Ухвала
від 18.12.2023 по справі 925/1663/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18 грудня 2023 року м. Черкаси Справа №925/1663/23

Суддя Господарського суду Черкаської області Гладун А.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь-АА" про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

11.12.2023 ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Промінь-АА" (ідентифікаційний код 00387393, адреса місцезнаходження: 20433, Черкаська область, Звенигородський район, с. Білашки, вул. Садова, 2).

Змістом позову є вимоги про:

1) визнання договору купівлі-продажу №52 від 21.11.2006 дійсним, згідно якого ВАТ "Промінь" продало, а ОСОБА_1 купив у приватну власність - приміщення телятника 1972 року забудови, інвентарний №366, приміщення кормокухні 1960 року забудови, інвентарний №368 та башню Рожновського 1978 року забудови, інвентарний №370, які розташовані за адресою: АДРЕСА_2 ;

2) визнання права власності ОСОБА_1 на нежитлові приміщення:

- приміщення телятника 1972 року забудови, інвентарний №366;

- приміщення кормокухні 1960 року забудови, інвентарний №368;

- башню Рожновського 1978 року забудови, інвентарний №370.

Розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , суддя дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до пункту 3 та пункту 9 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 163 Господарського процесуального кодексу України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Позивачем заявлено майнову вимогу про визнання за ним права власності на нерухоме майно, що складається з приміщення телятника 1972 року забудови, інвентарний №366, приміщення кормокухні 1960 року забудови, інвентарний №368 та башню Рожновського 1978 року забудови, інвентарний №370.

Позивач, всупереч вимог пунктів 3, 9 частини 3 статті 162, статті 163 Господарського процесуального кодексу України, не вказав у позовній заяві вартість спірного нерухомого майна та не визначив на її основі ціну позову, у частині майнової вимоги про визнання права власності.

Відповідно до частини 2 та 3 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Отже, з метою встановлення ціни позову про визнання права власності на майно, який визначається вартістю такого майна, позивачу слід подати докази на підтвердження дійсної вартості майна на момент звернення з позовом до суду.

Відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність" на підтвердження оцінки проведеної оцінки майна складається звіт чи акт про оцінку майна.

За порядком проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов`язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, затвердженому постановою КМУ від 4 березня 2013 року № 231 зазначено, що термін дії звіту про оцінку нерухомого майна становить не більш як шість місяців з моменту оцінки.

Позивач документів на підтвердження вартості майна чи проведення його оцінки не подав.

Встановлення ціни позову на підставі вартості майна зумовлене, зокрема, необхідністю сплати судового збору за подання позовної заяви у розмірі, встановленому законом.

Частиною 1 статті 4 Закону України Про судовий збір встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" з 01 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2684,00 грн.

Згідно з підпунктом 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру позивачем сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з підпунктом 2 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру судовий збір справляється в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивач звернувся до Господарського суду Черкаської області з двома вимогами: немайновою про визнання договору купівлі-продажу №52 від 21.11.2006 дійсним та майновою вимогою про визнання права власності ОСОБА_1 на нежитлові приміщення: приміщення телятника 1972 року забудови, інвентарний №366; приміщення кормокухні 1960 року забудови, інвентарний №368; башню Рожновського 1978 року забудови, інвентарний №370.

Згідно з пунктом 1 частини 3 статті 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Отже, позивач за подання позовної заяви повинен сплатити судовий збір за вимогою немайнового характеру 2684,00 грн та за майновою вимогою у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивач додав до позовної заяви квитанцію №9322-6423-6715-0736 від 01.11.2023 про сплату судового збору у розмірі 5368,00 грн.

Отже, позивачу необхідно додатково сплатити судовий збір за вимогою майнового характеру у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Суд звертає увагу позивача, що справи, які відносяться до юрисдикції господарських судів, визначені у статті 20 Господарського процесуального кодексу України, за змістом якої господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Ознаками спору, на який поширюється юрисдикція господарського суду, є: наявність між сторонами господарських відносин, врегульованих нормами Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Аналогічний висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.06.2019 у справі №904/1083/18).

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Установити ОСОБА_1 строк та спосіб для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Черкаської області протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху:

- докази на підтвердження дійсної вартості майна на момент звернення з позовом до суду з метою встановлення ціни позову про визнання права власності на майно;

- документ, що підтверджують сплату до Державного бюджету України судового збору за вимогою майнового характеру - у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- обґрунтування наявності між сторонами ознак спору, на який поширюється юрисдикція господарського суду, зокрема наявність між сторонами господарських відносин.

Роз`яснити позивачу, що якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя А.І. Гладун

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115770389
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо визнання права власності

Судовий реєстр по справі —925/1663/23

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні