Ухвала
від 20.12.2023 по справі 569/12397/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12397/23

УХВАЛА

20 грудня 2023 року Рівненський міський суд

Рівненської області

в особі судді Ковальова І.М.

при секретарі Фурдись В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди,-

в с т а н о в и в :

В Рівненський міський суд 10 липня 2023 року з позовом до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди звернувся ОСОБА_1 .

Ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 13 липня 2023 року позовну заяву позивача залишено без руху та надано термін протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху виконати недоліки позовної заяви зазначені в ухвалі суду.

Ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 18 липня 2023 року визнано заявлений ОСОБА_1 відвід судді Рівненського міського суду Рівненської області Ковальову І.М. по цивільній справі №569/12397/23 за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди необґрунтованим; передано цивільну справу №569/12397/23 за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди до канцелярії Рівненського міського суду Рівненської області для визначення судді, для розгляду заяви про відвід.

Ухвалою судді Рівненського міського суду Рівненської області Бучко Т.М. від 19 липня 2023 року відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_1 про відвід судді.

Крім того, ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 18 липня 2023 року у задоволенні заяви позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову по справі №569/12397/23 - відмовлено.

26 липня 2023 року позивач ОСОБА_1 подав до Рівненського міського суду заяву про усунення недоліків, зазначених в ухвалі Рівненського міського суду Рівненської області від 13 липня 2023 року.

Ухвалою Рівненського міського суду Рівненської області від 27 липня 2023 року прийнято позовну заяву ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди до розгляду, відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження у приміщенні Рівненського міського суду (м.Рівне, вул.Шкільна, 1) на 26 вересня 2023 року на 15 год. 30 хв.

16 серпня 2023 року на адресу Рівненського міського суду Рівненської області надійшов лист Рівненського апеляційного суду про витребовуваня вищезазначеної цивільної справи у зв`язку з надходженням 07 серпня 2023 року апеляційної скарги ОСОБА_1 на ухвалу Рівненського міського суду Рівненської області від 18 липня 2023 року про відмову у задоволенні заяви про забезпечення позову.

04 вересня 2023 року вказана цивільна справа була направлена до Рівненського апеляційного суду.

У зв`язку з направленням даної цивільної справи до Рівненського апеляційного суду, судове засідання, призначене на 26 вересня 2023 року на 15 год. 30 хв. в приміщенні Рівненського міського суду Рівненської області не відбулось.

При цьому, позивачем було направлено на електронну адресу Рівненського міського суду заяву про відкладення розгляду справи, призначеного на 26 вересня 2023 року на 15 год. 30 хв. посилаючись на ті обставини, що позивач є гіпертоніком та хворіє на цукровий діабет, а також є пенсіонером за віком, і з огляду на умови в яких він перебуває після вчинення протиправних дій відповідачем, які оскаржені до відповідної інстанції, він не має фізичної можливості бути присутнім при розгляді даної справи з огляду на погіршення стану здоров`я. Тому просить суд відкласти судове засідання по даній справі на іншу дату.

Постановою Рівненського апеляційного суду від 10 жовтня 2023 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а ухвалу Рівненського міського суду Рівненської області від 18 липня 2023 року без змін.

Після повернення даної цивільної справи 13 жовтня 2023 року з Рівненського апеляційного суду до Рівненського міського суду Рівненської області було призначено судове засідання на 02 листопада 2023 року.

02 листопада 2023 року у зв`язку з неявкою позивача в судовому засіданні було оголошено перерву до 22 листопада 2023 року до 12 год. 00 хв. з повторним викликом сторін.

22 листопада 2023 року позивачем було направлено на електронну адресу Рівненського міського суду заяву про відкладення розгляду справи, призначеного на 22листопада 2023року на12год.00хв. посилаючись на ті обставини, що позивач є гіпертоніком та хворіє на цукровий діабет, а також є пенсіонером за віком. Дані хвороби позивача у відповідності до загальних рекомендацій компетентних відповідних органів управління охорони здоров`я потребують постійного догляду та медикаментозного лікування. Зважаючи на таку обставину, в позивача, у зв`язку з різким погіршенням стану здоров`я виникла термінова необхідність звернутися до лікаря. При цьому, позивачем долучено талон на прийом на 22.11.2023на 13:50 КНП ЦПМСД «Центральний» РМР. Зважаючи на викладене вище, просить суд відкласти судове засідання призначене на 22.11.2023 року на 12 год. 00 хв.

22 листопада 2023 року в судовому засіданні було задоволено клопотання позивача та оголошено перерву до 01 грудня 2023 року до 10 год. 00 хв. з повторним викликом сторін.

01 грудня 2023 року позивачем було направлено на електронну адресу Рівненського міського суду заяву про відкладення розгляду справи, призначеного на 01грудня 2023року на10год.00хв. посилаючись на ті обставини, що позивач є гіпертоніком та хворіє на цукровий діабет, а також є пенсіонером за віком. Дані хвороби позивача у відповідності до загальних рекомендацій компетентних відповідних органів управління охорони здоров`я потребують постійного догляду та медикаментозного лікування. Зважаючи на таку обставину, в позивача, у зв`язку з різким погіршенням стану здоров`я виникла термінова необхідність звернутися до лікаря. З огляду на відвідування заявником 01.12.2023 за записом до сімейного лікаря КНП ЦПМСД «Центральний» РМР, позивач немає можливості бути присутнім при розгляді даної справи та навести свої відповідні аргументи, пояснення та міркування. При цьому, долучає талон на прийом на 01.12.2023на 15:20 КНП ЦПМСД «Центральний» РМР. Зважаючи на викладене вище, просить суд відкласти судове засідання призначене на 01.12.2023 року на 10 год. 00 хв.

01 грудня 2023 року в судовому засіданні було задоволено клопотання позивача та оголошено перерву до 20 грудня 2023 року до 11 год. 00 хв. з повторним викликом сторін.

04 грудня 2023 року, 12 грудня 2023 року, 20 грудня 2023 року позивачем було направлено на електронну адресу Рівненського міського суду заяви про розгляд даної цивільної справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

20 грудня 2023 року в судове засідання позивач, який належним чином був повідомлений про день та час розгляду справи судовими повістками відправленими на електронну адресу зазначену ним особисто у своїх заявах та отриманими ним (оскільки судові повістки направлені позивачу рекомендованими листами Укрпоштою за адресою м.Рівне, вул.Гребінки, 5/1 повертаються без вручення з відмітками: адресат відсутній за вказаною адресою та за закінченням терміну зберігання), вкотре не з`явився. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення судового розгляду справи до суду не подавав.

У зв`язку з неявкою позивача в судове засідання, судом винесено на розгляд представника відповідача питання про здійснення переходу розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче судове засідання.

В судовому засіданні представник відповідача не заперечив проти задоволення клопотання позивача.

Відповідно до ч.6ст.277 ЦПК Україниякщо судвирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Дослідивши матеріал справи, суд вважає за можливе здійснити перехід з розгляду справи в порядку спрощеного провадження в розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Статтею 223 ЦПК України передбачено чіткий перелік об`єктивних причин, які слугують відкладенню розгляду справи в судовому засіданні.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.43 ЦПК України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Відповідно до ч.3 ст.43 ЦПК України у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності, для повного та всебічного розгляду справи, а також для встановлення обставин, які мають об`єктивне значення для вирішення справи, суд вважає за необхідне визнати обов`язкову явку позивача в судове засідання для повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи по суті.

Суд враховує, що позивач чотири рази подавав заяви про відкладення судових засідань, при цьому будь-яких письмових доказів на підтвердження викладених у заявах про відкладення засідань доказів суду не надав (письмових медичних висновків про неможливість бути присутнім під час судового засідання), за виключенням талонів до лікаря суду не надавав.

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст.43,197,198,223,260,277,

353 ЦПК України,

суд, -

у х в а л и в:

Продовжити розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди - за правилами загального позовного провадження.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовче судове засідання у приміщенні Рівненського міського суду Рівненської області (м. Рівне, вул. Шкільна, 1) на 10 січня 2024 року на 12 год. 00 хв. з викликом сторін.

Визнати обов`язкову явку позивача в дане судове засідання.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Рівненського

міського суду І.М. Ковальов

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115777604
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача, визнання дій протиправними, зобов`язання поновити електропостачання, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —569/12397/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні