Ухвала
від 14.12.2023 по справі 759/21139/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

пр. № 2/759/5651/23

ун. № 759/21139/23

14 грудня 2023 року суддя Святошинського районного суду м. Києва Ключник А.С., за участю секретаря судового засідання Марченко В.В. розглянувши клопотання представника відповідача Золотіна С.О. про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Навчально-виробничий центр «Професійна Безпека», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Київське комунальне об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

30.10.2023 р. до Святошинського районного суд м. Києва надійшов зазначений позов. Предметом позову є визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 03.11.2023 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

01.12.2023 р. до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву та клопотання про закриття провадження у справі.

Суд розглянувши подане клопотання, приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, серед іншого, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Статтею 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Судовий захист є одним із найефективніших правових засобів захисту інтересів фізичних та юридичних осіб. Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Поняття «суд, встановлений законом» включає в себе, зокрема, таку складову, як дотримання правил юрисдикції та підсудності.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. При цьому, відповідно до ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Отже, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства, а предметом позову є цивільні права, які, на думку позивача, є порушеними, оспореними чи невизнаними.

Позивачем оскаржується витяг з протоколу засідання Комісією з перевірки знань з охорони праці №81-12-21 від 15.01.2021 р. Вказаний протокол було складено Комісією з перевірки знань з охорони праці, сформованої наказом ГУ Держпраці у Київській області №2635.

Пунктом 5.3. розділу 5 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці визначено, що перевірка посадових осіб, що пройшли навчання в навчальних центрах, проводиться комісією, сформованою територіальним органом Держпраці. Комісія, що здійснювала перевірку знань ОСОБА_1 з питань охорони праці та склала протокол, витяг з якого оскаржується, у відповідності до норм, передбачених положеннями, складалась з службових осіб органу державної влади.

Таким чином, протокол, витяг з якого оскаржується, є актом індивідуальної дії суб`єкта владних повноважень в розумінні ст. 4 КАС України.

Оскарження акту індивідуальної дії суб`єкта владних повноважень чинним законодавством передбачається в порядку адміністративного судочинства.

Відтак, суд дійшов висновку про наявність публічно-правової природи спору та неможливості розгляду даного спору в порядку цивільного судочинства.

У відповідності до п.2 ч.1 ст.4 КАС України, публічно-правовий спір- спір, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Скільки спір є публічно-правовим, то такий спір, відповідно до ч.1 ст. 19 КАС України, мав би розглядатися у порядку адміністративного судочинства, таким чином, посилання позивача на ст. 19 ЦПК України, як на підставу звернення з даним позовом до Святошинського районного суду м. Києва є безпідставними.

Керуючись ст. 4, 255, ЦПК України, ст. 4, 19 КАС України, суд,-

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання представника відповідача Золотіна С.О. про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Навчально-виробничий центр «Професійна Безпека», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Київське комунальне об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії,- задовольнити.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Навчально-виробничий центр «Професійна Безпека», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Київське комунальне об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії, - закрити.

Роз`яснити позивачу, що розгляд даного спору повинен розглядатись в порядку адміністративного судочинства.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Ключник А.С.

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115751254
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —759/21139/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Сенько М. Ф.

Постанова від 11.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ключник А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні