Ухвала
від 18.12.2023 по справі 135/993/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/993/23

Провадження № 2/135/302/23

У Х В А Л А

іменем України

18.12.2023 року м. Ладижин

Ладижинський міський суд Вінницької області в складі: головуючого судді Нікандрової С.О., за участю секретаря судового засідання Мазур А.О., за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача адвоката Бодачевського Р.В., відповідача ОСОБА_2 , представника відповідача адвоката Дудіна Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки і піклування виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області, про усунення перешкод у спілкуванні з онукою та визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з онукою, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Ладижинського міського суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки і піклування виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області, про усунення перешкод у спілкуванні з онукою та визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з онукою.

В судовому засіданні судом поставлене на обговорення питання про витребування у органу опіки та піклування на місцем проживання дитини - Служби у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради письмового висновку щодо встановлення можливих способів участі баби ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вихованні та спілкуванні з онукою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Сторони не заперечували щодо витребування у органу опіки та піклування на місцем проживання дитини висновку щодо розв`язання спору.

Згідно ч.1 ст.263 СК України спір щодо участібаби, діда, прабаби, прадіда, брата, сестри, мачухи, вітчима у вихованні дитини вирішується судом відповідно достатті 159цього Кодексу.

Відповідно до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866, органами опіки та піклування є районні, районні у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад, у тому числі об`єднаних територіальних громад.

Згідно п.73 Порядку у разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один із батьків, що проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (в разі наявності), копію свідоцтва про народження дитини.

Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, у разі можливості з іншими родичами дитини, а також звертається до соціального закладу та/або фахівця із соціальної роботи щодо забезпечення проведення оцінки потреб батьків з метою встановлення здатності матері, батька виконувати обов`язки щодо виховання дитини та догляду за нею. До уваги беруться ставлення батьків до виконання батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров`я дитини, факти вчинення домашнього насильства стосовно дитини або за її присутності та інші вагомі обставини.

Після з`ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.

Згідно п.74 Порядку, під час розгляду судом спорів між батьками щодо виховання дитини районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об`єднаної територіальної громади подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їх спілкування, складений на підставі відомостей, одержаних службою у справах дітей в результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються зазначеної справи.

Відповідно до вимог ч. 4, 5ст.19 СК Українипри розгляді судом спорів, зокрема щодо усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та визначення способу участі у вихованні і спілкуванні, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Частиною другою статті 13 ЦПК України встановлено, що збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи наведене, з огляду на те, що малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована на території Ладижинської міської територіальної громади Вінницької області, але фактично з 2021 року проживає з матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , та з 20.08.2021 року навчається в Криворізькій гімназії №92 Криворізької міської ради, з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини, всебічного та повного з`ясування обставин справи, суд дійшов висновку про необхідність витребування у органу опіки та піклування за місцем проживання дитини - Службу у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради, письмового висновку щодо встановлення можливих способів участі баби ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вихованні та спілкуванні з онукою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст.ст. 13, 76, 77, 81, 83, 84 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Зобов`язати Службу у справах дітей виконкому Інгулецької районної у місті ради (50026, Дніпропетровська область,місто Кривий Ріг,площа Гірницької Слави,будинок 1, ЄДРПОУ 34488902) скласти висновок органу опіки та піклування про встановлення можливих способів участі баби ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вихованні та спілкуванні з онукою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та направити зазначений висновок Ладижинському міському суду Вінницької області.

Розгляд цивільної справи відкласти до 13 год. 30 хв. 29 січня 2024 року для отримання висновку органу опіки та піклування.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна подати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ст.ст.146, 148 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області С.О. Нікандрова

СудЛадижинський міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115784407
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —135/993/23

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Рішення від 03.05.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні