Ухвала
від 13.12.2023 по справі 638/13436/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/13436/23

Провадження № 2/638/5386/23

УХВАЛА

Іменем України

13 грудня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Головуючого судді Агапова Р.О.,

за участю секретаря Павлова Д.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області(в особі служби у справах дітей виконавчого комітету Шегинівської сільської ради), про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

У провадженні Дзержинського районного суду м. Харкова перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Шегинівська сільська рада Яворівського району Львівської області(в особі служби у справах дітей виконавчого комітету Шегинівської сільської ради), про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою суду від 04.10.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження з повідомленням сторін про дату, час та місце судового засідання. Призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 07 листопада 2023 року з Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України було витребувано інформацію про перетинання державного кордону України з 26.04.2022 року по теперішній час громадянкою України ОСОБА_3 .

30.11.2023 від Шегінівської сільської ради Яворівського району Львівської області надійшов висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 01.12.2023 року підготовче провадження закрито, справу призначено до судового розгляду по суті.

Представник позивача у судовому засіданні заявила клопотання про повторне звернення до Шегінівської сільської ради Яворівського району Львівської області для надання висновку органу опіки і піклування з огляду на те, що висновком, який наявний в матеріалах справи, питання щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 покладено на розгляд суду.

Також представник позивача заявила клопотання про повторне витребування відомостей щодо перетинання державного кордону України з 26.04.2022 року по теперішній час громадянкою України ОСОБА_3

Відповідач до суду не з`явилася, надала відзив на позов, де позовні вимоги ОСОБА_2 визнала, справу просила розглянути без її участі.

Представник третьої особи до суду не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Суд, розглянувши клопотання, заслухавши думку учасників справи, оглянувши матеріали справи, дійшов наступного.

30.11.2023 від Шегінівської сільської ради Яворівського району Львівської області надійшов висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 .

У вказаному висновку зазначено, що виконавчий комітет Шегинівської сільської ради, як орган опіки та піклування, вважає за доцільне питання щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 покласти на розсуд суду.

Згідно з ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1,2 ст.81 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

У відповідності до ч.1,3 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч.5 ст. 19 СК України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Згідно з п.3 ч.1 ст.189 ЦПК України, завданнями підготовчого провадження є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Суд зазначає, що наданий Шегинівською сільською радою висновок не може бути використаний для розв`язання спору у вказаній справі, оскільки питання щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 покладено на розгляд суду.

Також суд зазначає, що витребувані ухвалою суду докази про перетинання державного кордону України з 26.04.2022 року по теперішній час громадянкою України ОСОБА_3 , станом на 13.12.2023, не були отримані.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги те, що зазначені питання є суттєвими для вирішення справи по суті, суд вважає за необхідне повернутись до розгляду справи в підготовчому провадженні, та повторно витребувати інформацію з Державної прикордонної служби України, а також зобов`язати третю особу повторно надати висновок щодо доцільності позбавлення батьківських права ОСОБА_3 .

Керуючись ст.ст. 83, 84 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Повернутись до розгляду справи в підготовчому провадженні.

Витребувати з Шегинівської сільської ради Яворівського району Львівської області(в особі служби у справах дітей виконавчого комітету Шегинівської сільської ради) висновок щодо доцільності позбавлення батьківських права ОСОБА_3 відносно неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати з Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26) інформацію про перетинання державного кордону України з 26.04.2022 року по теперішній час громадянкою України ОСОБА_3 ( ОСОБА_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувані докази направити до наступного судового засідання, яке призначене на 11:00 год. 23.01.2024.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені процесуальним законодавством.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Р.О. Агапов

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено20.12.2023
Номер документу115737761
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —638/13436/23

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Агапов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні