Ухвала
від 21.12.2023 по справі 613/2296/23
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/2296/23 Провадження № 2/613/683/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2023 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Сеник О.С., розглянувши питання можливості відкриття провадження у цивільній справі №613/2296/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда Володимир Олександрович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович про захист прав споживачів та про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в інтересах якого діє представник позивача адвокат Лисенко А.О., звернувся до Богодухівського районного суду Харківської області з позовом до ТОВ «Універсальна кредитна компанія», треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда В.О., приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко В.П., у якому просить: 1) визнати виконавчий напис, вчинений 27.05.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бригідою Володимиром Олександровичем, зареєстрований в реєстрі за № 465 про стягнення з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a>, код ЄДРПОУ 42121061, заборгованості за кредитним договором № КК2019071700164 від 17.07.2019 в розмірі 53550,00 грн., таким, що не підлягає виконанню; 2) стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a> на користь ОСОБА_1 судові витрати у повному обсязі.

Згідно з ч. 2 ст.27ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Відповідачем у даному позові зазначена юридична особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a>, місцезнаходження якого зареєстроване за адресою: 03056, м. Київ, вул. Олекси Тихого, 16/15, кабінет 501, що територіально не відноситься до підсудності Богодухівського районного суду Харківської області.

У позовній заяві ОСОБА_1 зазначає, що у відповідності до ч. 5, ч. 12 ст. 28 ЦПК України позов подається за місцем проживання позивача.

Відповідно до ч. 5 ст. 28 ЦПК України позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

Відповідно до ч. 12 ст. 28 ЦПК України позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягнення за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Як зазначено в позові, ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Місце реєстрації ОСОБА_1 за вказаною адресою підтверджується наданою копією паспорта позивача серії НОМЕР_2 (а.с. 9).

Таким чином, населений пункт, в якому зареєстрований позивач ОСОБА_1 , відноситься до Золочівської територіальної громади Богодухівського району Харківської області.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України №807-IX від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», у Харківській області утворено Богодухівський район (з адміністративним центром у місті Богодухів) у складі територій Богодухівської міської, Валківської міської, Золочівської селищної, Коломацької селищної, Краснокутської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Однак, у відповідності до п. 3.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» (в редакції, чинній з 23.12.2022 згідно із Законом № 2808-ІХ від 01.12.2022), до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX».

Таким чином, з урахуванням положень ч. 5, ч. 12 ст. 28 ЦПК України щодо визначення правил територіальної підсудності, дана справа відноситься до територіальної підсудності Золочівського районного суду Харківської області, а Богодухівський районний суд Харківської області за змістом вказаної норми не є у даній справі судом, встановленим законом.

Згідно з ч. 1 ст. 378 ЦПК України судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, зокрема, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною сьомоюст.147Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» №2112-ХІ(уредакції від03.03.2022)визначено,що у разінеможливості здійсненняправосуддя судомз об`єктивнихпричин підчас воєнногоабо надзвичайногостану,у зв`язкузі стихійнимлихом,військовими діями,заходами щодоборотьби зтероризмом абоіншими надзвичайнимиобставинами можебути зміненотериторіальну підсудністьсудових справ,що розглядаютьсяв такомусуді,за рішеннямВищої радиправосуддя,що ухвалюєтьсяза поданнямГолови ВерховногоСуду,шляхом їїпередачі досуду,який найбільштериторіально наближенийдо суду,який неможе здійснюватиправосуддя,або іншоговизначеного суду.У разінеможливості здійсненняВищою радоюправосуддя такогоповноваження воноздійснюється зарозпорядженням ГоловиВерховного Суду.Відповідне рішенняє такожпідставою дляпередачі усіхсправ,які перебувалина розглядісуду,територіальна підсудністьякого змінюється.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 20.04.2023№ 399/0/15-23 «Про зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Харківської області» відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено з 1 травня 2023 року територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області Дергачівському районному суду Харківської області.

На підставі викладеного, з урахуванням зміненої рішенням Вищої ради правосуддя підсудності, позов ОСОБА_1 до ТОВ «Універсальна кредитна компанія», треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда В.О., приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко В.П. про захист прав споживачів та про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню необхідно направити до Дергачівського районного суду Харківської області.

Відповідно до змісту ст.32ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32, ст.ст. 260, 261, 353, 354, 378 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Цивільну справу №613/2296/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Універсальна кредитна компанія»</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда Володимир Олександрович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович про захист прав споживачів та про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню передати на розгляд до Дергачівського районного суду Харківської області (62300, Харківська область, м. Дергачі, вул. 1 Травня, 63).

Копію ухвали направити позивачу.

Роз`яснити, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.С. Сеник

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115811078
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —613/2296/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Болибок Є. А.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні