Рішення
від 15.12.2023 по справі 754/18027/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/548/23

Справа №754/18027/23

РІШЕННЯ

Іменем України

15 грудня 2023 року м.Київ

Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого - судді Скрипки О.І.,

присяжних Скиби К.В., Довгаль В.В.

при секретарі Моторенко К.О.,

з участю

представника заявника,

лікаря психіатра Вітько А.А.,

заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

прокурора Погорілої І.О.,

особи, відносно якої

вирішується питання з надання

психіатричної допомоги

у примусовому порядку ОСОБА_2 ,

представника особи, відносно

якої вирішується питання з надання

психіатричної допомоги

у примусовому порядку ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за заявою Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги», заінтересована особа: ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник КНП «Міський заклад надання психіатричної допомоги»звернувся до Деснянського районного суду міста Києва із заявою про госпіталізацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до психіатричного закладу в примусовому порядку.

Дана заява обґрунтована тим, що до КНП «МЗНПД» 14.12.2023 року о 12.00 год. за направленням спеціалізованої психіатричної бригади за рапортом поліції госпіталізовано ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Підстава для госпіталізації: погіршення психічного стану, неадекватна та агресивна поведінка, обумовлена психічним захворюванням. Із анамнезу відомо, що остання перебуває під наглядом психіатричної служби з 2015 року, неодноразово лікувалась стаціонарно, стан погіршився близько 3-х місяців тому, коли стала активною, агресивною, безконтрольно роздавала та витрачала гроші, скупляла речі, вживала алкоголь у великих кількостях, висловлювала маячні ідеї щодо переслідування, погрожувала рідним та погрожувала власним самогубством. Було викликано карету ЕМ(ш)Д, доставлена на стаціонарне лікування до КНП «МЗНПД». 14.12.2023 року оглянута ЛКК в складі голови ЛКК ОСОБА_4, зав.від.№ 1 ОСОБА_5 , лікаря-психіатра ОСОБА_6 в зв`язку з відмовою від стаціонарного лікування. Згідно висновку ЛКК комісія дійшла висновку, що пацієнтка страждає на психічний розлад у вигляді: Шизоафективний розлад, змішаний тип. Поточний маніакальний епізод. Маніоформно-параноїдний синдром. F-25.2.

У зв`язку з наявністю тяжкого психічного розладу, категоричною відмовою пацієнта від прийому лікування, враховуючи те, що ОСОБА_2 вчиняє та виявляє наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих, потребує примусової госпіталізації у психіатричний стаціонар, заявник просить госпіталізувати ОСОБА_2 у КНП «МЗНПД» у примусовому порядку.

Ухвалою судді Деснянського районного суду м.Києва від 15.12.2023 заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку окремого провадження судом у складі судді та двох присяжних, за участю прокурора та представника особи, відносно якої вирішується питання з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку.

У судовому засіданні представник заявника лікар-психіатр ОСОБА_6 заяву підтримала та просила про її задоволення.

ОСОБА_2 у судовому засіданні просила відмовити у задоволенні заяви, вказуючи на те, що медичних показань для її примусового лікування немає.

Представник особи, відносно якої вирішується питання з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку всудовому засіданні вважав за можливе госпіталізацію ОСОБА_2 до психіатричного закладу в примусовому порядку з огляду на обставини, наведені у поданій заяві.

Заінтересована особа ОСОБА_1 , який є чоловіком ОСОБА_2 , підтримав подану заяву, підтвердивши обставини, викладені у заяві представником лікувального закладу.

Прокурор подану заяву підтримала, вважаючи її обґрунтованою з огляду на те, що виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа ОСОБА_1 є її чоловіком.

Встановлено також, що ОСОБА_2 страждає на тяжкий психічний розлад у формі «Шизоафективний розлад, змішаний тип. Поточний маніакальний епізод. Маніоформно-параноїдний синдром. F-25.2», що підтверджується копією медичної картки стаціонарного хворого № 2912 та іншими медичними документами.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що 14.12.2023 року о 12 год. 00 хв. бригадою екстреної медичної швидкої допомоги за рапортом поліції ОСОБА_2 було доставлено до КНП «МЗНПД» у зв`язку з тим, що вона поводила себе агресивно, погрожувала своєму чоловікові фізичною розправою, а також висловлювала думки до власного суїциду, вбачались ознаки психічного розладу. Підставою для госпіталізації стало те, що ОСОБА_2 вчиняє і виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього чи оточуючих, а саме: погіршення психічного стану, неадекватна та агресивна поведінка, обумовлена психічним захворюванням

14.12.2023 року ОСОБА_2 було оглянуто комісією лікарів психіатрів у складі голови ЛКК ОСОБА_4, зав.від.№ 1 ОСОБА_5 , лікаря-психіатра ОСОБА_6 в зв`язку з відмовою від стаціонарного лікування. Згідно висновку ЛКК комісія дійшла висновку, що пацієнтка страждає на психічний розлад у вигляді: Шизоафективний розлад, змішаний тип. Поточний маніакальний епізод. Маніоформно-параноїдний синдром. F-25.2. Також за результатами чого прийнято рішення про доцільність її примусової госпіталізації у зв`язку з відмовою пацієнта проходити лікування.

Так, згідно з висновком комісії встановлено, що у зв`язку із категоричною відмовою пацієнта від стаціонарного лікування, враховуючи те, що ОСОБА_2 виявляє наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих та особисто неї, остання потребує госпіталізації до КНП «МЗНПД» у м.Києві в примусовому порядку.

Крім того, як з`ясовано судом із пояснень заінтересованої особи ОСОБА_1 та із наданої медичної документації, ОСОБА_2 неодноразово перебувала у психіатричних закладах у зв`язку з наявним у неї психічним захворюванням.

Відповідно до вимог ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи вищезазначене, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав вважати, що ОСОБА_2 страждає на тяжкий психічний розлад, відмовляється приймати лікування, що зумовлює необхідність її лікування у стаціонарних умовах, оскільки вона вчиняє та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню загрозу для оточуючих, у зв`язку з чим наявні підстави, передбачені ст.14 Закону України «Про психіатричну допомогу», п. «е» ч. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для примусової госпіталізації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до КНП «МЗНПД».

У відповідності до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 293, 294, 339-342 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги», заінтересована особа: ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 , до Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у примусовому порядку.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок держави.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

Оскарження рішення суду не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Строк апеляційного оскарження може бути поновлено у відповідності до ч.2 ст. 354 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Заявник: Комунальне некомерційне підприємство «Міський заклад з надання психіатричної допомоги», код ЄДРПОУ 01993992, адреса: м.Київ, вул.Миропільська, 8.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_3 .

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення15.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115712983
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —754/18027/23

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Рішення від 15.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні