Рішення
від 12.12.2023 по справі 755/2629/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/2629/23

Провадження №: 2/755/2345/23

"12" грудня 2023 р. Дніпровський районного суду м.Києва

в складі: головуючого судді Гончарука В.П.

за участі секретаря Гриценка О.І.,

представника позивача Волкова А.В.

відповідача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_3 яка діє в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , третя особа - Бучанський відділ державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської бласті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про стягнення пені за невиплачені аліменти за певний період , суд,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_3 через свого представника звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів в сумі 365 549, грн. 34 коп.

В обгрунтування поданої позовної заяви, представник позивача вказав, що відповідно до рішення Дніпровського районного суду м.Києва від 20 липня 2021 р. позов ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , про стягнення аліментів було задоволено частково та стягнуто з ОСОБА_1 , аліменти на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 18 359,00 грн. щомісяця, починаючи з 03 червня 2021 року, з подальшою індексацією відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», та до досягнення дитиною повноліття.

Дане рішення набуло законної сили та на виконанні Бучанського відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) перебуває виконавче провадження НОМЕР_4, відкрите на підставі виконавчого листа, виданого на підставі вказаного вище рішення Дніпровського районного суду м.Києва від 20.07.2021 р.

Відповідач ОСОБА_1 не виконує рішення суду, щодо стягнення з нього аліментів на користь позивача ОСОБА_3 на утримання їх спільної доньки ОСОБА_4 , внаслідок чого виникла заборгованість станом на 31.01.2023 р. в розмірі 365 549, 34 грн.

Внаслідок чого позивач просить задовольнити її позовні вимоги, обгрунтовуючи свою позицію посиланням на ст. 196 СК України .

Ухвалою Дніпровського районного суду м.Києва від 1 березня 2023 року було відкрито провадження у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

В судовому засіданні представник позивача наполягав на задоволенні позову з обставин викладених в позовній заяві, обгрунтвуючи це тим, що відповідач ухиляється від виконання рішення щодо стягнення з нього аліментів на утримання їх спільної з позивачем доньки ОСОБА_5 7.12.2019 року народження, в зв`язку з чим весь тягар утримання малолітньої доньки несе позивач по справі ОСОБА_3 , яка проживає разом з донькою за кордоном, на час дії військового стану в Україні , що також потребує додаткових витрат на утримання, виховання та забезпечення малолітньої доньки.

Вказуючи на те, що у відповідача на час подачі позову до суду виникла заборгованість в розмірі 365549 грн. 54, що підтверджується довідкою - розрахунком заборгованості від 31.01.2023 р.

Зазначаючи при цьому, що відповідач має можливість сплачувати аліменти, він та його сім`я мають нерухомість яку здають в оренду , також відповідач є засновником ряду товариств з яких отримує прибуток.

Правову позицію обґрунтовує посиланням на вимоги ст. 196 СК України, а також на судову практику.

Відповідач та його представник надали зо суду відзив на позовну заяву та в судовому заперечували щодо задоволення позову, мотивуючи це тим, що відповідач не ухиляється від сплати аліментів на утримання своєї доньки ОСОБА_5 , але при цьому зазначає, що сума щомісячних платежів по аліментах, яка визначена відповідно до рішення Дніпровського районного суду в м. Києва від 20 липня 2021 р. у розмірі 18 359,00 грн. є значною для нього, так -як у відповідача значно погіршився майновий стан в зв`язку з військовими діями, що відбувалися на території Київської обл. наслідок збройної агресії рф., було пошкоджено нерухоме майно, позивач втратив джерела прибутків, що підтверджується його податковими деклараціями, та на даний час не в змозі сплачувати визначену судом суму аліментів, хоча й працевлаштувався, але доходів не вистачає щоб повністю сплачувати весь розмір визначених судом аліментів.

Здійснює часткове погашення по аліментах, хоча в судовому засіданні відповідач та його представник не оспорили того факту, що у відповідача виникла заборгованість зі сплати аліментів та він їх не сплачує з червня 2021 р.

Суд, перевіривши та оцінивши зібрані докази по справі вважає, що позов підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони від зареєстрованого 24 липня 2018 року шлюбу мають малолітню доньку, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим Солом`янським районним у м. Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві від 10.12.2019 року, актовий запис № 5396.

Рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 04.06.2021 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 зареєстрований 24 липня 2018 року Шевченківським районним у місті Києві відділом реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києва, серія НОМЕР_1 актовий запис № 1390 - розірвано.

Рішенням Дніпровського районного суду м.Києва від 20 липня 2021 р. позов ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , про стягнення аліментів було задоволено частково та стягнуто з ОСОБА_1 , аліменти на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 18 359,00 грн. щомісяця, починаючи з 03 червня 2021 року, з подальшою індексацією відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», та до досягнення дитиною повноліття.

Вказане рішення було залишено без змін, відповідно до постанови Київського апеляційного суду м. Києва від 27.10.2021 р.

Також постановою Київського апеляційного суду від 30.11.2022 р. було скасовано заочне рішення Дніпровського районного суду м.Києва від 4 липня 2022 р. за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про зміну розміру аліментів та в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 було відмовлено.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 82 ЦПК України слідує, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

З даних довідки-розрахунку заборгованості, наданих суду вбачається, що у відповідача ОСОБА_1 існує заборгованість за період 3.06.2021 р. по 1.12.2023 р. в сумі 489 985 грн. 3 коп. та відповідач періодично частково сплачує аліменти починаючи з 1 лютого 2023 р., до цього були частково сплачені аліменти тільки в липні 2021 р. в розмірі 12 300 грн., тобто до початку введення військового стану в Україні.

Визначена державним виконавцем сума заборгованості не була спростована відповідачем в судовому засіданні.

Частиною третьою статті 195 СК України передбачено, що розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору - судом.

Згідно зі статтею 201 СК України до відносин між батьками і дочкою, сином щодо надання їм утримання застосовуються норми статей187, 189-192 і 194-197 цього Кодексу.

За змістом статті 196 СК України пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, в якому не проводилось стягнення аліментів. При цьому сума заборгованості за аліментами за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не сплачувались. Тобто неустойка (пеня) за один місяць рахується так: заборгованість за аліментами за місяць помножена на 1 % пені і на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із прострочених платежів (за кожен місяць).

Статтею 180 СК Українивстановлений обов`язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов`язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Неустойка (пеня) - це спосіб забезпечення виконання зобов`язання. Її завдання - сприяти належному виконанню зобов`язання, стимулювати боржника до належної поведінки. Однак таку функцію неустойка виконує до моменту порушення зобов`язання боржником. Після порушення боржником свого обов`язку неустойка починає виконувати функцію майнової відповідальності. Це додаткові втрати неналежного боржника, майнове покарання його за невиконання або невчасне виконання обов`язку сплатити аліменти.

Устатті 196 СК Українине встановлено будь-яких обмежень періоду нарахування пені, навпаки, в ній зазначено, що пеня нараховується за кожен день прострочення.

Правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення полягає в тому, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується розмір несплачених аліментів за кожний місяць та кількість днів прострочення за кожним платежем окремо.

Аліменти нараховуються щомісячно, тому строк виконання цього обов`язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Законодавець установив розмір пені - 1% за кожен день прострочення та період, за який нараховується пеня - за кожен день, починаючи з наступного, у який мала бути здійснена сплата аліментів за відповідний місяць, але таке зобов`язання не було виконане, і до дня, в який проведена сплата заборгованості чи до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені.

Таке правило застосовується у разі прострочення виконання зобов`язання зі сплати аліментів за місяць, у який вони мали бути сплачені.

Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості), та помножити та один відсоток.

Тобто формула така: заборгованість за місяць х кількість днів прострочення х 1 %.

За цим правилом обчислюється пеня за кожним простроченим місячним платежем.

Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обчисленої за кожним місячним (періодичним) платежем.

Строк прострочення вираховується з урахуванням раніше зазначеного правила і починає перебіг з першого дня місяця, наступного за місяцем внесення періодичного платежу, до дня, який передує дню сплати заборгованості.

Отже, зобов`язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинне виконуватися щомісяця, тому при розгляді спорів про стягнення на підставі частини першої статті 196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

Аліменти є періодичним платежем і повинні сплачуватися платником аліментів кожного місяця.

Тобто, у разі несплати аліментів у поточному місяці, з 01 числа наступного місяця виникає заборгованість, яка тягне відповідальність у вигляді неустойки.

Правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення полягає в тому, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується розмір несплачених аліментів за кожен місяць та кількість днів прострочення за кожним платежем окремо.

Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, тому строк виконання цього обов`язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Законодавець установив розмір пені - 1% за кожен день прострочення та період, за який нараховується пеня - за кожен день, починаючи з наступного, у який мала бути здійснена сплата аліментів за відповідний місяць, але таке зобов`язання не було виконане, і до дня, в який проведена сплата заборгованості чи до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені.

Таке правило застосовується у разі прострочення виконання зобов`язання зі сплати аліментів за місяць, у який вони мали бути сплачені.

Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток.

Тобто формула така: заборгованість за місяць х кількість днів заборгованості х 1%.

За цим правилом обраховується пеня за кожним простроченим місячним платежем.

Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обрахованої за кожним місячним (періодичним) платежем.

Зазначена правова позиція висловлена Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 03 квітня 2019 року (справа № 14-616цс18).

В той же час частиною 2 статті 196 СК України визначено, що розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

З врахуванням складного матеріального становища позивача, а також те, що майно відповідача та його родини постраждало внаслідок бойових дій, що відбувалися на територій Київської обл., та на даний час в Україні діє військовий стан суд вважає за доцільне зменшити розмір неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів до суми 182 774 грн.

За приписами ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст. 12, 81ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору ( ст. 94 ЦПК України).

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (ч. 1 ст. 77 ЦПК України).

Відповідно до положень ч. 1, 3 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судовий збір у розмірі 1073,60 грн., слід стягнути з відповідача на користь держави, пропорційно задоволеним позовним вимогам.

На підставі викладеного та керуючись статтями 182, 187, 194, 196, 197 СК України, статтями 4, 5, 12, 13, 49, 76, 81, 89, 141, 259, 263-265, 274, 279, 280, 353 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_3 яка діє в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , третя особа - Бучанський відділ державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської бласті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про стягнення пені за невиплачені аліменти за певний періо задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів у розмірі 182 774 грн.

Стягувати з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_2 .

Повний текст судового рішення складено 15.12.2023 р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115778557
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення пені за невиплачені аліменти за певний період , суд

Судовий реєстр по справі —755/2629/23

Постанова від 02.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні