Ухвала
від 21.12.2023 по справі 947/39033/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 947/39033/23

Провадження № 2/947/5778/23

УХВАЛА

про передачу справи до іншого суду

21.12.2023 року

Суддя Київського районного суду м. Одеси Гниличенко М.В., розглянувши матеріали справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування», виконавчого комітету Одеської міської ради про стягнення матеріальних збитків, які були спричинені неправомірними діями внаслідок кримінального правопорушення, котрі були вчинені на Таїровському цвинтарі, шляхом викрадення надмогильної гранітної плити та стягнення відповідних моральних збитків,-

ВСТАНОВИВ:

12.12.2023 року ОСОБА_1 звернулась до Київського районного суду м. Одеси з позовною заявою до Комунального підприємства «Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування», виконавчого комітету Одеської міської ради про стягнення матеріальних збитків, які були спричинені неправомірними діями внаслідок кримінального правопорушення, котрі були вчинені на Таїровському цвинтарі, шляхом викрадення надмогильної гранітної плити та стягнення відповідних моральних збитків.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.12.2023 року вказану справу передано судді Гниличенко М.В.

Дослідивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , встановлено наступне.

Однією із умов реалізації права особи на пред`явлення позовної заяви є дотримання вимог підсудності.

Відповідно норм ЦПК існує загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача /ст.27 ЦПК/ та альтернативна підсудність за вибором позивача /ст.28 ЦПК/.

Відповідно до ч. 1ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 2ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

З метою з`ясування зареєстрованого місця проживання (перебування) позивача судом в порядку ч. 6 ст. 187 ЦПК Українибуло направлено запит до відділу адресної довідкової роботи ГУДМС України в Одеській області, щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно відповіді відділу адресної довідкової роботи ГУ ДМС України в Одеській області від 20.12.2023 року, вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована з 09.01.1998 року за адресою: АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Малиновського районного суду м. Одеси.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб місцезнаходження відповідача - Комунального підприємства«Спеціалізоване підприємствокомунально-побутовогообслуговування» зазначено- 65091, Одеська область,м.Одеса, вул. Комітетська, буд. 10а, також територіально відноситься до Малиновського районного суду м.Одеси.

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб місцезнаходження відповідача Виконавчого комітету Одеської міської ради зазначено 65026, м.Одеса, Думська площа, буд.1 , територіально відноситься до Приморського районного суду м.Одеси.

Суд зазначає, що під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

В аспекті викладеного суд засвідчує, що предметом даного спору є стягнення з відповідачів матеріального збитку та моральної шкоди, між сторонами відсутні договірні зобов`язання, зокрема позивачем заявлено вимоги з підстав неналежної охорони кладовищ/місць поховання, утримання могил/надмогильних споруд, тому не має конкретної вказівки на місце виконання договору, тому у разі можливого задоволення позову виконання рішення про стягнення грошових коштів буде здійснюватись не за місцем знаходження цвинтаря, а за місцезнаходженням юридичних осіб відповідачів.

Оскільки, зареєстроване місце знаходження позивача та відповідача знаходиться у Хаджибейському районі м.Одеси, крім того на балансі Комунального підприємства «Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування» перебуває Таїровський цвинтар у місті Одеса, то справу слід передати на розгляд Малиновському районному суду м.Одеси.

Згідно ч. 9ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно дост.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність підстав для передачі вказаної справи за підсудністю до належного суду, яким є Малиновський районний суд м.Одеси .

Керуючись ст. ст. 27, 28, 31,32, 187, 353 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Спеціалізоване підприємство комунально-побутового обслуговування», виконавчого комітету Одеської міської ради про стягнення матеріальних збитків, які були спричинені неправомірними діями внаслідок кримінального правопорушення, котрі були вчинені на Таїровському цвинтарі, шляхом викрадення надмогильної гранітної плити та стягнення відповідних моральних збитків - передати на розгляд Малиновському районному суду м.Одеси (65033,м.Одеса,вул.Василя Стуса,1а).

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали складено та підписано 21.12.2023 року.

Суддя Гниличенко М. В.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115813313
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —947/39033/23

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Маркарова С. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Гниличенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні