин,передбачено,що наперіод карантину,встановленого КабінетомМіністрів Україниз метоюзапобігання поширеннюна територіїУкраїни гостроїреспіраторної хворобиCOVID-19,спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2(далі-карантин) строк виплати щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, яку було призначено раніше, продовжується на період карантину та на один місяць після дати його відміни і державна соціальна допомога виплачується за повний місяць без звернення особи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - орган соціального захисту населення).

Розпорядженням УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області на продовження строку виплати допомого від 20.10.2021 ОСОБА_1 з 01.12.2021 по 31.01.2022 установлено розмір допомоги в сумі 2294 грн (а.с.14).

07.12.2021 ОСОБА_1 звернулася за призначенням допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, подавши довідки про доходи сім`ї, на підставі яких був здійснений перерахунок розміру виплаченої допомоги з 01.12.2021.

Пунктом 2 Постанови № 264 визначено, що орган соціального захисту населення проводить перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

За результатами проведеного перерахунку державної соціальної допомоги на догляд встановлено, що з 01.12.2021 ОСОБА_1 не має права на щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею, оскільки середньомісячний сукупний дохід перевищує або дорівнює рівню прожиткового мінімуму для сім`ї (а.с.20).

Згідно зп.2Постанови №264,якщо зарезультатами проведеногоперерахунку непідтверджується правона отриманнядопомоги абоїї розмірбуде меншимвід виплаченоїпід часкарантину допомоги,органи соціальногозахисту населення: визначаютьобсяг коштів,які підлягаютьповерненню,з місяцяпризначення державноїсоціальної допомоги,державної соціальноїдопомоги особамз інвалідністюз дитинствата дітямз інвалідністю,особам,які немають правана пенсію,та особамз інвалідністю; встановлюютьстроки поверненнякоштів,які підлягаютьповерненню залежновід матеріальногостану багатодітноїсім`ї; повідомляють отримувачу допомоги про обсяг коштів, які підлягають поверненню, та строки їх повернення.

За результатами проведеного перерахунку, встановлено, що за період з 01.12.2021 по 31.01.2022 відповідач не мала права на допомогу на догляд, у зв`язку з чим виникла переплата у період з 01.12.2021 по 31.12.2021 в сумі 2294 грн та за період з 01.01.2022 по по 31.01.2022 в сумі 2294 грн.

У зв`язку з тим, що суму призначеної допомоги за січень 2022 року повернуто через банківську установу в сумі 2 294 грн, сума переплати складає 2294 грн (за грудень 2021 року).

Відповідно доп.6Порядку дляпризначення допомогина доглядна запиторгану соціальногозахисту населенняу п`ятиденнийстрок здня йогонадходження подаються: відомостіпро доходиосіб ізреєстру застрахованихосіб Державногореєстру загальнообов`язковогодержавного соціальногострахування -Пенсійним фондомУкраїни (упорядку,встановленому Пенсійнимфондом Українита Мінсоцполітики); відомостіпро доходиосіб ізДержавного реєструфізичних осіб-платників податків-ДПС (упорядку,встановленому Мінсоцполітикита Мінфіном). Органисоціального захистунаселення маютьправо робитизапити табезоплатно отримувативід підприємств,установ,організацій устрок до10календарних днівз дняотримання нимивідповідного запитуінформацію,необхідну дляпроведення перевірокдостовірності даних,отриманих відзаявника,та дляїї призначення. Відомості,зазначені вцьому пункті,можуть подаватисяоргану соціальногозахисту населенняу паперовійта електроннійформі. Перевірканалежності фізичнихосіб -підприємців,які обралиспрощену системуоподаткування,до першої-третьої групплатників єдиногоподатку проводитьсяорганом соціальногозахисту населенняз використаннямданих зРеєстру платниківєдиного податку. Для призначення допомоги на догляд на запит органу соціального захисту населення у п`ятиденний строк з дня його надходження здійснюється верифікація шляхом автоматизованого порівняння поданої заявником інформації про реквізити документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, з інформацією, внесеною до Єдиного державного демографічного реєстру, у порядку, встановленому Мінсоцполітики та МВС.

Пунктом 13.1Порядку визначено,якщо внаслідокподання громадянамидокументів ізнеправдивими відомостями,неподання відомостейпро зміниу складісім`ї,приховування обставин,що впливаютьна призначенняі виплатудопомоги надогляд булонадміру виплаченосуми допомоги,органи соціальногозахисту населеннявживають такихзаходів: визначаютьобсяг коштів,які підлягаютьповерненню,та встановлюютьстроки їхповернення залежновід матеріальногостану особи; повідомляютьотримувачу допомогипро обсягкоштів,які підлягаютьповерненню,та строкиїх повернення. Сумикоштів,які підлягаютьповерненню,повертаються: отримувачемдопомоги самостійно; зазгодою отримувачадопомоги уповному обсязіза рахунокнаступних виплатдопомоги; зарішенням органусоціального захистунаселення зарахунок сумнаступних виплатдопомоги урозмірі,який неперевищує 20відсотків щомісячноїсуми призначеноїдопомоги. У разі неможливості добровільного повернення або утримання коштів, які підлягають поверненню, такі кошти стягуються у судовому порядку.

На день подання позову відповідачем добровільно залишок надміру отриманих нею коштів по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат повернуто не було.

Відповідно дост. 1212 Цивільного кодексу Україниособа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

За таких обставин, суд вважає за необхідне задовольнити позов УСЗН Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області повністю та стягнути з ОСОБА_1 надміру виплачену їй суму соціальної допомоги у розмірі 2 294 грн.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи на те, що суд дійшов висновку про необхідність повного задоволення позову, суд вважає за необхідне також стягнути з відповідача на користь позивача сплачену останнім під час звернення з позовною заявою до суду суму судового збору в розмірі 2 684 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 2239 від 28.09.2023 (а.с. 4).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.263-265 ЦПК, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області до ОСОБА_1 про стягнення незаконно отриманої щомісячної грошової допомоги задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області незаконно отриману щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею в сумі 2294 (дві тисячі двісті дев`яносто чотири) грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області понесені судові витрати в сумі 2 684 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Управління соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 05425371, адреса: 39800, Полтавська область, Кременчуцький район, м. Горішні Плавні, вулиця Миру, 29;

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Суддя Д.Ю. Комарова

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115711564
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення незаконно отриманої щомісячної грошової допомоги

Судовий реєстр по справі —534/2059/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Комарова Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні