Ухвала
від 19.12.2023 по справі 906/1316/21
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

"19" грудня 2023 р. Справа № 906/1316/21

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддя Мельник О.В.

суддя Олексюк Г.Є.

суддя Гудак А.В.

секретар судового засідання Стафійчук К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання судового експерта Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про погодження строків та надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової експертизи у справі №906/1316/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім "Константа"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Актів Проперті Менеджмент"

про визнання недійсними договорів оренди

за участю представників:

позивача - Кулібаба О.О.,

відповідача - Грекова Л.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 01.09.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Актів Проперті Менеджмент" на рішення господарського суду Житомирської області від 21.07.2023 та призначено її до розгляду на 10.10.2023.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.10.2023 оголошено перерву в судовому засіданні до 07.11.2023 о 16:00 год.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 07.11.2023 клопотання ТОВ "Аграрний дім "Константа" та ТОВ "Актів Проперті Менеджмент" про призначення судової експертизи у справі №906/1316/21 задоволено частково. Призначено у справі №906/1316/21 судову експертизу, проведення якої доручено Житомирському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. На вирішення експерту поставлено наступне питання: - Яка вартість чистих активів ТОВ "Аграрний дім "Константа" (ідентифікаційний код 40309952, адреса: м Київ, пров. Тараса Шевченка, буд 7/1, кв. 10) станом на дату останньої фінансової звітності поданої товариством до моменту укладення договору оренди землі №11/06 від 11.06.2021 та договору оренди нерухомого майна №11/06 від 11.06.2021? Провадження у справі №906/1316/21 зупинено до отримання висновку судової експертизи. Матеріали справи №906/1316/21 надіслано до Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

08.12.2023 на адресу суду від Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшов лист щодо погодження строку на проведення експертизи понад 90 календарних днів, у зв`язку із значною завантаженістю фахівців ЖВ КНДІСЕ з економічних видів експертиз різної категорії складності.

Окрім того, судовим експертом ЖВ КНДІСЕ також подано клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, а саме: належним чином затвердженого Балансу (Звіту про фінансовий стан) ТОВ "Аграрний дім "Константа" за 1 квартал 2021 року (станом на 31.03.2021), що був додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємства, та підтвердження його прийняття податковим органом (квитанція, тощо).

Розглянувши вказані клопотання в судовому засіданні 19.12.2023, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Щодо клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

Згідно з п.2 ч.6 ст.69 Господарського процесуального кодексу України, експерт має право, заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування або ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи.

Судовий експерт у своєму клопотанні просив надати належним чином затверджений Баланс (Звіт про фінансовий стан) ТОВ "Аграрний дім "Константа" за 1 квартал 2021 року (станом на 31.03.2021), що був додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємства, та підтвердження його прийняття податковим органом (квитанція, тощо).

Так, відповідно до п.46.2 ст.46 Податкового кодексу України, платник податку на прибуток (крім платників податку на прибуток, які відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" зобов`язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом) подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог статті 137 цього Кодексу.

Платники податку на прибуток, які відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" зобов`язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають разом з податковою декларацією за відповідний податковий (звітний) період звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), складені до перевірки фінансової звітності аудитором. Звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) подаються платниками податку згідно з цим абзацом за формою, визначеною згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст.137 цього Кодексу.

Фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються відповідно до абзаців першого та другого цього пункту, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку) та її невід`ємною частиною.

Відтак, враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку про задоволення клопотання судового експерта щодо надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

Разом з тим, враховуючи, що у матеріалах справи відсутні необхідні судовому експерту документи, колегія суддів зобов`язує ТОВ "Аграрний дім "Константа" надати суду у строк до 28.12.2023 року для направлення на дослідження судовому експерту належним чином завірену копію затвердженого Балансу (Звіту про фінансовий стан) ТОВ "Аграрний дім "Константа" за І квартал 2021 року (станом на 31.03.2021), що був додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємства, та підтвердження його прийняття податковим органом (квитанція тощо). У разі неможливості його подання- надати відповідні пояснення.

Щодо клопотання судового експерта про погодження строків виконання експертизи.

Відповідно до п. 1.13. пункту 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 року № 53/5 строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Отже, визначені Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень строки проведення експертизи не виключають можливість проведення експертизи у більший розумний строк.

Беручи до уваги доводи, викладені у клопотанні Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз щодо значної завантаженості його фахівців з економічних видів експертиз різної категорії складності, колегія суддів дійшла висновку про можливість надання згоди на проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Однак, з урахуванням розумності строків проведення експертизи, суд обмежує такий строк до 01.07.2024 року.

Керуючись ст. 229, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання судового експерта Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення судової експертизи у справі №906/1316/21 - задоволити.

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрний дім "Константа" надати суду у строк до 28.12.2023 року для направлення на дослідження судовому експерту належним чином завірену копію затвердженого Балансу (Звіту про фінансовий стан) ТОВ "Аграрний дім "Константа" за І квартал 2021 року (станом на 31.03.2021), що був додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємства, та підтвердження його прийняття податковим органом (квитанція тощо). У разі неможливості, надати відповідні пояснення.

3. Клопотання судового експерта Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз про погодження строків у справі №906/1316/21 - задоволити.

4. Погодити проведення судової експертизи у справі №906/1316/21 у строк понад 90 календарних днів, але не пізніше 01.07.2024 року.

5. Провадження у справі №906/1316/21 зупинити до отримання висновку експертизи.

6. Ухвалу надіслати учасникам справи та Житомирському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

7. Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строк, передбачений ст. 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Мельник О.В.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Гудак А.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115815305
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —906/1316/21

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 19.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 06.10.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні