Рішення
від 11.12.2023 по справі 910/8766/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.12.2023Справа № 910/8766/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Ковтуна С.А., секретар судового засідання Мамонтова О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ПСТ Євробуд»

до товариства з обмеженою відповідальністю «Віском»

про визнання договору оренди припиненим та стягнення 373099,49 грн,

Представники:

не прибули

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

16 жовтня 2023 року суд ухвалив рішення про часткове задоволення позову.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ПСТ Євробуд» подало заяву про ухвалення додаткового рішення про розподіл 35000,00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідач заперечив проти покладення на нього витрат на професійну правничу допомогу.

Частиною 2 ст. 126 ГПК України закріплено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до ч. 3 ст. 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження понесених ним витрат позивач долучив до матеріалів справи:

- копію договору про надання правової допомоги від 20.03.2023;

- акт виконаних робіт (наданих послуг) від 20.10.2023;

- детальний опис робіт (послуг) наданих адвокатом;

- копію свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;

- ордер.

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (п. 12 ч. 3 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України).

Водночас за змістом ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України).

У розумінні положень ч. 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт.

Відповідно до частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

При цьому, на предмет відповідності зазначеним критеріям суд має оцінювати поведінку/дії/бездіяльність обох сторін при вирішенні питання про розподіл судових витрат.

Під час вирішення питання про розподіл судових витрат господарський суд за наявності заперечення сторони проти розподілу витрат на адвоката або з власної ініціативи, керуючись критеріями, що визначені частинами 5-7, 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України, може не присуджувати стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, всі її витрати на професійну правову допомогу.

Окрім того, при визначенні суми відшкодування суд має виходити із критерію реальності понесення адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з практикою Європейського суду з прав людини заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі «East/West Alliance Limited» проти України»).

Згідно із детальним описом робіт (послуг) наданих адвокатом, останній витратив загалом 18 годин, в тому числі: 4 години - на ознайомлення з умовами договору оренди № От-4539 від 20.05.2021, додатковою угодою та додатками до нього, іншими документами щодо взаємовідносин сторін спору, формування правової позиції: 2 години - на підготовку претензії на адресу відповідача; 4 години - на підготовку позовної заяви із розрахунком заборгованості та копіями долучених документів, 4 години - на ознайомлення із відзивом відповідача, ознайомлення із судовою практикою, на яку посилається відповідач, підготовку відповіді на відзив; 1 годину - на отримання доказів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, підготовку та подання до суду клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи; 3 години - на участь у судових засіданнях 31.07.2023, 25.09.2023 та 16.10.2023.

Суд вважає, що не стосуються розгляду справи такі дії як ознайомлення з умовами договору оренди № От-4539 від 20.05.2021, додатковою угодою та додатками до нього, іншими документами щодо взаємовідносин сторін спору, формування правової позиції (4 години); підготовка претензії на адресу відповідача (2 години).

За таких обставин співмірними і підлягають розподілу витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 23333,33 грн (35000/18х12 (18-6).

Водночас, оскільки суд задовольнив позов частково з відповідача слід стягнути 18566,74 грн витрат на професійну правничу допомогу (296881,80/373099,49х23333,33).

На підставі викладеного, керуючись статтями 240, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити частково заяву товариства з обмеженою відповідальністю «ПСТ Євробуд».

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Віском» (проспект Перемоги, 67, м. Київ, 03062, код 23739647) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ПСТ Євробуд» (проспект Перемоги, 67, м. Київ, 03062, код 41605708) 18566,74 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст додаткового рішення складено 20.12.2023.

Суддя С. А. Ковтун

Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115818012
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8766/23

Постанова від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Постанова від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Постанова від 25.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Рішення від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні