Ухвала
від 18.12.2023 по справі 260/9807/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

18 грудня 2023 рокум. Ужгород№ 260/9807/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Гаврилка С.Є., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Львівської митниці про визнання дій протиправними та стягнення матеріальної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

15 листопада 2023 року до Закарпатського окружного адміністративного суду звернувся з позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Львівської митниці (79000, Львівська область, м. Львів, вул. Костюшка Тадеуша, будинок 1, код ЄДРПОУ 43971343), яким просить суд: "1. Визнати протиправними дії Львівської митниці та компанії "Росан", щодо неправильного встановлення митної вартості товарів; 2. Стягнути з Львівської митниці на користь ОСОБА_1 суму спричиненої матеріальної шкоди у розмірі орієнтовно 13464 гривень 83 копійок; 3. Стягнути з Львівської митниці на користь ОСОБА_1 оплачену суму судового збору в повному обсязі.".

16 листопада 2023 року ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду було прийнято вищевказану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження.

З матеріалів справи вбачається, що позивач, зокрема просить визнати протиправними дії Львівської митниці та компанії "Росан", щодо неправильного встановлення митної вартості товарів та стягнути з Львівської митниці на його користь суму матеріальної шкоди у розмірі орієнтовно 13464,83 грн.

Судом встановлено, що позивач через інтернет-магазин США придбав товар -мобільний телефон вартістю 329 доларів США. Даний товар на адресу позивача був відправлений через оператора поштового зв`язку Товариство з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-канадське підприємство "Росан" поштовим відправленням із присвоєнням номеру № CV948295853US та визначенням митної вартості вказаного товару. Львівською митницею було нараховане мито на податок на додану вартість розміром 15640,25 грн, з яким не погоджується позивач, у зв`язку із чим звернувся із даним позовом до суду.

Таким чином, з питань щодо оцінки товару, який надійшов в МПВ № CV948295853US є агентів з митного оформлення оператора поштового зв`язку Товариство з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-канадське підприємство "Росан", оскільки відповідно до статті 52 частини 2 Митного кодексу України, саме декларант або уповноважена ним особа, зобов`язані заявляти вартість, визначену ними самостійно.

Відповідно до статті 49 частини 2 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З аналізу вищезазначеної норми КАС України вбачається, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - це особа, яка бере участь у справі на стороні позивача або відповідача у разі, якщо рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси чи обов`язки. Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача.

Необхідною умовою для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є вплив рішення у справі на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

У зв`язку з вищенаведеним та виходячи із змісту позовних вимог та предмету спору, суд вважає за необхідне залучити до участі у даній справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-канадське підприємство "Росан", в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, оскільки можливе ухвалене рішення у даній справі може вплинути на його права, інтереси та обов`язки.

Разом з тим, з метою недопущення обмеження прав сторін, визначених положеннями КАС України, суд вважає за необхідне на даній стадії судового засідання запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-канадське підприємство "Росан" подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази.

Відповідно до статті 49 частини 5 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Керуючись статтями 49, 248 КАС України, суд -,

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Спільне українсько-канадське підприємство "Росан" (79035, м. Львів, вул. Зелена 147, код ЄДРПОУ 14369134) до участі в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Львівської митниці про визнання дій протиправними та стягнення матеріальної шкоди, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя С.Є. Гаврилко

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115716020
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та стягнення матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —260/9807/23

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Рішення від 12.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні