Ухвала
від 13.12.2023 по справі 398/2589/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/2589/23

провадження №: 1-кс/398/1718/23

УХВАЛА

Іменем України

"13" грудня 2023 р. Слідчий суддяОлександрійського міськрайонногосуду Кіровоградськоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняпрокурора Олександрійськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12022121060001086 від 03.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До судунадійшло клопотанняпрокурора Олександрійськоїокружної прокуратури ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання слідчогомотивовано тим,що в провадженні СВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження №12022121060001086 від 03.08.2022 за ч.2 ст.191 КК України за фактом привласнення окремими суб`єктами господарювання, зареєстрованими та діючими на території Олександрійського району, коштів від прихованих від прихованих операцій (у тому числі здійснених стосовно товарів завезених до України за підробленими документами із території Російської Федерації), без несплати відповідних податків, з одночасним виведенням їх до юридичних осіб Російської Федерації.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у вирішенні питання застосування процесуальних заходів щодо запобігання відчуженню корпоративних прав особами громадянами Російської Федерації, що володіють частками у статутних фондах (майна).

Так, з долучених до справи інформацій до складу засновників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) входить ОСОБА_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 та володіє статутного фонду у розмірі 33,3660 %, а також ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 та володіє статутного фонду у розмірі 33,3660 %.

Зазначене підприємство зареєстроване на території міста Олександрії, Кіровоградської області, за адресою АДРЕСА_3 ).

Разом з цим, для дослідження і надання правової оцінки вищевказаних обставин є необхідність у вивченні ряду документів, що перебувають у реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодЄРДПОУ НОМЕР_1 )-рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи; статут юридичної особи та зміни до нього; рішення зборів про внесення змін до статутного фонду; рішення про призначення керівників підприємства.

Враховуючи викладене, дані документи містять важливі для органу досудового розслідування відомості, оскільки при вивченні саме цих документів, орган досудового розслідування зможе належним чином вивчити вищевказані у клопотанні обставини, що мають значення для кримінального провадження.

Дані, які містяться в документах, перелік яких зазначений вище, допоможуть органу досудового розслідування у кримінальному провадженні, належним чином вивчити, як подію кримінального правопорушення, та коло осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, а також вид, розмір шкоди, обставини, які: впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, а також, обставин, які виключають в їх діях вчинення кримінального правопорушення, досудове розслідування по якому здійснюється у кримінальному провадженні.

З урахуванням вказаного, документи, що містяться у реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), допоможуть органу досудового розслідування не тільки виконати, покладені ст.2 КПК України завдання, в частині забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, також, ці матеріали, допожуть органу досудового розслідування встановити або спростувати важливі для кримінального провадження обставини, обовязок доказування яких передбачає ст.91 КПК України.

Встановлено, що матеріали реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), збергіаються в ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_4 .

Прокурор Олександрійської окружної прокуратури належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду клопотання, в судове засіданні не з`явилася, надійшло клопотання про розгляд клопотання без її участі та просила клопотання задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не з`явився та причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ст. 107 КПК України фіксування розгляду даного клопотання за допомогою технічних засобів не здійснюється. Відповідно до вимог ст. 108 КПК України ведеться журнал судового засідання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що дізнавачем сектору Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12022121060001086 від 03.08.2023 року.

За змістом ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст.162КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відносяться відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Інформація, на тимчасовий доступ до якої наполягає слідчий, відповідно до п. 2 ч. 1 ст.162КПК України належить до охоронюваної законом таємниці.

Частиною 5 ст.163КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст.163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав вважати, що вказана у клопотанні інформація, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні. Крім того, слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

За таких обставин, клопотання підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 162, 163, 164, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурораОлександрійської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів укримінальному провадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12022121060001086 від03.08.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.191КК України- задовольнити.

Надати прокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_3 ; та/або прокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_6 ; та/абопрокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_7 ; та/абопрокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_8 ; та/абопрокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_9 ;та/абопрокурору Олександрійської окружної прокуратури ОСОБА_10 ; та/або слідчому CВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_11 ; та/або слідчому CВ Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_12 , тимчасовий доступ у кримінальному провадженні до оригіналів документів, з можливістю ознайомитись з оригіналами, та здійснити їх належну копію, а саме реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_4 .

Ухвала діє протягом двох місяців з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115724853
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —398/2589/23

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 15.08.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Стручкова Л. І.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Дубровська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні