Ухвала
від 18.12.2023 по справі 346/7350/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/7350/23

Провадження № 2-а/346/98/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2023 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

Суддя Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області Коваленко Д.С., розглядаючи адміністративний позов ОСОБА_1 до Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області 12.12.2023 року надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії. Зокрема вона просить суд: визнати незаконною бездіяльність відповідача щодо непроведення перерахунку разової грошової допомоги до Дня Незалежності за 2023 рік в розмірі 5 мінімальних пенсій за віком, відповідно до статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також зобов`язати відповідача здійснити такий перерахунок та виплатити вказану разову грошову допомогу з урахуванням проведениз раніше виплат.

Відповідно до частини 1 статті 20 КАС України, місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні: 1) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності; 2) адміністративні справи, пов`язані з виборчим процесом чи процесом референдуму; 3) адміністративні справи, пов`язані з перебуванням іноземців та осіб без громадянства на території України; 4) адміністративні справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання ними рішень судів у справах, визначених пунктами 1-3 частини першої цієї статті; 5) адміністративні справи щодо оскарження рішень Національної комісії з реабілітації у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

А згідно з частиною 3 статті 20 КАС України, Вищому антикорупційному суду підсудні справи про застосування санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України "Про санкції".

При цьому суд враховує, що в силу положень частини 2 статті 20 КАС України, окружним адміністративним судам підсудні всі адміністративні справи, крім визначених частинами 1 та 3 цієї статті. А за положеннями п.1 ч.1 ст.19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень, дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Отже, з огляду на зміст позову пана ОСОБА_2 , він не підсудний Коломийському міськрайонному суду Івано-Франківської області, за своїм предметом, тобто за предметною юрисдикцією, оскільки компетенцію на розгляд позову ОСОБА_3 має виключно окружний адміністративний суд, яким Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області, не являється.

В силу положень частини 1 статті 25 КАС України, адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної особи, вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Суд враховує, що позивач зазначив у позові про те, що проживає у АДРЕСА_1 але будь-яких доказів того, що це є його зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) нею не надано. А місцезнаходженням відповідача дійсно є АДРЕСА_2 .

Отже, за таких обставин, позов ОСОБА_3 за територіальною юрисдикцією, підсудний саме Івано-Франківському окружному адміністративному суду, як поданий до відповідача.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 29 КАС Українисуд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Тому суд вважає за необхідне передати адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії до Івано-Франківського окружного адміністративного суду за підсудністю.

Таким чином, на підставі викладеного, та керуючись ч. 6 ст.7, ч. 2 ст.20, ст.29, ст.241-243,248 КАС України, суд

п о с т а н о в и в:

Адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Коломийського об`єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії передати за підсудністю до Івано-Франківського окружного адміністративного суду (адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 46).

Ухвала може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другійстатті 299 цього Кодексу.

Суддя Коваленко Д. С.

СудКоломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115723394
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них

Судовий реєстр по справі —346/7350/23

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 04.03.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні